שתף קטע נבחר

להפסיק את הסחטנות בדרך לגט

הצעת חוק יחסי ממון העולה היום להצבעה במליאה עשויה לשנות את יחסי הכוחות השוררים בהליכי הגירושין. עו"ד בת שבע שרמן-שני מסבירה מדוע מדובר ברגע האמת

תארו לעצמכם שאתם שבויים, והחוטפים שלכם מחזיקים בידם הן את המפתח לשחרורכם והן סכום כסף ששייך לכם ומודיעים לכם כי אם תשלמו להם מספיק כסף, הם ישחררו אתכם. האם הייתם מוכנים לוותר על הכסף בעבור המפתח?

עכשיו תארו לכם, שהחוטפים מוקפים בכוחות שחרור, לפתע נשמע קול במערכת הכריזה. מה תצפו לשמוע?"שבויים יקרים – שלמו מיד לחוטפים את אשר הם דורשים, אחרת לא נוכל לעזור לכם" או "חוטפים שפלים, הפסיקו מייד את הסחיטה אחרת נפעל כנגדכם".

 

הצעת חוק יחסי ממון העולה היום (ב') להצבעה במליאה הכנסת לקריאה שניה ושלישית, מטרתה לשנות את יחסי הכוחות השוררים היום בהליכי הגירושין.

 

במצב החוק היום, חלוקת הרכוש נעשית במועד פקיעת הנישואין – קרי, מועד סידור הגט בין הצדדים. מצב דברים זה מאפשר לבן הזוג אשר עיקר הרכוש המשפחתי רשום על שמו, להתנות את הסכמתו לסידור גט, בכך שהצד החלש כלכלית, יוותר על זכויותיו הרכושיות.

 

החוק שהועתק בתחילת שנות ה-70' משיטת המשפט הגרמנית, לא לקח בחשבון את ההבדל בין שיטות המשפט. בעוד בשיטת המשפט הגרמנית – בית המשפט הוא שמכריז על פקיעת הנישואין, במדינת ישראל, הסמכות בעניין גירושין ונישואין של בני זוג יהודים הוא בידי בית הדין הרבני, ועל פי הדין הדתי – פקיעת הנישואין היא אקט רצוני של הצדדים ולא הכרזה של בית המשפט. כך, יוצא שהצד החלש כלכלית, שהוא על פי רוב האשה, נאלץ להלחם על הגט בעבור הרכוש, כאשר מלחמתו היא מלחמה גם בעבור חירותו וגם בעבור רכושו.

 

הדברים הולכים ומסתבכים כאשר בית-הדין, שאף שהוא מחוייב לפסוק על פי החוק, רואה בדרישת האשה לקבל את חלקה החוקי ברכוש המשותף כ"גזל", כלמור, כדרישה לקבלת כספים שלא מגיעים לה על פי ההלכה היהודית. לכן, בית הדין יעדיף להפעיל לחץ על מסורבת הגט – לוותר על חלקה ברכוש המשותף, בכדי לקבל את הגט המיוחל.

 

קואליציית עיקר המאגדת 27 ארגונים, הפועלים במסגרת ההלכה, לפתרון בעיית העגונות ומסורבות הגט, יזמה את הצעת החוק, ניסחה ופעלה לקידומה, זה למעלה מ- 5 שנים. כעת אנו ברגע האמת – פתרון זה לבעיית הסחטנות בדרך לגט, פתרון שאינו נוגע להלכה כלל, עשוי להיות מפוספס בשל הפוליטיקה הדתית. נציגות קואליציית עיקר תפעלנה היום בכנסת בכדי לשכנע את חברי הכנסת להעביר את החוק, ולהפסיק את הסחטנות בדרך אל הגט.

 

עו"ד בת-שבע שרמן-שני, מנהלת "יד לאשה" ויו"ר הוועדה המשפטית של קואליציית עיקר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גבי מנשה
אילוסטרציה
צילום גבי מנשה
מומלצים