שתף קטע נבחר

3 שנים אחרי: המפונים סובלים מקושי כלכלי ונפשי

מחקר חדש חושף את מצבם העגום של מפוני גוש קטיף, שלוש שנים אחרי ההתנתקות: האבטלה גבוהה והאמון במקבלי ההחלטות נמוך. ציון נכשל ניתן למנהלת סל"ע ולכנסת. רבים דיווחו על קשיים נפשיים, על הרעה במצב הבריאותי וביחסים בין בני המשפחה

שלוש שנים להתנתקות מרצועת עזה: מספר המובטלים בקרב מפוני גוש קטיף גבוה פי 3 מהנתון הארצי וכ-81% מהם עדיין גרים בבתים זמניים - כך עולה ממחקר שערך מכון מאגר מוחות בראשות פרופ' יצחק כ"ץ ושיפורסם הבוקר (יום ד') בכנסת.

 

מדובר במחקר ראשון הנערך בהיקף כה גדול ובודק את מצבם הכלכלי, הנפשי, הבריאותי של המפונים, וכן את יחסם למוסדות המדינה.

 

44% ממפונים שהשתתפו במחקר ענו כי הם מאמינים שיחלפו לפחות שנתיים נוספות עד שיעברו לבתי קבע, מה שיאריך את שהותם באתרים הזמניים לחמש שנים לפחות. 67% ממפוני גוש קטיף אינם מרוצים מהמגורים הזמניים.

 

יותר מ50% מהמפונים עוסקים במציאת עבודה ויותר ממחצית מהם אינם מאמינים שיוכלו למצוא עבודה ולהיכנס מחדש למעגל העבודה. הסקטור שנפגע יותר מכל הוא הסקטור החקלאי: שלוש שנים אחרי ההתנתקות כ31% מהמפונים שעסקו בחקלאות בגוש קטיף עדיין מובטלים. 

 

37% ממפוני גוש קטיף מתארים את מצבם הכלכלי "גרוע" או "גרוע מאד". 15% מעידים כי הם נזקקים לעזרה כלכלית ונתמכים על ידי בני משפחה או חברים. 70% מהנשאלים מתארים את מצב הכלכלי כגרוע יותר בהשוואה למצבם הכלכלי לפני ההתנתקות.


81% עדיין בבתים זמניים. הקרווילות בניצן (צילום:AP)

 

מהמחקר עולה כי 69% ממפוני גוש קטיף אינם מאמינים שכספי הפיצויים יספיקו לבניית בית קבע חדש, 24% מהם משתמשים בכספים שיועדו לבניית בית הקבע כדי להתקיים ביום-יום.

 

שינוי ביחס כלפי צה"ל

 42% ממפוני גוש קטיף מעריכים כי ההתנתקות יצרה אצל בני הנוער שבמשפחתם, שינוי בעמדותיהם ביחס לגיוס לצה"ל. מתוכם 65% מרגישים שהשינוי שנוצר הוא רצון לא להתגייס לצה"ל.

 

אצל 55% ממפוני גוש קטיף חלה הרעה במצבם הבריאותי מאז הפינוי. מספר זהה נזקק לטיפול פסיכולוגי. מקרב המשיבים הסבורים שחל שינוי לרעה בבריאותם, הרוב המוחלט (85%) מעריך כי השינוי לרעה במצב הבריאותי קשור לפינוי. כשליש מדווח על דיכאון, חרדה ופחד (37%) כשליש מדווח על מחלות פיסיות שונות (32%) ו-13% מדווחים על נדודי שינה.

 

29% מהנשאלים דיווחו כי חלה הרעה ביחסים בין בני משפחתם הקרובה.

 

חוסר אמון במקבלי ההחלטות

מהנתונים עולה כי 96% ממפוני גוש קטיף חשים פגועים ומאוכזבים מיחסם של הפוליטיקאים ומקבלי ההחלטות. 90% מהמפונים מרגישים ש"אין עם מי לדבר" וכי הם צריכים להמשיך ולהיאבק בכל הכוח על זכויותיהם ועל מימוש ההבטחות שניתנו להם בעת הפינוי.

 

45% מהמפונים ענו כי הם מרגישים פסימיים לגבי העתיד שלהם ושל משפחתם.

 

ציון נכשל לממשלה

מהמחקר עולה כי כמעט כל הנשאלים (98%) מעניקים ציון נכשל או נכשל מאד לממשלת ישראל על הטיפול במתיישבים שפונו מגוש קטיף.

 

83% ממפוני גוש קטיף מעניקים ציון נכשל או נכשל מאד למנהלת סל"ע. 80% מעניקים ציון נכשל או נכשל מאד לחברי הכנסת על הטיפול במפוני גוש קטיף. 73% ממפוני גוש קטיף מעניקים ציון נכשל או נכשל מאד לפוליטיקאים ולמפלגות מהימין על הטיפול במפונים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי קבלו
קרווילות. 81% עדיין בבתים זמניים
צילום: גדי קבלו
צילום: איי אף פי
כפר דרום לפני ההתנתקות
צילום: איי אף פי
מומלצים