שתף קטע נבחר

שבעה כלים לבקרת תכנים לילדים ברשת

החשש מתכני אלימות ופורנוגרפיה גורם להורים מודאגים להתקין תוכנות בקרה. איזה תוכנות אפשר להתקין, ומדוע התוכנות הללו הן לא תחליף לחינוך

הפחד של הורים רבים מהרשת, רתיעה שבחלקה נובעת מבורות ושלובתה בין השאר בחלק מאמצעי התקשורת, הביא ליוזמת חקיקה שנוייה במחלוקת של ש"ס, לפיה יצונזרו תכנים מסויימים לכלל אזרחי ישראל.

 

אין צורך לפחד - הרשת היא לא מקום מסוכן יותר מהעולם האמיתי. מצד שני - היא גם לא מקום בטוח יותר. הנה כמה כלים שיעזרו להורים

להחליט לאיזה תכנים הם רוצים שילדיהם יחשפו ברשת.

 

אל תרגלו אחרי הילדים

חשוב להדגיש: רוב אנשי החינוך נוטים להסכים כי הדרך היעילה יותר למנוע מקרים טראגיים טמונה דווקא בחינוך, הסברה ושיחות עם הילד, שיקבעו גבולות ברורים לשימוש באינטרנט, לשיחות עם זרים בצ'טים ולגלישה באתרים בלתי הולמים - בדיוק כמו האיסור לשוחח עם זרים בעולם שמחוץ לרשת, הם הפיתרון האפקטיבי ביותר.

 

אך בנוסף, ניתן להתקין תוכנות בקרה, המתאימות להורים שרוצים להיות מעורבים יותר בהרגלי הגלישה של הילדים ואינם יודעים כיצד לעשות זאת.

 

לא מעט תוכנות מציעות אמצעי מעקב נסתרים אחרי ילדים, מצלמת מסך נסתרת או כלי שמתעד הקשות מקלדת ושולח אותן ב-SMS להורים – תוכנות אלו אינן מומלצות, מאחר וריגול הוא לא תמיד אמצעי בקרה לגיטימי שבונה אמון בין ההורה לילד. במקומן, קיימים כלים שמציעים סינון ובקרה שאינם סמויים, בהתבסס על הסכמה הדדית ושיתוף פעולה בין ההורה לילד. חשוב לזכור: אף תוכנה לא מבטיחה 100 אחוזי גלישה בטוחה ונקייה, ולכן לא ניתן לסמוך עליה ככזאת.

 

כלי בקרה כלליים

Vista Parental Controls - כלי בקרת ההורים המובנה ב-Windows Vista מפקח לא רק על הגלישה ברשת, אלא על השימוש במחשב בכלל. ניתן להגביל באמצעותו גלישה לאתרים, משחקים או תוכנות מסויימות על המחשב (כמו ICQ ומסנג'ר), או את מספר שעות השימוש בתוכנות אלו ובמחשב כולו.

 

בלוח השנה ניתן להגביל את זמן הגלישה או השימוש מול המחשב, ו-15 דקות לפני שתם הזמן, הילד יקבל הודעה על כך, והשינויים שביצע במסמכים הפתוחים על שולחן העבודה יישמרו. מרכז הבקרה להורים של Vista מספק גם דו"חות בסיסיים לגבי היקף וטיב השימוש שנעשה במחשב. מכיוון ש-Vista Parental Control כבר משולבת במערכת ההפעלה האחרונה מבית מיקרוסופט, בכל הגירסאות הביתיות (Home Basic, Home Premium ו-Ultimate), היא לא כרוכה בתשלום נוסף או בהתקנה.

