שתף קטע נבחר

מורים ללא תואר: מאיימים עלינו בפיטורים

מורים שלא למדו לתואר ראשון טוענים כי באחרונה הודיע להם משרד החינוך שאם לא ישלימו את התואר הראשון תוך חמש שנים - ייאלצו לעזוב את המערכת. ל-16 עד 20 אלף מורים במערכת החינוך אין תואר. משרד החינוך מגיב: "הם ימשיכו לעבוד, אך יקבלו 80 אחוז משכר מורה עם תואר"

מורה + תעודת הוראה - תואר ראשון = פיטורים - 20 אחוזים מהמורים נמצאים בסכנת פיטורים. הסיבה - רפורמת "אופק חדש" מחייבת אותם לסיים את לימודי התואר הראשון בתוך חמש שנים, אחרת - ייפלטו בהדרגה מהמערכת. ל-ynet נודע כי בשבועות האחרונים כינס משרד החינוך מורים ממספר בתי ספר במרכז, והסביר להם כי מורה שלא ישלים תואר - יפוטר תוך חמש שנים.  

 

בכנסים נכחו רואי חשבון, שהסבירו למורים את השינויים במדרגות השכר, בעקבות הרפורמה. על-פי נתוני משרד החינוך ל-20 אחוזים מהמורים בישראל - בין 16-20 אלף מורים - אין תואר ראשון. הסיבה לכך: עד שנת 1999 לא חייבה מערכת החינוך את המורים להיות בעלי תואר אקדמי, אלא הסתפקה בתעודת הוראה בלבד. שנה לאחר מכן המצב השתנה והמורים החדשים חויבו להיות בעלי תואר ראשון.

 

כעת, רפורמת "אופק חדש" מחייבת את אותם מורים "חסרי התואר" להשלים את לימודי התואר הראשון. אולם, לצד המגמה המעודדת אקדמיזציה של המורים, ישנה סכנה כי לא מעט מורים מסורים, איכותיים ומצטיינים שהעמידו דורות של תלמידים ימצאו את עצמם מחוץ למערכת.

 

רותי פישביין היא אחת מאותם אלפי מורים. פישביין נחשבת למורה מצטיינת במערכת החינוך, היא מלמדת מזה 18 שנה בבית הספר "ברושים", תיכון לחינוך מיוחד בתל-אביב. במשך השנים בזכות הצטיינותה כמורה הפכה לרכזת שכבה, והיא אחראית גם לקליטתם של פרחי ההוראה הבאים מהמכללות האקדמיות לחינוך ועוברים הכשרה בבית הספר. פישביין נחשבת למורה אהובה מאוד על תלמידיה, ומגדירה את בית הספר שבו היא עובדת כמקום שאליו היא קשורה וכבית השני שלה.

 

תוכנית "אופק חדש" עלולה להביא לפיטוריה, מפני שאין לה תואר ראשון. "פניתי למכללה שבה סיימתי את לימודיי, ושם אמרו לי שאני צריכה לשוב וללמוד מחדש. זה נראה לי אבסורד. אני, שקולטת סטודנטים מאותה מכללה ומעבירה להם את תהליך ההכשרה, צריכה לחזור ללימודים מחדש?"

 

פישביין תומכת ברפורמה של "אופק חדש", אבל לדבריה, כמו שקורה לא פעם, המערכת לא בחנה לעומק את התהליך שהיא עורכת. "אני חושבת שהיום כל מורה חייב להיות לפחות בעל תואר ראשון, ושתואר חייב להיות רף לכניסה למערכת החינוך, כפי שקיים בכל מקצוע. אבל היום המערכת בעצם אומרת בגילנו, בוותק שלנו ובמעמדנו, שאם לא נשוב לספסל הלימודים, אנחנו נפוטר".

 

ומה הפתרון? למשל, במכללת לוינסקי החליטו לצאת בפרויקט בעבור אותם מורים, ולהקים מסלול לימודים מיוחד שיסייע להם בתוך שנתיים להשלים את לימודיהם ולהמשיך לעבוד במערכת החינוך. התוכנית החדשה אמורה לתת פתרונות לפישביין ולחברותיה.

 

משרד החינוך: רק נקצץ בשכרם

איציק תומר, משנה למנכ"לית וממונה על יישום הרפורמה "אופק חדש" במשרד החינוך, אמר בתגובה שאין כוונה לפטר את המורים, אלא לגרום להם להתקדם.

 

"אנחנו לא יודעים מה יהיה בעוד חמש שנים, אבל יש כוונה להביא חסרי תואר להשלמת התואר. אנחנו רוצים לעודד מורים להשלים את החובות שלהם על מנת שיקבלו תואר ראשון. אם המורה לא רוצה ללמוד - הם ימשיכו לעבוד, אבל יקבלו שכר 80 אחוזים ממורה בעל תואר ראשון. אז עלולות להיות לה טענות כאלה ואחרות", מסר תומר בתגובה.

 

פישביין אמרה, כי בניגוד לדבריו של תומר: "הובהר לנו על-ידי רואה חשבון של משרד החינוך כי מי שלא יעמוד בהתחייבותו יאלץ לפרוש מהמערכת. מורים שאין להם תואר ראשון מפסידים כלכלית בכל מדרגות השכר העתידיות".

 

מהסתדרות המורים, שחתומה עם משרד החינוך על רפורמת "אופק חדש", נמסר בתגובה לפרסום ב-ynet כי "לא ניתן יד לדבר הזה. נגן על כל משרות המורים ועל זכויותיהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקדמת את הרפורמה. השרה תמיר
צילום: ירון ברנר
מומלצים