שתף קטע נבחר

בונים עיר

מתכננים לבנות עיר? אולי רק לקנות בית בסביבת עיר? מה כדאי לדעת רגע לפני שמבצעים את הרכישה או הבנייה? מה נדרש מיועץ פנג שואי כשהוא מתכנן עיר, ואיך מוודאים שהאדמה פוריה לגידולים?

 

במדינה צעירה כמו ישראל, תהליכי האורבניזציה מתרחבים מדי יום, בתים נבנים, ערים גדלות והקרקע מתפתחת. יותר ויותר אנשים נחשפים לתורת הפנג שואי בתכנון ובניה של בית ועסק, מעטים נחשפו לידע רב עוצמה בתכנון עיר. סימוכין לשימוש במידע זה בעת העתיקה בסין ניתן למצוא בעצמות שמקורן ב-1700 לפנה'ס עליהן נחרטו שאלות הקשורות בבניית עיר קיסרית. העצמות נמצאו בחפירות ארכיאולוגיות ושמורות בארכיון הלאומי של סין. ב"ספר הרשומות" העתיק יש תאור שלם כיצד בונים עיר בירה.

 

בתכנון מודרני נשקלים צרכים בצד לא מעט שקולים כלכליים: מספר יחידות דיור ביחס למספר התושבים וגודלו של השטח, מיקום מרכז מסחרי גדול, מרכז רפואי, משרדים, שירותים, בתי קולנוע, בתי ספר וכדומה. יש המרחיקים לכת ובונים בשיטה הירוקה הלוקחת בחשבון שקולי איכות סביבה.

 

גורמים אלו ואחרים חשובים, אך על פי תורת הפנג שואי נדרשות בדיקות מקדימות נוספות. לא די בשטח שומם או בנוף מרהיב, חשוב לדעת את משמעותם בצד כללים נוספים בעלי עוצמה שנוסחו בימי קדם לתכנון עיר המציעה תנאים אופטימאליים למתיישביה לאורך שנים.

 

בימים קדומים בהיעדר כלי תחבורה נהג יועץ פנג שואי לעשות כברת דרך במסע שארך חודשים או שנים למציאת האזור הטוב ביותר להתיישבות. בביקורי האחרון בסין עם מומחים מכל העולם בקרנו בעיר שתוכננה לפני כ3000 שנה על פי עקרונות פנג שואי .העיר נותרה על תילה על שלל בתיה העתיקים והוסיפה לשמור על מוניטין של עיר המוציאה מקרבה אנשי צבור וראשי ערים. אז היו אלה יועצי הקיסר. עיר הנבנית על פי עקרונות של הרמוניה עם הטבע מביאה לא רק שגשוג אלא גם יציבות והצלחה גם בטווח הארוך.

מידע זה עושה שימוש נרחב במזרח ולאחרונה אף נראה בתכנון החדש של העיר שנגחאי בסין.

 

רוב יועצי פנג שואי היום עושים שימוש בנוסחאות הנוגעות לתכנון פנימי של מבנה. עם זאת ייעוץ פנג שואי לעיר הנו מאתגר, מורכב ודורש ידע רב עשיר בנוסחאות להיכרות עם הסביבה.

 


עיר בפנג שואי (צילום: שרונה פומס)

 