 


Vista Parental Controls (צילום מסך)

 

NetNanny - הבייביסיטר האינטרנטית היא תוכנה פופולרית למדי בחו"ל עוד מסוף שנות ה-90, ומותאמת פחות למשתמש הישראלי. היא פועלת חלקית בעברית, אך עדיין מהווה אופציה ראוייה. התוכנה מספקת סינון בשמונה קטגוריות לא רק של אתרים פורנוגרפיים ותמונות, אלא גם של מילים בפורומים וקבוצות דיון, מתכונים להכנת פצצות, אתרי שנאה, סמים, אלימות וכדומה. הסינון מתבצע באמצעות פרופיל שנקבע על-ידי ההורה, וניתן לקבוע פרופילים נפרדים לילדים בגילאים שונים. הפרופילים של בני הבית נשמרים גם על שרתי החברה, וניתן להעתיק אותם ולבצע שינויים.

 

Netnanny מתאימה גם לילדים בוגרים יותר ונוער, אפילו כאלו שמבינים דבר או שניים במחשבים ועשויים לנסות לעקוף את המגבלות: התוכנה יודעת, למשל, לחסום נסיונות שימוש בשירותי פרוקסי חינמיים ברשת, שמאפשרים גישה אנונימית לאתרים בעיתיים תוך דילוג על הפילטרים שלה. המחיר יקר במקצת: 40 דולר.

 


 

תוספים לדפדפן

Glubble - תוסף קטן וחביב, שמתאים להתקנה על Mozilla Firefox ומכוון בעיקר לילדים בגילאים צעירים יותר – 12 ומטה. ילדים בוגרים יותר עשויים לפענח לבד ובקלות כיצד לבטל את החסימה שלו בקלות, או פשוט לפתוח דפדפן אחר - כמו Internet Explorer - כדי לגלוש כך שהוא לא יתאים להם.

 

Glubble יוצר חיץ בין אזור הגלישה של ההורים ושל הילדים. בפני הילדים מוצג פורטל שונה ודפדפן בצבעי תכלת עליזים, בפני ההורים מוצג לוח בקרה שמאפשר תקשורת עם הילדים. כברירת מחדל, הילד יכול לגלוש לרשימה סגורה של כמה מאות אתרים ידידותיים, כמו Disney.com. ילד שרוצה להוסיף אתר מסויים לרשימת האתרים המותרים שלו צריך לשלוח בקשת רשות מנומסת לאימא או אבא. כשההורה ייכנס לדפדפן ולחשבון ה-Glubble שלו, הוא יוכל לבדוק את האתר ולאשר את הבקשה. המחיר: חינם.

 


Glubble (צילום מסך) 

 

WOT תוסף חינמי ל-Firefox שמתאים להתקנה על מחשבים בהם משתמשים גולשים מתחילים, עליו כבר כתבנו כאן בעבר. WOT מזהיר מפני אתרים הכוללים וירוסים, תוכנות ריגול וגם תכנים בלתי הולמים. 

 

קיצור של Web of Trust, הוא תוסף שמדרג אתרי אינטרנט לפי רמת סיכון, ומציג מעין "רמזור" צבעוני המבהיר מה טיבו של האתר אליו עומדים לגלוש לפי ארבעה קריטריונים: אמינות החברה, אמינות האתר, שמירה על הפרטיות וידידותיות לילדים. העברת העכבר מעל הקישור תבהיר אם הוא מתאים לילד או לא. בהגדרות התוסף אפשר להגביל גישה לאתרים "אדומים". בכל מקרה התוסף יציג בפני הגולש חלון אזהרה בכניסה לאתר שסומן כאדום.

 

WOT מתבסס על אינדקס, שמתעדכן על בסיס קבוע על-ידי הקהילה שמתחזקת אותו. מפתחי התוסף טוענים כי בעזרת חוכמת ההמונים, יותר מ-20 מיליון אתרים כבר סווגו. האינדקס כולל אתרים ישראליים. התוסף אינו כרוך בתשלום.

 


 

WOT (צילום מסך)

 

כלים של ספקיות האינטרנט

סמייל012 - שירות "בקרת הורים" של אינטרנט זהב, מבית חברת "מורשת" הישראלית. השירות כרוך בתשלום חודשי של 11.70 ₪. באפשרות ההורה לקבוע בממשק השירות (הנגיש באמצעות הדפדפן) את רמת האבטחה בה יגלוש הילד, כשרמה 1 הינה הרמה המחמירה ביותר, שחוסמת גישה לאתרים בצורה מלאה, ורמה 6 מאפשרת גישה לכל האתרים ללא סינון כלל. ניתן לחסום שימוש בדואר אלקטרוני, הצגת תמונות בדפדפן, הצגת אתרי פורומים או צ'טים, מסרים מידיים ב-Skype, Messenger ו-ICQ ועוד. כמו כן אפשר לקבוע את רמת האבטחה לפי שעות הגלישה.

