שתף קטע נבחר

מלחמת הירושה: לבני ומופז מחפשים תומכים

לאחר הודעתו הדרמטית של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שבכוונתו להתפטר לאחר הפריימריז, החלה רשמית מלחמת הירושה בקדימה. בימים הקרובים יגבירו לבני ומופז את מאמציהם לגבש קואליציה פנים-מפלגתית. בכירים רבים נוטים לתמוך בלבני, אבל למופז יש עדיפות בשטח

בקדימה לא מבזבזים זמן: ראש הממשלה, אהוד אולמרט, העריך בנאומו הדרמטי כי יש בסיס ציבורי רחב לממשלה חלופית ו"היא תקום תוך זמן קצר". אבל חברי כנסת בולטים בקדימה ומחוצה לה מביעים חשש שכדור השלג שהחל להתגלגל בנאומו, לא ייגמר בממשלה חלופית. להערכת אותם חברי כנסת, הסיכוי להרכיב ממשלה חדשה הוא "50-50". בינתיים, לבני ומופז כבר מנסים לגבש לעצמם קואליציה פנים-מפלגתית לקראת הפריימריז ב-17 בספטמבר.

 

 "אם יוצאים מנקודת הנחה שלא תהיה ממשלה חדשה, צריך לחשוב על היום שאחרי, על יום הבחירות", אמר חבר כנסת בולט בקדימה. "קדימה חייבת לחשוב על הסיכויים שלה בבחירות הכלליות. אם יהיו בחירות כלליות, צריך לראות מי יביא יותר מנדטים".  

 

הודעת אולמרט - סיקור נרחב:

 

מזכ"ל מפלגת העבודה, ח"כ איתן כבל, הביע גם הוא חשש כי הרכבת ממשלה חדשה "לא תהיה קלה כפי שחושבים". לדבריו, "גם כרעי התרנגולת שעליהם עומדים הסיכויים להרכיב ממשלה חדשה

עומדים על כרעי תרנגולת. אם הסיעות החברות בקואליציה לא יתנהגו כמצופה ממי שחבר בקואליציה - אולי תורכב ממשלה חדשה, אבל סיכוייה לשרוד יהיו מאוד נמוכים". כבל ציין עם זאת, כי האינטרסים של כל המפלגות הוא לא ללכת לבחירות כלליות בתקופה הקרובה.  

 

יו"ר הוועדה לענייני מפלגה של קדימה, ח"כ צחי הנגבי, העריך כי "הסיכויים להרכיב ממשלה חדשה דווקא גבוהים יותר מאשר הסיכויים שממשלה כזו לא תורכב". בשיחה עם ynet העריך כי האינטרסים של המפלגות החברות בקואליציה לא השתנו, ולא צפויים להשתנות בשבועות הקרובים. "אם לא יקרה משהו דרמטי, המציאות לא צפויה להשתנות, והאינטרס של חברות הקואליציה הוא להישאר בממשלה תחת מי שייבחר בראשות קדימה".


ירד מהבמה (צילום: רויטרס)

  

שני המועמדים המובילים, ציפי לבני ושאול מופז, שמעו את הודעת ראש הממשלה בוושינגטון. הם צפויים להגביר בימים הקרובים את מאמציהם להרחיב את רשימת תומכיהם הגלויים מקרב בכירי המפלגה. בתקופה הקרובה, צפויים שרים וחברי כנסת להכריז במי הם מתכוונים לתמוך.

 

השמות ה"חמים" ששני המועמדים מעוניינים בתמיכתם הם: דליה איציק, צחי הנגבי, רוני בר-און, יוחנן פלסנר, יואל חסון, חיים רמון, יעקב אדרי, אלי אפללו, עתניאל שנלר, שי חרמש ומנחם בן ששון. לבני כבר זכתה בתמיכתם הגלויה של השר גדעון עזרא, יצחק בן ישראל, שלמה מולה וסגן השר מגלי והבה. מופז, מצדו, זוכה לפי שעה לתמיכתו הגלויה של ח"כ זאב אלקין. עיקר כוחו נעוץ בתמיכתם של אנשי שטח רבים, שאותם פקד במרץ בחודשים האחרונים. ספר הבוחרים בקדימה ננעל היום.

  

בכירים בקדימה גילו הלילה כי בימים האחרונים התנהלו שיחות בין חברי כנסת שונים, כדי לבחון את האפשרות לגבש קבוצה שתודיע באופן מסודר על תמיכתה בשרת החוץ לבני. מטרת ההתארגנות היא לסייע ללבני, שהיערכותה בשטח חלשה ביחס להיערכותו של מופז, ולייצר מומנטום לטובתה. גורמים במערכת הפוליטית העריכו כי לנוכח אורכה של מערכת הבחירות, תזדקק לבני לתמיכתם של חברי הכנסת כבר בתקופה הקרובה, "כדי לייצר מאסה קריטית של תמיכה ומומנטום מחודש".

  

לפי שעה, ההערכה היא כי חברי הכנסת פלסנר, חסון ועמירה דותן יודיעו בקרוב שהם תומכים בלבני. בקדימה מעריכים כי גם השרים אדרי ואפללו יצטרפו אליה בקרוב. יו"ר הכנסת, דליה איציק, מתלבטת קשות, אולם גורמים שונים ששוחחו עמה התרשמו כי נטיית ליבה היא לתמוך בלבני. איציק לא החליטה עדיין מתי וכיצד להודיע במי היא תומכת, אולם גם היא צפויה לקבל החלטה בימים הקרובים.  

 

צחי הנגבי, לעומת זאת, שנחשב לבעל השפעה רבה על פעילים בקדימה שהגיעו מהליכוד, מתלבט אם להודיע בכלל במי הוא תומך. בבחירות הפנימיות בליכוד ב-2002, שבהם ניצח אריק שרון את בנימין נתניהו, נותר הנגבי על הגדר. לאחר מכן, נבחר במקום הראשון ברשימת הליכוד לכנסת. מקורבים להנגבי אמרו כי "ההחלטה לתמוך במי מן המועמדים יכולה להרגיז את כל אלה שתומכים במועמד האחר".

 

לפחות אדם אחד לא יודיע רשמית במי הוא תומך - ראש הממשלה, שהבטיח בנאומו: "אין בכוונתי להתערב בבחירות הפנימיות שיערכו, כפי שהוחלט ביוזמתי, ואקבל את תוצאותיהן בברכה".   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא יתמודד. אולמרט
צילום: רויטרס
לבני שמעה את ההודעה בוושינגטון
צילום: AFP
ממשלה חלופית או חדשה? ברק
צילום: רויטרס
מומלצים