שתף קטע נבחר

מת זוכה פרס נובל הסופר אלכסנדר סולז'ניצין

הסופר וההיסטוריון הרוסי היה נודע בביקורתו כלפי המשטר הסובייטי והוגלה מארצו בשל כך. בכתביו תיאר את התנאים המחפירים במחנות הכפייה ועורר הדים במערב

אלכסנדר סולז'ניצין, הסופר הרוסי זוכה פרס נובל לספרות, שספריו חשפו את זוועות המשטר הסובייטי, הלך לעולמו בגיל 89 אמש (יום א') במוסקבה. בנו של סולז'ניצין מסר כי הוא מת כתוצאה מאירוע לב.

 

סולז'ניצין הקדיש את כתיבתו לחשיפת זוועות המשטר הסובייטי ב"גולאגים". סיפורו הראשון, "יום אחד בחיי איוון דניסוביץ'", התפרסם ב-1962 בביטאון הספרותי "נובי מיר" וזיכה אותו בפופולריות מידית. הסיפור תיאר את חייהם של האסירים במחנות הכפייה בסיביר, נושא שסולז'ניצין חזר אליו כמה פעמים בשנים הבאות. ב-1963 התפרסם הסיפור בספר בעל כותרת זהה, שכלל עוד כמה סיפורים קצרים.

 

בעקבות הביקורת שהטיח במשטר סטלין, הוא אף נשלח למחנה כפייה ובהמשך הוגלה ממולדתו למשך שנים ארוכות. הוא הקדיש את כתיבתו לחשיפת מצבם של מיליוני אזרחים תחת המשטר הסובייטי: מעצרים רנדומליים, עונשים כבדים, מחנות כפייה ורעב מחפיר. הטרילוגיה "ארכיפלג גולאג" שהתפרסמה בשנות ה-70 הותירה את קוראי המערב פעורי פה אל מול הסיפורים על החיים תחת סטלין.

 

אירופה המערבית העניקה לסולז'ניצין מקלט וברבות הימים גם תהילה והערכה, אולם הוא הרבה לבקר גם את תחלואות המערב. בשנות ה-90 הוא הורשה לשוב לארצו אך התאכזב שדעותיו וכתיבתו לא היו ידועות לאזרחי רוסיה. עם היבחרו של הנשיא ולדימיר פוטין זכה סולז'ניצין לעדנה מחודשת וחש שחזונו של רוסיה נוצרית-אורתודוקסית, בעלת תרבות מיוחדת ונפרדת מהמערב, מתממש.

 

ב-1970 הוענק לסולז'ניצין פרס נובל לספרות, בצעד יוצא דופן, שכן הפרס מוענק בדרך כלל לסופרים לאחר עשרות שנים של יצירה. השילטונות הסובייטיים אסרו על סולז'ניצין להגיע לסטוקהולם על מנת לקבל את הפרס. ב-1974 הוגלה למערב גרמניה, בצעד שגרם לקהילה הבינלאומית לגנות את המשטר הסובייטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
סולז'ניצין. הוגלה מברית המועצות, הוערך במערב
צילום: איי פי
לאתר ההטבות
מומלצים