עקרונות התכנון

  1. בחירה של אדמה נעשית היום במזרח באמצעות הליקופטר כדי לראות את קווי המתאר ותוואי השטח: צורות ההרים (שרשראות, רכסים) נהרות, ערוצי מים, בריכות טבעיות ועוד. בעגה מקצועית מדובר בחיפוש אחר דרקוני ההרים והמים. נדרש ידע מקצועי רב בהכרת תצורות השטח והשימוש בנוסחאות מורכבות למדידתם כדי לעשות בחירה נכונה של אדמה. חשוב לציין שלא כל צורת אדמה טובה להתיישבות. שלב מקדים זה הוא החשוב ביותר. לאחר שנקבע, ניתן ליישם בצורה אידיאלית גם את השלבים הבאים.
  2. בדיקה של האדמה מקרוב: צבע, צורה ואיכות, כמו גם איכות וזרימה של מים. אדמה פוריה שצבעה אדמדם מזמנת למשל למקום שפע כלכלי.
  3. בחירה בכניסה לעיר. בערים הקדומות שפגשתי, הוגדר שער כניסה רשמי לעיר חשיבות רבה הייתה למיקום ולכוון השער.
  4. כניסה ויציאה של כבישים בהתאמה למבנים ולתכנון הכללי של העיר. כבישים מהירים מומלצים יותר בסמוך לאזורי תעשייה למשל, וכבישים ללא מוצא מומלץ למקם נכון בסמוך לבתים הפרטיים.
  5. התייחסות למערך הכבישים היא הכרחית. כבישים נחשבים למים וירטואליים הנושאים צ'י. חשוב למנוע מכבישים להיות מונחים על קווים אנרגטיים שליליים (קווים ריקים), למנוע מזוויות של כבישים המופנים אל בניינים באזורים מסוימים וליצור פניות נכונות של כביש, כמו גם כיכרות, כדי למנוע פגיעה במבנים.
  6. תכנון העוסק בחזית המבנים של העיר, כמו גם מיקום וכיוון של מבנים מסחריים וציבוריים.
  7. מרבית האנשים ימנעו, אינטואטיבית, מבחירה בבית הסמוך לעמודי חשמל או תקשורת סלולארית, מעטים יודעים שבתכנון פנג שואי מיקום נכון של אלה מחליש סכנה, אם בכלל.
  8. תכנון מבנים בתים, בתי דירות, משרדים, גנים ובתי ספר, מרכזים רפואיים ומרכזים מסחרים. בשלב זה תרים אחר סינרגיה בין רעיונות יצירתיים ואמנותיים של האדריכל יחד עם יישום עקרונות פנג שואי.
  9. חשיבות יש לצורות של מבנים אחד ביחס לשני: האם מדובר במבנה שצורתו מלבן או משולש, ומי בכלל מעוניין לגור בבית שהוא לגמרי מרובע? מבנים שצורתן ייחודית טוב למקם בשטחים גדולים כדי למנוע מזוויות חדות להפר את עקרונות הפנג שואי, כמו למשל: מוזיאון הלובר בפריז.
  10. השלב הבא הוא כיוון המבנים. יש כוונים מבורכים ויש לא מבורכים. מומלץ להימנע מקווים ריקים, חזית במעלת 0 למשל, נחשבת בעייתית. שיקולים של זמן נשקלים פחות בתכנון לטווח הארוך. לראיה, בניין הרודס בלונדון עומד על תילו שנים רבות בשל תכנון ראוי.
  11. מיקום מים חשוב בפארקים עירוניים, בריכות שחייה ומזרקות. מיקומים אלה נשקלים בהתאמה לתנאי הסביבה כולה. מיקום מים חשוב במיוחד בהתאמה למיקום המבנים. המיקום עושה את ההבדל בין בתים של עשירים לבתים של עניים והוא חשוב לרווחת המתיישבים ולשגשוגם.
  12. לבסוף יועץ פנג שואי יבחר תאריכים טובים לחפירות בקרקע כדי להבטיח התחלה חלקה, למזער הפרעות במהלך הבנייה, וכן בחירה של ימים טובים לאכלס את הפרויקט כדי להבטיח מכירות טובות.

 

עקרונות אלו תקפים לא רק לעיר אלא גם לאזורי תעשייה ומסחר, קניונים,  פארקי שעשועים, אזורי נופש וכיו"ב . פנג שואי עוסק בראש ובראשונה במקרו ורק לאחר מכן במיקרו. כששיקולי פנג שואי נלקחים בחשבון בתכנון עיר, כולם, לרבות התושבים, יוצאים נשכרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות עיר דוד
על מה מסתכלים כשבונים?
צילום: באדיבות עיר דוד
מומלצים