שתף קטע נבחר

קרדז'יץ' בהאג: מחה על מעצרו ודיבר על עסקה

המנהיג הסרבי-בוסני הנאשם ברצח עם ופשעי מלחמה הופיע בפומבי לראשונה מאז נלכד בבלגרד בשבוע שעבר. קרדז'יץ', שהזדהה בשמו ומסר את פרטיו האישיים, סירב להודות או לכפור באשמה. הוא טען כי הוא מעוניין לייצג את עצמו במשפט, וציין כי נחתמה עימו עסקה ב-1996 שתמנע את מעצרו. הוא אף התלונן על האופן שנעצר בסרביה

לראשונה מאז נלכד בשבוע שעבר הנאשם בפשעי מלחמה הנמלט רדובאן קרדז'יץ', הופיע היום אחר הצהריים (יום ה') המנהיג הבוסני-סרבי לשעבר בפומבי, בבית המשפט המיוחד לפשעי מלחמה ביוגוסלביה לשעבר אשר בהאג. קרדז'יץ' הואשם שם בביצוע פשעי מלחמה ורצח עם במלחמת בוסניה בתחילת העשור הקודם.

 

למרות שלא התעמת עם השופט אלפונס אורייה או התפרץ, הצליח קרדז'יץ' - שהופיע מגולח ומסופר ולבוש בחליפה ועניבה - לעורר מהומה קטנה כאשר ניצל את הבמה שניתנה לו כדי לטעון כי ב-1996 חתם על עסקה עם המתווך האמריקני, שגריר ארה"ב באו"ם ריצ'רד הולברוק, שלפיה עליו לעזוב לחלוטין את החיים הציבוריים. הוא ציין כי היה מעדיף להתייצב בפני בית הדין כאשר הוגש כתב האישום נגדו, אך חשש ש"יחסלו" אותו, על פי תנאי ה"עסקה" שהשיג עם הולברוק. עם זאת, השופט עצר אותו וטען כי דברים אלה אינם מתאימים לשימוע מקדים, וכי עליו להעלות אותם במשפט עצמו. גם התביעה הסתייגה מן הדברים.

 

כן מחה קרדז'יץ' בתוקף על נסיבות מעצרו בבלגרד. הוא טען כי בניגוד לכתוב במסמכי בית הדין, הוא לא נעצר ב-21 ביולי אלא שלושה ימים קודם לכן, ב-18 ביולי, וכי למעשה נחטף והוחזק במקום לא ידוע במשך שלושה ימים, וזכויותיו הבסיסיות לא כובדו. כאשר נשאל על ידי השופט אם יש לו תלונות על תנאי מעצרו בהאג, השיב "אין לי תלונות על היחס שאני מקבל במקום שבו אני מוחזק. הייתי במקומות גרועים יותר". הוא גם ציין כי מצבו הבריאותי "מושלם".

 

התביעה רוצה להגיש כתב אישום חדש

בפתח השימוע, אישר בפני השופט את זהותו. הוא נשאל אם בכוונתו לייצג את עצמו בשימוע והשיב: "יש לי יועץ בלתי נראה, אך החלטתי לייצג את עצמי". לאחר מכן הקריא השופט אלפונס אורייה בפני קרדז'יץ' את תקציר כתב האישום שהוגש נגדו שלא בנוכחותו כבר ב-1995, הכולל 11 סעיפים.

 

קרדז'יץ' מאושם בסעיף אחד של רצח עם, סעיף אחד של קשירת קשר לרצח עם, חמישה סעיפים של פשעים נגד האנושות וארבעה סעיפים של פשעי מלחמה. לפי כתב האישום, הוא תיכנן את הטבח שאירע בעיירה סרברניצה ב-1995, שבו נספו 8,000 גברים ונערים מוסלמים, וכי יזם את המצור בן 3.5 השנים על סרייבו, שבו נהרגו יותר מעשרת אלפים תושבים. קרדז'יץ' הקשיב בפנים חתומות להקראת האישומים.


רדובאן קרדז'יץ' על ספסל הנאשמים בבית הדין בהאג (צילום: רויטרס)

 

לאחר פירוט עיקרי כתב האישום, הסביר השופט לנאשם את ההליך המשפטי הצפוי, ושאל אותו שאלות מזהות נוספות לשם הפרוטוקול. השופט שאל את קרדז'יץ' אם בני משפחתו יודעים על הסגרתו ונענה בחיוב. "האם יש מישהו נוסף שתרצה שיודיעו לו על כך שאתה עצור בהאג?", שאל השופט. "איני מאמין שיש מישהו שאינו יודע שאני עצור בהאג", השיב הנאשם. 

 

בדיון התברר כי התביעה מעוניינת לערוך שינויים בנוסח כתב האישום. השופט אורייה, שלא היה מודע לכך, הבהיר כי לא בטוח שבית המשפט יסכים לכך. מסיבה זו, הסכימו השופט והנאשם כי קרדז'יץ' יגיב לכתב האישום בשימוע הבא שייערך תוך 30 יום, ונקבע ל-29 באוגוסט בשעה 14:15. השופט אמר כי אם לא יתקבל כתב אישום חדש, יגיב קרדז'יץ' לכתב האישום הקיים. השופט אף ביקש מהתביעה להעביר במהרה להגנה את כל הראיות והמסמכים התומכים בכתב האישום, בשפתו של הנאשם.


השימוע הועבר בשידור חי ברשתות הטלוויזיה (צילום: AFP)

   

בדיון הבהיר קרדז'יץ' כי ברצונו לייצג את עצמו גם במהלך המשפט עצמו - אך השופט הביע הסתייגות מהבקשה, כנראה לאור ניסיון העבר עם נאשם סרבי אחר, סלובודן מילושביץ', שייצג את עצמו במשפטו והפך אגב כך את המשפט למופע אימים מביך ומבזה. למרות שלא דחה את הבקשה, הבהיר השופט כי הזכות לייצוג עצמי אינה

אבסולוטית, וכי תיבחן על ידי בית הדין. כך או כך, התבקש קרדז'יץ' להגיש בקשה רשמית בכתב אצל רשם בית המשפט.

 

 קרדז'יץ', שעד אשר נעצר נחשב למבוקש מספר אחת באירופה, שהה מאז הוסגר במתקן הכליאה של בית הדין בעיר. התובע בבית הדין, סרז' ברמרץ אמר אתמול כי יעברו עוד חודשים ארוכים עד שהתביעה וההגנה יהיו מוכנים למשפט. אם יורשע קרדז'יץ' בן ה-63, העונש המרבי שניתן יהיה לגזור עליו הוא מאסר עולם.


פורסם לראשונה 31/07/2008 14:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרדז'יץ' בבית הדין בהאג, היום
צילום: AP
בית הדין המיוחד בהאג
צילום: AP
מומלצים