שתף קטע נבחר

רוצים עציץ פורח כמו בסין? גדלו פטוניה

ענת מדמוני חזרה מהארץ המלוכסנת עמוסת חוויות וזכרונות בהם מככבות הפטוניות, פרח שיכול לשמח גם אתכם, וממש בקלות. קבלו את הכתבה היחידה על סין שבה המילה אולימפיאדה אינה מוזכרת

בגלל שליערנים אין הרבה מה לעשות בארץ, שלמה ואני נסענו קצת לסין, להעביר לסינים קורס על ייעור באזורים מדבריים. הייעור זה החלק שלי ושלמה הוא איש ההשקיה, שכן הוא מומחה לצינורות וטפטפות ולעוד כמה וכמה דברים.

 

אם לומר את האמת, קצת חששתי מהנסיעה, בעיקר בגלל שאני מעדיפה לראות בעלי חיים - שלא לומר זוחלים - חופשיים בטבע ולא אצלי בצלחת. מבחינת מזון סין היא ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, והסינים התגלו כמארחים מופלאים והם דאגו להשביע את רעבוני בצמחים בלבד. עם שלמה לא היו להם בכלל בעיות, שכן הוא מעיד על עצמו שהוא טבעוני: "אוכל כל מה שבא מן הטבע".

 

בסין ממש זרחתי מאושר, שכן אהבתי מאוד את הצמחים ששמו לי בצלחת, אבל גם את אלו שצומחים בגינות. ואני סחבתי את שלמה, אדם נוח לבריות, לכל כתם ירוק שמופיע על המפה. הגנים והפארקים עם פשוט גן עדן, ובכל קרן רחוב ותחת כל עץ רענן מצויים המוני עציצוני פטוניה הפורחים בשלל צבעים. ושלמה, איש המים, רק הצטער ש"הם מושקים בצינור ולא בטפטפת".

 

בסיומו של הקורס לקחו אותנו המארחים לחזות בנפלאות החקלאות הסינית, בחממות החדשות והמתוחכמות - מבחינתם - שהוקמו זה עתה ("הם לא צריכים לחסוך במים",סיכם שלמה בתמציתיות). ובצהרי היום עצרנו לאכול במסעדה נהדרת, שכמובן לא נעדרו מהמדרגות המובילות אליה צמחי פטוניה. על השולחן הופיעו 40 מנות, ללקק את האצבעות, והסינים הרביצו אותה באכילה על חשבון ממשלתם. גם בשתייה הם לא חסכו, והירוו את צמאונם בליקר המקומי האהוב (99% אלכוהול), שלמרות טעמו המזעזע הוא משקה יקר ויוקרתי. הסינים עשו לכבודנו ולכבוד הקורס שהסתיים בהצלחה bottom up, שזה אומר לרוקן את הכוס בשלוק אחד. וזה שיושב לידי הגדיל לעשות כפול עשר וגם תקע לי גרעפס באוזן. כשיצאנו מהמסעדה הוא השקה את הפטוניות מבקבוק הליקר היקר שבידו. "אסור לבזבז אף טיפה", אמר שלמה.


פטוניות בניחוח ליקר (צילום: ענת מדמוני) 

 

פטוניית כלאיים: תעודת זהות

  • פטוניה אינה רק אמו של דאדלי ודודתו של הארי פוטר הידוע, זהו אחד הצמחים הפופולאריים ביותר בגינון הביתי.
  • הפטוניה שייכת למשפחת הסולניים, והיא קרובת משפחה של העגבנייה, תפוחי אדמה החציל וגם הטבק.
  • מוצאה של הפטוניה מדרום אמריקה ושמה המדעי - Petunia hybrida. 
  • קיימים מינים רבים של פטוניות, רובם הכלאות בין שני מינים שונים של פטוניה, לכן היא נקראת פטוניית כלאיים.
  • בארץ זהו צמח עונתי - קיצי או חורפי. לאחר פריחה הנמשכת חודשים ספורים הוא מסיים את תפקידו בגינה ומוחלף בצמח אחר.
  • הפטוניה פורחת בשלל צבעים אדום, ורוד, לבן סגול ועוד.

 

פטונית כלאיים: הוראות הפעלה

  •  צמח קל ופשוט לגידול.
  • גדל בשמש מלאה או חצי שמש.
  • יש להשקות את הפטוניה כאשר האדמה מתייבשת.
  • מומלץ להוסיף דשן, רצוי איטי-תמס כדי ליצור פריחה שופעת.  
  • גיזום הצמח והסרת גבעולים ופרחים יבשים מאריכים את הפריחה.
  • קיטום קל גורם להסתעפות הצמח וליצירת מראה עלווה ופריחה צפוף.
  • הפטוניה מתאימה במיוחד לסלסילות תלויות ולמיכלים.
  • מומלץ לשתול בקבוצות כדי ליצור משטחי צבע.

 

אתם שאלתם, ענת עונה

מספר קוראים שאלו עם איזה מים כדאי להשקות צמחים: מי ברז רגילים, מים מינרליים או מים מזוקקים?

הכל תלוי כמובן בצמח. יש צמחים כמו סחלבים ושרכים, אותם מומלץ להשקות במים מזוקקים (או מי גשם ומי מזגנים), מאחר שצמחים אלו רגישים למלחים שקיימים בכמות גבוהה במי הברז בארץ וכן במים המינרלים. במים מזוקקים אין חומרים מומסים כמו מלחים וכן פלואור ותרכובות כלור המתווספות למי ברז. מי מזגנים, שהם התעבות הלחות מחלל החדר, הם נטולי מלחים אך אם הפילטר אינו נקי, עלולים המים להכיל כמויות גדולות של פטריות ועובשים. מים רתוחים הם מים נטולי פטריות וחיידקים (בשל תהליך ההרתחה) אך הם מכילים מלחים. צריך לקחת בחשבון שלא תמיד השקיה במים מזוקקים היא ההשקיה המיטבית, ישנם מיני צמחים רבים שהשקייתם במים מזוקקים בלבד, ללא מינרלים, תגרום למותם.את רוב רובם של הצמחים כולל פטוניות ניתן להשקות במי ברז רגילים. 

 

יש לכם שאלה לענת? שלחו אותה לאימייל madmony.a@gmail.com וענת מדמוני תענה על שאלות נבחרות. 

 

 



פורסם לראשונה 07/08/2008 23:29

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ענת מדמוני
פטוניה סינית בפעולה
צילום: ענת מדמוני
ענת מדמוני היא ד"ר ליערנות
צילום: אפרת שליטא בונדי
לאשה בפייסבוק
מומלצים