 

נטוויז'ן-ברק – תוכנה להתקנה על המחשב בשם מסננט, הכרוכה בתשלום של 10 שקלים לחודש, תחסום אתרי אלימות, פורנוגרפיה, הימורים, סמים ועוד, ותגביל את שעות הגלישה המותרות במחשב לפי ההגדרות שביצע ההורה. האתרים נסרקים באופן אוטומטי, וכך נבדק טבעם, שיטה שלדברי החברה מובילה ל-99.2% דיוק. ניתן גם להפיק דו"חות על האתרים בהם גלשו הילדים בדיעבד, ועל היקף הגלישה שלהם בכלל.

 

בזק בינלאומי – שירות סינון לאתרים בלבד בשם SafeWeb, יסנן אתרים ללא התקנת תוכנה על המחשב הביתי, אלא ברמת החיבור לספקית. לא ניתן לשנות הגדרות או לנטרל את השירות מבלי פנייה לחברה, והשירות כרוך בתשלום חודשי של 11.90 ש"ח.

 

בנוסף, קיים שירות גמיש יותר בשם iKeeper, הכרוך בהתקנת תוכנה על המחשב, שמונע גלישה לאתרים שאינם מתאימים לילדים ומציג בפניהם דף לפיו האתר נחסם במקום האתר האסור.

 

גם כאן ההורה קובע את רמת הסינון בתשע קטגוריות, ויכול להגדיר רשימות שחורות של אתרים אסורים ורשימות לבנות של אתרים מותרים. ניתן לנהל לוח זמנים המגביל את שעות הגלישה לשעות מסויימות של היום. המחיר: 11.99 ש"ח.

 

לחינוך אין תחליף

כאמור, גורמי חינוך טוענים שתוכנות בקרה הן לא דבר הכרחי, אבל שיחות עם הילדים - כן. "אנחנו לא יכולים להתקין לתלמידים את אמצעי הבקרה, אבל אנחנו מנסים לחנך את התלמידים להפעיל שיקול דעת, בהתאם לגיל", אומרת דורית בכר, מפקחת הוראת טכנולוגיות המידע הארצית במשרד החינוך.

 

"יש שיעורים מוכנים שעוסקים בהרגלי גלישה נכונים ברשת בכיתות ביסודי ובעל-יסודי. מסבירים מה עושים כשנכנסים לאתרים לא ראויים, כמו אתרי נאצה וסקס, איך להתנהג כשפונים אלייך זרים בצ'אט, מתי לדווח להורים או למורה, האם לספר לחברים. יש גם הרצאות בתחילת שנה שמסבירות להורים כיצד לשוחח על הנושא עם הילד", היא מציינת.

 

"ההורים לעתים לא מודעים לשימוש שהילד עושה ברשת, ואנחנו מנסים להסביר להם שכשהילד נמצא בסביבת מחשב ואינטרנט, הוא חשוף לכל העולם ויכול לתקשר עימו. 

 

זאת, בניגוד לאמונה הרווחת, לפיה אם הוא ספון בחדרו אז הוא מוגן ובטוח. אנחנו לא מלמדים אותם להיות טכנולוגים אלא לא להיות טכנופובים, אנחנו מסבירים איך להתנהג ומה לומר. לקחת אחריות זה חשוב, ואם נסביר לתלמידים בצורה טובה איזה סכנות קיימות ואיך להתמודד איתן, במקום להגיד 'אסור לך' ולגרום לו לעשות דווקא, אני מאמינה שהוא ידע להפעיל שיקול דעת טוב יותר", אומרת בכר.

 

עוד אתרים מומלצים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים