שתף קטע נבחר

זירת הקניות

אושרה הקמת מתקן ההתפלה באשדוד

עם זאת, מחשש שתהליך ההתפלה יזהם את מי הים באזור במאות טונות של ברזל, קבעה הוועדה לשמירת הסביבה החופית כי סוגיית הזיהום תיבחן לעומק, ורק אז יינתנו היתרי בנייה ואישור סופי. המתקן, שיחל לפעול בשנת 2011, יהיה מתקן ההתפלה הרביעי בישראל

משבר המים של ישראל מצריך הקמת מתקנים להתפלת מי-ים, אך לכולם ידוע כי לצד היתרונות - יש גם חסרונות שאותם צריך למזער. הוועדה לשמירת הסביבה החופית אישרה אתמול (ד') את הקמת מתקן ההתפלה באשדוד, אך לבקשת החברה להגנת הטבע הורתה במקביל לבחון גם את השפעתו של המתקן על הסביבה הימית, ובעיקר הזרמת הברזל ממנו לעומק הים.

 

המתקן באשדוד צפוי להפיק כ-150 מיליון מ"ק בשנה. הוא יצטרף לשני מתקנים שכבר פועלים באשקלון ובפלמחים, ומתקנים נוספים שעתידים לקום בחדרה ובאזור שורק. אלא שהפקת המים המותפלים כרורה בהזרמה של תוצרי לוואי לים - במקרה זה ברזל. הצפי הוא לכמות של כ-200 טונות ברזל מדי שנה, אולם לאור הניסיון שנרכש בהפעלת המתקן באשקלון, מעריכים שמדובר אף בכמות כפולה.

 

עוד בנושא:

 

"הברזל משמש בתהליך ניקוי המים ולאחר גמר השימוש בו - הוא מוזרם אל הים", הסביר בשיחה עם ynet רכז החופים בחברה להגנת הטבע, משה פרלמוטר.

 

בחברה להגנת הטבע אומרים כי עד כה לא נבחנה באופן מעמיק השפעת הזרמת הכמויות הגדולות של ברזל לים. "כיום אין בידינו נתונים שיסייעו להעריך את השפעותיה העתידיות של ההתפלה, ובמיוחד בולט חוסר הניסיון והידע בכל הקשור לתוספת העצומה של הברזל", המדגיש פרלמוטר. עם זאת, בחודשים האחרונים מבצעים המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים מספר בדיקות במתקן ההתפלה הקיים באשקלון, בניסיון להעריך את השפעת הברזל על הים.

 

לפיכך העלתה החברה להגנת הטבע דרישה לבחון את הדרכים לצימצום ההשפעה של הברזל על הים באזור אשדוד, על ידי בחינת מיקום צינור ההזרמה אל הים, והעומק אליו יוזרמו התמלחות. גם המשרד להגנת הסביבה הצטרף לבקשה.

 

הוועדה לשמירת הסביבה החופית ("ולחוף") קיבלה את ההסתייגות וקבעה כי מיקום הצינור בים, המרחק מהחוף ועומקו ייבחנו לאור פרמטרים סביבתיים.

 

"החלטות אלה משפיעות על אופן פיזור התמלחת והברזל לים, ויהיו להן השפעה רבה על הסביבה הימית", אמרו בחברה. לאחר שהנושא ייבחן לעומקו, יחזור הנושא לאישור הוועדה פעם נוסף לפני מתן היתרי הבנייה.

  

התוכנית: 750 מיליון מ"ק מותפלים

בישראל פועלים כיום, כאמור, שני מתקני התפלה - באשקלון - שמפיק כ-150 מיליון מ"ק מים, ובפלמחים - שמפיק כ-30 מיליון מ"ק. הממשלה החליטה לאחרונה להקים, כאמור, עוד שלושה מתקני התפלה, ולהרחיב את פעילות הקיימים, ולהפיק באמצעותם כ-750 מיליון מ"ק מים עד שנת 2020.

 

מתקן ההתפלה העתידי באשדוד צפוי להשתרע על-פני שטח של 274 דונם. על-פי התוכנית הנוכחית, צפוי המתקן החדש להיבנות על מגרש באזור התעשייה הצפוני של אשדוד, לאורך הגבול הצפוני של בתי הזיקוק. עבודות ההקמה צפויות להתחיל כבר בתום השנה הנוכחית, והפעלתו מתוכננת לשנת 2011.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסננים במתקן ההתפלה באשקלון
צילום: AFP
מומלצים