שתף קטע נבחר

הכלי החדש של גוגל יחזה: מי יזכה בכוכב נולד?

כלי חדש של גוגל שפותח בתל-אביב והושק הבוקר (ד'), מאפשר לראשונה לגלות מה אנשים בעולם מחפשים - גם לפי נושאים. Google Insights for Search עוצב ככלי למפרסמים, אנליסטים וחוקרי אקדמיה - אך אפשר בעזרתו גם לתכנן את חופשתכם הבאה

האם תמיד רציתם לדעת מי הם כוכבי הבידור הכי בולטים בשבדיה? מי יותר פופולרי ברשת - אובאמה או מקיין? עד כמה מוכר המותג של פורד בצרפת? עכשיו יהיו לכם תשובות.

 

גוגל השיקה הבוקר (ד') מוצר חדש שייתן לפריקים של מידע, למנהלי פרסום, לבלוגרים, לעיתונאים, לחוקרי מדעי החברה ואפילו לבעלי עסקים קטנים - גישה ישירה לכל נתוני החיפושים הנעשים בגוגל, מה שיכול לספק אינדיקציה על טרנדים חברתיים, חוזקם של מותגים ועוד מגוון נתונים שימושיים, יותר ופחות.

 

Google Insights for Search פותח כאן, במרכז הפיתוח של החברה בתל-אביב. המידע מגיע במקור מבסיס הנתונים של Google Trends, הכלי הנסיוני של גוגל המעיד על מגמות בחיפוש. אלא ש-Insights for Search מציע אפשרויות ניתוח וחיתוך מורכבות ומעניינות בהרבה, שיכולות להניב מידע בעל ערך עסקי או אקדמי.

 

פרופ' יוסי מטיאס, מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל בתל-אביב שנחנך לפני כשנה, אמר ל-ynet שהמטרה שלהם היא לאפשר יותר גישה לנתונים של גוגל, ו"לאפשר לאנשים לבסס את ההחלטות שלהם על נתונים, ולא השערות”.

 


צוות הפיתוח הישראלי של Insights for Search. בתמונה: (מימין) אריאל קרושינסקי, נמרוד טמיר, הדס איגרא, פרופ' יוסי מטיאס, יאיר שמשוני, שי רז שורה שניה: אילן דקל, ניב עפרון, אייל מולד, ינאי גונצ'רובסקי, תומר שמיאל, איתי בן-צבי. לא בתמונה: אינה ויינר, דני ולבסקי. צילום: קובי קנטור

 

האם אוסטרלים מתעניינים באופרה?

אם Google Trends הציע עד היום חיפושים כלליים של מושגים לפי מדינות ולפי זמנים, החידושים שמציג Insights לעומת Trends הם מפה גדולה המציגה את נפח החיפוש אחר מושג מסויים בצבעים והחידוש הגדול – קטגוריות נושאיות.

 

עד היום, נמנעה גוגל מלשלב חלוקה קטגורית במוצריה החיפוש (לגוגל בתחילת דרכה היה אינדקס, שנמוג ונעלם), אבל Insights for Search מציע לראשונה חיתוך גם לפי 28 קטגוריות נושא ראשיות וכמה מאות קטגוריות משניות.

 

בשילוב כל הגורמים, ואם שואלים את השאילתות הנכונות, אפשר להגיע לנתונים ממש מעניינים או ממש טריוויאליים, כמו למשל, מתי הכי כדאי לרכוש גאדג'טים בארצות הברית, האם אוסטרלים מתעניינים יותר באופרה מאשר השוויצרים (הם מתעניינים יותר) מתי אנשים קונים יותר עגבניות (ביוני) או מה הכי מעניין אנשים שרוכשים מצלמה דיגיטלית? (זום).

 

 


מי יותר פופולרי ברשת? אובאמה או מקיין?

 

החלוקה לקטגוריות, גם מאפשרת ל"זקק" תוצאות: לדוגמה, המושג "הראל" בחיפוש כללי הוא סתום. Insights for Search מאפשר לדעת בדיוק רב יותר כמה אנשים חיפשו את "הראל סקעת" לעומת "הראל ביטוח", ומה הכוח של כל אחד מהם בקטגוריה שלו (בידור או כלכלה). באופן דומה אפשר להפריד את Apple מותג המחשבים מחיפושים הקשורים לתפוחי עץ.

