שתף קטע נבחר

"לשנינו תיאבון מיני מוגבר, אבל זה כואב לי"

אשה לעולם לא אמורה לסבול בזמן או אחרי קיום יחסי מין, מרובים ככל שיהיו. למרות זאת, יותר מעשרה אחוזים מהנשים מתארות כאבים חוזרים במשך תקופה של יותר מחצי שנה לפחות פעם בחיים. יש מספר פרטים ומאפיינים שמאפשרים לאבחן את מקור את הכאב ואת אופי הטיפול בבעיה

שאלה:

חבר שלי ואני מצויים במערכת יחסית טובה ובריאה כשנה, יש בינינו אהבה והבנה גדולה, כבוד הדדי ובעיקר אושר. תדירות יחסי המין שלנו לדעתי עולה בהרבה על הממוצע, אנחנו נפגשים כמעט כל יום, ובכל פעם שאנחנו נפגשים אנחנו שוכבים לפחות שלוש פעמים (מבחינת גמירות שלו).

 

בסך הכל, לשנינו יש תיאבון מיני מאוד מוגבר. אנחנו מודעים לנושא ופתוחים, ודי שמחים שמצאנו זה את זה מתאימים גם בתחום הזה.

 

הבעיה - אני סובלת לפעמים כאבים בנרתיק. הלכתי לגינקולוגית, אבל בגלל שאני לא בטיפול שוטף אצלה, לא היה נעים לי לספר על התדירות. היא בדקה ואמרה שהכל תקין, גם אין לי בעיה של יובש בזמן הסקס עצמו, אבל אני מוצאת את עצמי לפעמים חוזרת ממנו צולעת. יש דרך לפתור את הנושא? (אבקש לציין שאני שומרת על היגיינה גבוהה ומתקלחת אחרי כל משגל, מחליפה תחתונים וכולי).

  

תשובה:

לא נתת לי מספיק פרטים כדי לענות לך על השאלה בצורה מדויקת, אבל אנסה לתת לך לפחות כיוונים. ראשית, צדקת שפנית לטיפול גינקולוגי, מפני שאשה לעולם לא אמורה לסבול בזמן או אחרי קיום יחסי מין, מרובים ככל שיהיו. למרות זאת, יותר מעשרה אחוזים מהנשים מתארות כאבים חוזרים במשך תקופה של יותר מחצי שנה לפחות פעם בחיים.

 

יש מספר פרטים ומאפיינים שמאפשרים לאבחן את מקור את הכאב ומכאן גם את אופי הטיפול. לכל מקור של כאב יש פיתרון. נתחיל מהמקרים הנפוצים ביותר:

  

כאב כתוצאה מדלקת או פטריה

 

כאב שמופיע פתאום ומלווה בהפרשות, גירוד, אודם מקומי או נפיחות. ברוב המקרים מדובר בכאב כתוצאה מדלקת או מפטריה. כאב זה גם יכול להופיע אחרי קיום יחסי מין אינטנסיביים, או/ו במקרה של פרטנר חדש. אין מה לדאוג, רק לפנות לבדיקה אצל רופא נשים ולקבל טיפול מקומי או טיפול בכדורים שיפתרו את הבעיה תוך מספר ימים. ספציפית, במקרה שלך זו כנראה לא האבחנה, מפני שאת מתארת כאבים רק "לפעמים" ובדיקה גינקולוגית שהיתה תקינה.

 

וגיניזמוס

 

מדובר בכאב שנובע מהתכווצות בלתי רצונית שקיימת מתחילת יחסי המין ומופיעה אחרי טראומה, או ללא סיבה. לנשים הסובלות מווגיניזמוס יש ברוב המקרים קשיים אפילו להכניס טמפון גם לפני גיל תחילת קיום יחסי המין. ביחסי המין הגבר מרגיש שהאשה "סגורה" ו"מכווצת". הרגליים נסגרות כתגובה הגנתית. הכאב שטחי אבל מקרין לכל פתח הנרתיק. הכאב בדרך כלל מאוד מהר אחרי סיום יחסי המין. הכאב הזה תמידי בדרך כלל, אבל לפעמים, כשהאשה "משוחררת", במיוחד אחרי שתיית אלכוהול או בזמן חופשה הוא יכול להיות פחות מורגש, או להיעלם בכלל באופן זמני.

 

וגיניזמוס אינו מפריע להשגת אורגזמה דגדגנית

וגיניזמוס הוא בעיה מאוד נפוצה, קשורה לרפלקס בלתי נשלט הגורם את התכווצות השרירים בכניסה לנרתיק ובפי הטבעת, שאינם מאפשרים חדירה. לבעיה זו רמות שונות של חומרה. וגיניזמוס כן מאפשר גירוי מיני רגיל ואינו מפריע ללחלוח הנרתיק ולהשגת אורגזמה דגדגנית. הבעיה היא לרוב נפשית, אך אצל עשרה אחוזים מהמתלוננות נמצאה גם בעיה פיזית.

