שתף קטע נבחר

העליון: ניתן לתבוע את הרשות הפלסטינית

קביעת בית המשפט העליון הגיעה בעקבות ערעור שהגישה אגודת מדרשת ארץ ישראל על החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים. בכך הפך את ההחלטה הקובעת כי לא ניתן לתבוע את הרשות הפלסטינית, משום שהיא נהנית ממעמד של גוף מעין ריבוני

בית משפט העליון הפך היום (ד') את החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים וקבע שהרשות הפלסטינית איננה חסינה בפני תביעות של גופים ישראליים ולא קיימת לה חסינות ריבונית.

 

קביעת בית המשפט העליון הגיעה בעקבות ערעור, שהגישה אגודת מדרשת ארץ ישראל אלון מורה נגד החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים שדחה ב2006 את תביעתה של האגודה וקבע כי לרשות הפלסטינית יש מעמד של גוף ריבוני ולכן, המשמעות היא שאי אפשר לתבוע אותה.

  

אגודת מדרשת ארץ ישראל, שיוצגה על-ידי עורכי הדין ניצנה דרשן-לייטנר ורועי כוכבי מארגון שורת הדין, היא עמותה שעסקה ברכישת קרקעות באזור יהודה ושומרון. האגודה ביצעה שלוש עסקאות של רכישת מקרקעין ואדמות כפר המצוי באזור A בשטחי יהודה ושומרון. העסקאות נחתמו על סמך הצהרת מוכתר הכפר בדבר בעלותם של המוכרים באדמות, הצהרות שהתגלו ככוזבות ולפיכך לא בוצעו העסקות.

 

האגודה הגישה תביעה להשבת הכספים ששילמה, אולם גם לאחר שניתן פסק דין שקיבל את התביעה בשנת 2000 הסכומים לא שולמו והאגודה ביקשה להוציא את פסק הדין לפועל. בעקבות זאת, הגישה האגודה תביעה לבית המשפט המחוזי בירושלים נגד הרשות הפלסטינית בה דרשה מגורמים אלה לפצותה בגין הנזקים שנגרמו לה. בית משפט המחוזי דחה את תביעתה והסביר זאת בכך שהרשות הפלסטינית רכשה מעמד של "גוף מעין ריבוני השולט בפועל על חלק ארץ מדיני", ובכך עונה על עיקרי הדרישות המרכיבות מדינה ובהן טריטוריה, אוכלוסיה וממשלה.

 

בערעור, טענה האגודה כי לאחר מתן פסק הדין בעניין זה ניתן פסק דין אחר בבית המשפט העליון אשר איחד מספר תביעות נזיקין נגד הרשות הפלסטינית שהעלו שאלות משותפות. לטענת האגודה, קבע בית המשפט שתחולת החסינות הריבונית העקרונית לגביי הרשות הפלסטינית תוכרע בכל מקרה לגופו.

 

לעומת זאת, טענה הרשות הפלסטינית כי בית המשפט העליון לא הכריע בסוגיית החסינות הריבונית של הרשות, אלא רק קבע כי הדרך פתוחה בפני הנתבעים להשמיע את מכלול טיעוניהם בפני הערכאות המבררות. עוד טענה הרשות כי חלה עליה חסינות של ריבון זר וכי המעשים בגינם מתבקשת קביעת אחריותה בתביעה זו, הינם מעשים בעלי אופי מדיני ושלטוני מובהק ולפיכך מוקנית להם חסינות מפני תביעות בהליכים אזרחיים.  

  

השופטים עדנה ארבל, אליעזר ריבלין וסלים ג'ובראן קבעו כי בית המשפט המחוזי לא היה צריך לקבוע כי לרשות הפלסטינית יש חסינות מפני תביעות: "לא היה מקום לדיון בשאלת חסינותה הריבונית של הרשות במקרה שבפנינו שלא בהתאם לקבוע בהחלטתו של הרכב השופטים בעניין".

 

כיום עומדות כ-150 תביעות ענק נגד הרשות הפלסטינית, בסכום של מאות מיליוני שקלים - משמעות פסק הדין היום היא שאם הרשות הפלסטינית תסרב לשלם לתובעים שייזכו במשפט, יוכלו התובעים לקחת את הכספים מכספי המסים המוחזקים בישראל.

 

עו"ד דרשן-לייטנר: "פסק הדין הוא בשורה של ממש לנפגעי הטרור ומהווה מכה ניצחת לניסיונותיה של הרשות להתחמק מאחריותה לנזקים ולסבל שגרמה ועדיין גורמת לרבים מתושבי המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בג"ץ. ארכיון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים