שתף קטע נבחר

אתם בחרתם: הערך היהודי - כבוד הדדי

אלפי גולשים השתתפו במשאל ynet-גשר, וקבעו: הכבוד ההדדי הוא "הערך היהודי של ישראל". פחות חשובים לכם: פדיון שבויים רק במקום הרביעי, השאיפה לשלום רק בשביעי, צער בעלי חיים תשיעי והטרנד הירוק נועל את הרשימה. בסקר הטלפוני: החילונים עם המוסר האוניברסלי, הדתיים עם היהודי

החובה לכבוד הדדי, כפי שבאה לידי ביטוי בפסוק "וְאָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ", היא הערך היהודי החשוב ביותר - כך עולה מחלקו הרביעי של משאל "מצעדי ה-60", פרי שיתוף הפעולה של ynet ועמותת גשר. בבחירת הערך השתתפו אלפים רבים של גולשים.

 

מצעדי ה-60, אתם בחרתם:

 

ערב תשעה באב, ובעיצומם של ימי האבל על המקדש שחרב בגלל שנאת חינם, ניתן לשאוב קצת עידוד מהתוצאות: הכבוד ההדדי ("וְאָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ"), שלעיתים כל כך חסר כאן, הוא הערך החשוב ביותר. בפער מבטיח נמצא קדושת החיים ("וְנִשְׁמַרְתֶּם מְאֹד לְנַפְשֹׁתֵיכֶם"), ואחריו וכיבוד הורים ("כַּבֵּד אֶת אָבִיךָ וְאֶת אִמֶּךָ"). אכזבה נרשמה לפדיון שבויים האקטואלי שבמקום הרביעי, לצער בעלי חיים שבתשיעי ולאיכות הסביבה שנועל את העשירייה – טרנד שככל הנראה לא מזוהה כיהודי.

 

התוצאות המלאות:

 

1. כבוד הדדי 31%

 

2. קדושת החיים % 22

 

3. כיבוד הורים 15%

 

4. פדיון שבויים 9%

 

5. רדיפת האמת 8%

 

6. זכויות אדם 7%

 

7. שאיפה לשלום 3%

 

8. מתן צדקה 2%

 

9. צער בע"ח 2%

 

10. איכות הסביבה 1%

 

בין מוסר יהודי למוסר אוניברסלי

במקביל למשאל הגולשים נערך סקר טלפוני מיוחד בנושא. מתוצאותיו עולה כי החילוניים יכריעו בדילמות מוסריות על פי הערכים האוניברסליים ואילו הדתיים יפעלו על פי ערכי היהדות. סקר ynet-גשר נערך על ידי מכון "מותגים" וכלל 500 מרואיינים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת דוברת העברית בישראל.

 

בשאלה הראשונה נשאלו המשתתפים כיצד ינהגו במידה שיתקלו בדילמות ערכיות. 37% אמרו כי יפעלו על פי המסורת היהודית ו-25% מעדיפים את המוסר האוניברסלי. לעומתם סבורים 24% מהנשאלים כי שתי מערכות הערכים אינן סותרות זו את זו.

 

מפילוח להגדרות דתיות עולה כי החרדים, הדתיים והמסורתיים מבכרים את המוסר היהודי (86% ו-76% בהתאמה), ומעטים מהם סבורים כי אין סתירה בינו לבין המוסר האוניברסלי (10% בשני המגזרים). מנגד, החילוניים בחרו בערכים האוניברסליים (46%) ורבים מהם סבורים כי לא קיימת סתירה ביניהם (30%).

 

בחלקו השני של הסקר נשאלו המרואיינים עם מי היו מתייעצים לו נאלצו לעבור עבירה מוסרית. 32% אמרו כי היו פועלים על פי תחושות הבטן הנובעות מהחינוך שקיבלו, 11% היו בוחרים בהתייעצות עם עורך דין, 10% היו פונים לרב ו-6% היו בודקים במקורות על עמדת היהדות בנושא ומחליטים כיצד לפעול. יתר הנשאלים סירבו לענות לשאלה. ניתוח התוצאות מגלה כי החרדים והדתיים ביכרו את הפניה לרב (55% ו-19% בהתאמה) ואילו החילונים והמסורתיים היו פועלים על פי תחושת הבטן (37% ו-35%).

 

מנכ"לית גשר מפעלים חינוכיים, שושי בקר, אמרה: "תוצאות הסקרים מעידות על תפיסת היהדות כעולם ערכי בסיסי בהתנהגותם של מרבית הישראלים כיום".

 

היא הוסיפה כי אלה הרואים בתחושות הבטן ובחינוך שקיבלו את המדריך המוסרי שלהם, מציבים אתגר גדול מאוד להורים ולמורים, משום ש"ברגע קריטי של קבלת החלטה מוסרית אלו הם הגורמים שמניעים את הישראלי כיצד לנהוג".

 

"אנו נמצאים בתקופת 'בין המצרים' ומרתק לראות שהערך שנבחר כערך היהודי החשוב ביותר הוא הכבוד ההדדי. אולי זה מחזק ופורט את מה שנתפס כתיקון של חורבן, שעל פי חז"ל אירע בשל שנאת חינם וייתפס כפרשנות של אהבת חינם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ובמקום הראשון: כבוד הדדי
צילום: index open
שושי בקר
צילום: מוטי חקשור
מומלצים