 

מדברים על "וגיניזמוס ראשוני" כשהאשה מעולם לא אפשרה חדירה, ו"משני" כשיחסי המין הפכו עם הזמן להיות כואבים ובלתי אפשריים.

 

המקור הנפשי של הבעיה עשוי להיות קשור לאיסורים מבית ההורים. האשה דוחה את איבר המין שלה וחשה רגשות אשם, בושה וגועל בקשר אליו. יש גם קשר בין וגיניזמוס לחוסר פרטיות שחוותה האשה כילדה, כשגופה היה המקום האחרון שלה לפרטיות.

 

המקור יכול להיות גם טראומטי: פעם ראשונה לא רצויה או כואבת, או בתגובה לתוקפנות מינית פיזית או מילולית שחוותה האשה.

 

טיפול יכלול שיחות עם רופא סקסולוג וטיפול אצל פיזיותרפיסטית, שתלמד את האשה לשלוט בשרירי רצפת האגן. אני לא חושב, לפי התיאור שנתת, שהמקור לכאבייך הוא וגיניזמוס. ייתכן שבמקרה שלך, מדובר בבעיה של של וסטיבוליטיס.

 

וסטיבוליטיס

 

וסטיבוליטיס היא תופעה פחות מוכרת, אינה מאובחנת בקלות, שגורמת לחולות בה סבל רב. גינקולוגים רבים אינם מאבחנים וסטיבוליטיס, משום שאינם מחפשים אותו. יש מקרים של נשים שנותחו וטופלו, לעתים קרובות לאורך שנים, בתרופות שונות, בצורת זריקות או משחות, שהשפעתן לעתים קרובות מזיקה יותר מאשר מועילה. נשים רבות משלימות עם הכאב ומתייחסות אליו כאל נטל נוסף שנגזר עליהן לשאת. יש נשים אחרות שמוותרות בכלל על ההנאה מיחסי מין.

 

אבל אין סיבה לנהוג כך. למרבה השמחה, יותר ויותר נשים מחליטות לדבר בגלוי על הסבל שהן חוות ולעמוד על זכותן לבריאות מינית.

 

אבחון המחלה הוא השלב הראשון, והוא נעשה בפגישה הראשונה. האפיון הבסיסי של וסטיבוליטיס הוא הכאב, בין אם הוא כאב מתמיד, בין הוא מאובחן רק בעת נגיעה. במקרים מסוימים אין כל סימן פיזי, לבד מהכאב בנגיעה. בבדיקות של תרבית או ביופסיה התוצאות שליליות. בכך נעוצה המורכבות של תופעה פתולוגית זו והעובדה שמטפלים רבים טועים ומייחסים את תלונות החולות לבעיות פסיכולוגיות.

 

תחושה מציקה מאוד של צריבה

הכאב עומד במרכז התמונה הקלינית. החולות מתלוננות רוב הזמן על תחושה מציקה מאוד של צריבה. בדרך כלל הכאב מתחזק בעת קיום יחסי מין. הוא יכול להופיע בתחילת המגע המיני, להתחזק במהלכו, ואף להימשך במשך כמה דקות, שעות ואפילו ימים לאחריו. העובדה שמקור הכאב אינו מזוהה ואינו מובן גורמת את החרפתו ויוצרת מעגל של חרדות המבוססות על זיכרון הרגשת הכאב.

 

לווסטיבוליטיס יש השלכות על התפקוד היומיומי, על התפקוד בעבודה, על קיום יחסי מין ועל חיי החברה של האשה. הכאב יכול להופיע לאורך החיים, כתוצאה מלקיחת טיפול מקומי או אנטיביוטי. הוא גם יכול להופיע ברגע של יחסי מין אינטנסיביים. הוא בדרך כלל מופיע במשך או בסיום יחסי המין. הכאב מאוד ממוקד בחלק התחתון של כניסת הנרתיק, בין הנרתיק לבין פי הטבעת. כאב זה יכול להפריע בהחלט בקיום יחסים.

 

דרך הטיפול: בנוסף לטיפול דומה של וגיניזמוס, קיים טיפול מקומי כדי להרגיע את הדלקת הכרונית של הבלוטות הקטנות הנמצאות בכניסת הנרתיק. הפניה לסקסולוג שהוא גם רופא מאוד חשובה במקרים האלו, מפני שהאבחנה דורשת בדיקה פיזית והפניות לבדיקות דם או שתן ולפעמים טיפול תרופתי.

 

  • ד"ר דניאל דריי הוא רופא סקסולוג ומטפל ביחידים ובזוגות. ניתן לשלוח שאלות למערכת, אבל לצערנו אין אפשרות להשיב אישית לפונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
index open
אני מוצאת את עצמי לפעמים חוזרת ממנו צולעת
index open
צילום: גבי מנשה
ד"ר דניאל דריי
צילום: גבי מנשה
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים