שתף קטע נבחר

עמוס גיתאי פותח בית ספר לקולנוע בחיפה

הבמאי, יליד העיר חיפה, שבשבוע הבא ייזכה בפרס מפעל חיים מטעם פסטיבל הקולנוע הבינלאומי בלוקרנו, מתכנן לפתוח את בית הספר במתחם הנמל שבעיר התחתית. עד אז הוא יספיק גם לכהן כנשיא חבר השופטים בפסטיבל הקולנוע בעיר

טרם הונחו היסודות הראשונים למרכז הקולנוע שמתכנן עמוס גיתאי מזה כשנתיים להקים בעין גדי, וכבר הוא מדבר על מוסד אקדמי קצת אחר ליוצרים בתחום, שימוקם בנמל חיפה.

 

במהלך השנה האחרונה השקיעה עיריית חיפה יותר ממאה מיליון שקל בתשתיות של מתחם הנמל הישן שבעיר התחתית. במקום, שהיה מזוהה בעבר בעיקר עם בתי הזונות שפעלו בו, נפתחו לאחרונה מכללת "תלתן" לעיצוב, גלריה אינטראקטיבית ומסעדות שונות.

 

אוניברסיטת חיפה עתידה להוריד לנמל בשנת הלימודים הבאה את הפקולטות לתואר שני של מנהל עסקים ומשפטים ומתחם משמעותי הוסב למגורי סטודנטים שיאוכלסו גם הם החל משנת 2009. גם הגלריה האוניבריסטאית של חיפה עתידה לעבור למתחם הנמל הישן שמשנה את פניו. עם הצטרפותו של יוצר בעל שם עולמי כמו גיתאי לפרויקט, מקווים בעירייה, לשדרוג משמעותי של המקום.  


גיתאי. בהחלט בסימן חיפה. (GettyImages) 

 

"קיבלתי פניה מראש העיר, יונה יהב ומאנשים שעוסקים בפיתוח פרויקט הקמפוס בנמל להקים במקום מוסד אקדמי", מאשר גיתאי ל-ynet, "הם פנו לסנטימנטים הלוקאל-פטריוטיים שלי כבן העיר חיפה. הגשתי תכנית שתלך יותר לכיוון של קולנוע אינטלקטואלי, כלומר לא קומדיות או מיני סדרות לטלוויזיה. נכון לעכשיו אני מנסה לבנות קבוצה של אנשים שתנסח ביחד רעיונות להוראה סביב הציר הזה".

 

למרות שבעיריית חיפה מדברים כבר על משקיע פוטנציאלי בפרויקט של גיתאי, הוא מצידו אומר שבשלב הזה קצת מוקדם לדבר תכלס. "אנחנו בתחילת הדרך. קשה לי להיות ספציפי למרות שאני כן יכול לומר שדגשים שחשובים לי הם לימודים היסטוריים שיתנו פרספקטיבה כיוון שכיום עם העיכול המהיר, אנשים כמעט לא מכירים עבודות חשובות שנעשו לפני 20 שנה ונמחקו מהזיכרון. הייתי רוצה לעסוק בשאלות של תיאוריה ובקשר שבין אמנות פלסטית לקולנוע. לגעת בשאלות של נרטיב ושפה", הוא אומר.  


נמל חיפה. גיאוגרפיה ודמוגרפיה מרתקת (צילום: רוני שיצר) 

 

פרויקט הקמפוס בנמל מרתק את הארכיטקט החבוי בגיתאי. "הוא מעניין מבחינה גיאוגרפית ודמוגרפית. המשמעות שלו היא שחיפה תפסיק לטרוף את השטחים הירוקים של הכרמל לכיוון דניה ומעלה, אלא תתפתח לאזורים המרתקים של הדאון טאון", הוא אומר

 

"יש משהו נכון בקיומו של חוג לקולנוע שקשור ברקמה של העיר ולא מנותק ממנה כמו למשל בקמפוס של אוניברסיטת תל אביב. גם מבחינת שינוע זה רעיון טוב כיוון שמרחק 4 דקות מהנמל נמצאת תחנת הרכבת".

 

מבחינתו של גיתאי מדובר בסגירת מעגל לא רק בשל העובדה שנולד, גדל וצילם בחיפה. את סצנת הסיום של הסרט "הארץ המובטחת" למשל, שזיכה אותו בפרס מטעם פסטיבל הסרטים הבינלאומי בוונציה, הוא צילם בנמל חיפה. כעת הוא אומר: "יש לקוות שחיפה המנומנמת תצליח להרים את זה".

 

אדוני היו"ר

מנומנמת או לא אין ספק שעיר הולדתו של היוצר מחבקת אותו השנה יותר מתמיד. בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בחיפה, שייפתח בחודש אוקטובר, יכהן גיתאי כנשיא חבר השופטים. "אני בהחלט בסימן חיפה השנה", מסכם גיתאי שנמצא בימים אלה בפריז.

 

בשבוע הבא יטוס גיתאי ללוקרנו שם יוענק לו במסגרת פסטיבל

הסרטים הבינלאומי ה-61 פרס פנתר הזהב על מכלול יצירתו והשפעתו על הקולנוע העולמי. במסגרת זו יוקרנו הטרילוגיה התיעודית שכוללת את סרטיו "בית", "בית בירושלים" ו"חדשות מהבית" ובמקביל הטרילוגיה העלילתית שכוללת את סרטיו ""עלילה", "הארץ המובטחת" ו"אזור חופשי".

 

הקרנות הסרטים ילוו בהשקה מחודשת של ספר מאת ז'אן מישל פרודון, עורך כתב העת "מחברות הקולנוע", ומבקר הקולנוע של היומון הצרפתי "לה מונד", שכתב על מכלול יצירתו של גיתאי. הספר ראה אור גם בעברית בהוצאת רסלינג.

 

במקביל למחווה לגיתאי יקיים פסטיבל לוקרנו לראשונה רטרוספקטיבה מלאה לבמאי, השחקן והמפיק האיטלקי, נני מורטי. פרס מיוחד על תרומתה לקולנוע יוענק במסגרת זו לשחקנית האמריקנית, אנג'ליקה יוסטון. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גיתאי. הרהורים על חיפה בדרך ללוקרנו
Gettyimages Imagebank
לאתר ההטבות
מומלצים