 

שלום לסקרים

הכלי הזה הוא עזר מוצלח למפרסמים – גדולים וקטנים. מי שצריכים לפחד מהכלי החדש, הם מכוני הסקרים שהכלי הזה יפגע להם בעסקים. לפחות בכל מה שקשור לרשת, מנהלי פרסום לא יצטרכו יותר סקר טלפוני כדי לדעת אם מסע הפרסום שעלה אמש בטלוויזיה השפיע לטובה – חיפוש של שם המותג ב-Insights for Search, יראה מיד למחרת היום בגרף האם הייתה גדילה בהתעניינות ואם מסע הפרסום השיג את מטרתו. מטיאס מסביר כי הכלי גם מאפשר למטב את הפרסום, לפי ימות השבוע ועונתיות.

 

אבל גם למפרסמים הקטנים, אלה שמפרסמים מודעות מילים יש בשורה. כעת המפרסמים, וגם בלוגרים שרוצים להרוויח יותר מ-AdWords, יוכלו לדעת מה מילות החיפוש הכי פופולריות בזמן נתון בנושא מסוים, ולכתוב את הפוסט הבא שלהם בהתאם או לבחור מילים המתאימות ביותר לפרסום. 

 

מי יזכה בכוכב נולד?

לפי ה"חיפושים בעליה" (rising searches), ניתן לחזות מגמות כשהן רק מתהוות. לטענת אנשי גוגל, הם הצליחו בעזרת Insights for Search לחזות מראש את הזוכים ב"אמריקן איידול". ניב עפרון, ראש צוות הפיתוח ואילן דקל, מנהל המוצר, מספרים שהם נפגשו עם אנשי חברות פרסום גדולות בארצות הברית ועם כלכלנים בניסיון לברר מה הם מחפשים וכיצד מוצר כזה ישרת אותם. מהצד של חוקרי כלכלה שגם אליהם המוצר מיועד, ליווה את Insights for Search אל וריאן, הכלכלן הראשי של גוגל.

 


פופולריות מותג פורד במחוז Il de France שבצרפת

  

לא רק לפריקים

לחברות ולמותגים הכלי החדש עשוי להיות בעיה, מאחר והוא "עלול" להגיע למסקנות אחרות מאשר סקרים. כך למשל, אם יתברר כי לפי Insights for Search, המותג פפסי קולה יותר חזק מקוקה קולה בתחום המזון, הרי שהדבר עשוי להעמיד את קוקה קולה, שנחשבת לאחד המותגים החזקים בעולם, במבוכה (רמז: בקוקה-קולה יכולים לישון בשקט).

 

כמובן, הכלי הזה גם מספק מודיעין עסקי לחברות מתחרות. לשאלה האם לא מדובר בפגיעה בפרטיותם של הארגונים שלא מעוניינים שמידע כזה ייחשף, בגוגל משיבים לכך בסוג של משיכת כתפיים. מבחינתם מידע הוא מידע, והשימושים שיעשו עמו יכולים טובים או רעים – הכל תלוי במשתמש ובכוונותיו. זאת, בדומה למוצרים אחרים של החברה שהופכת את המידע הגולמי נגיש לכולם, גם בקובץ אקסל מקומי.

 

בגוגל מצהירים כי הכלי אומנם תוכנן ככלי למשתמשים מתקדמים (Power Users), כמו מפרסמים וחוקרי אקדמיה בתחומי החברה והכלכלה (שכבר ביקשו מגוגל לא פעם מידע וגישה לנתוני החיפוש שלה), אבל עם קצת חשיבה יצירתית, אפשר למצוא לו גם שימושים יומיומיים.

 

כך למשל, אם חפצתם בחופשה שקטה, תוכלו לבדוק ב-Insights for Search, לאן כולם נוסעים – ולבחור לעצמכם יעד אחר. אם תכננתם לרכוש מוצר גדול, תוכלו לדעת באיזו עונה בשנה יש לו את הביקוש וההתעניינות הנמוך ביותר – וכך גם להשיג את המחיר הנמוך ביותר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחליף למכוני סקרים? גוגל
צילום: AP
מומלצים