שתף קטע נבחר

גורמים בצבא: המג"ד מנעלין ניצל מאישום חמור

ארגוני השמאל זועמים על החלטת הפרקליטות הצבאית להעמיד את המג"ד לדין על עבירה של התנהגות בלתי-הולמת. "זו החלטה מבישה", אמרו ב"בצלם". המג"ד, סגן-אלוף בורברג, לא יורד בדרגה ואמר: אני אחראי ומשלם את המחיר. עם זאת, גורמים בכירים בצה"ל אמרו ל-ynet כי אם לא היה מסיים את תפקידו, "הוא היה חוטף בבית הדין"

הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, נפגש אמש (יום ד') עם סא"ל עמרי בורברג, המג"ד שהיה מעורב בתקרית הירי לעבר הפלסטיני הכפות בנעלין, והודיע לו על הדחתו מתפקידו. הרמטכ"ל קבע כי מדובר בכשל פיקודי וערכי ושהאירוע לא היה צריך להתרחש.

 

התביעה הצבאית לא תדרוש הורדה בדרגה למג"ד, אם יורשע במשפטו, בשל העובדה הוא מסיים את תפקידו בגדוד בטרם עת. עם זאת, תדרוש להוריד את החייל היורה לדרגת טוראי, אך לא תבקש עונש מאסר בפועל בגין העבירה. הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אבי מנדלבליט, החליט כי מאחר שהמג"ד מבקש לסיים את תפקידו, יוגש נגדו כתב אישום קל יחסית.

 

אמש התברר כי בכל מקרה התכוון הרמטכ"ל להודיע למג"ד כי הוא מסיים את תפקידו בגדוד בעקבות האירוע. גורמים בכירים המעורבים בפרשה אמרו ל-ynet כי אם המג"ד היה מחליט שלא להסכים לסיים את תפקידו, אזי היה מוגש נגדו כתב אישום חמור - שהיה מציב אותו בפני התמודדות משפטית מורכבת. "אין ספק שאילו המג"ד לא מסיים את תפקידו, הוא היה חוטף בבית הדין", אמרו.

 

התקרית, שפורסמה לראשונה ב-ynet, עוררה הדים רבים ומפקד חטיבת בנימין, אלוף-משנה אביב רשף, אף קיבל הערה בתיקו האישי מכיוון שלא דיווח באופן תקין על המקרה למצ"ח. הערב פורסם ב-ynet כי בורברג יועבר מתפקידו, וכי הפרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף אבי מנדלבליט, החליט להעמיד אותו לדין אותו ואת החייל היורה בעבירה של "התנהגות בלתי הולמת" - זאת בעקבות ההבנה, לפיו לא יוכל להמשיך לכהן בתפקיד פיקודי.

 

עם זאת, נשמעו גם קולות של קצינים בכירים שאמרו כי כל הפרשה יצאה מפרופרוציה והמג"ד ספג אש הרבה מעבר למה שמגיע לו. "היתה כאן טעות, אבל זאת לא טעות בלתי הפיכה. אם נדיח כל קצין שטועה, צה"ל ישאר בלי קצינים", אמרו. גם בקרב בכירי הפרקליטות, שקיבלו הערב את ההחלטה, לא היתה תמימות דעים. חלקם גרסו כי יש לנקוט בגישה מחמירה יותר נגד החייל, ואילו אחרים סברו כי דווקא בורברג הוא זה שאמור להיענש בצורה חמורה יותר. 

 

בארגוני זכויות אדם זעמו על החלטה שלא לנקוט בענישה מחמירה כלפי המג"ד. ארגון "בצלם" כינה את ההחלטה - מבישה. "צבא המתייחס לירי מכוון מטווח אפס באדם כפות כהתנהגות שאינה הולמת מבזה את הערכים אותם הוא מתיימר לשאת", נמסר מהארגון.

  

בארגון "יש דין" אמרו: "אם יש בידי הצבא ראיות שהמג"ד נתן פקודה לירות באדם כפות אזי מדובר בפשע מלחמה ולא בהתנהגות שאינה הולמת. עסקה זו מוכיחה שמערכת המשפט הצבאית רואה בפגיעה באזרחים חפים מפשע בעיה תדמיתית ולא מוסרית. אם המג"ד היה מעשן ג'וינט הוא היה יושב בכלא".

 

מקורבי המג"ד: הוא החליט לפרוש

סגן-אלוף בורברג קיים שיחה עם פקודיו מגדוד 71 ואמר להם: "אני המפקד, אני האחראי ואני משלם את המחיר. אני מאמין שמדובר בהחלטה לטובת החייל, הגדוד והצבא בכלל". לדבריו, הוא "גאה בצבא" ורואה את עצמו ממשיך לשרת עוד שנים ארוכות בלב העשייה של צה"ל.

 

מקורביו של ברוברג אמרו על ההחלטה, שפורסמה לראשונה ב-ynet, כי המג"ד הוא זה שקיבל את ההחלטה לסיים את תפקידו. לדבריהם, החלטתו לא היתה מקובלת על כל מפקדיו, וחלקם אף ניסו להניא אותו מהמהלך. עם זאת, המג"ד קיבל את ההחלטה כי הבין שכך הוא למעשה מצמצם עד כמה שניתן את הנזק שייגרם לו.

 

"החלטתו נובעת מכך שאם היה מתקיים משפט ארוך, הדבר היה גורם נזק לגדוד בטווח הארוך", הסבירו.

"הוא בחר לעשות אקט ערכי וחינוכי". עוד ציינו בסביבתו של המג"ד כי מהרגע הראשון קיבל אחריות על האירוע, לא הסתיר דבר, לא ביקש הנחות והאמת היתה נר לרגליו גל הזמן". הם חזרו והבהירו את עמדתו: "הוא לא התכוון שיתבצע כל ירי לעבר הפלסטיני ולא נתן כל הוראה על כך". 

 

החייל היורה, סמל ראשון ל', קיבל אף הוא את הבשורות על ההחלטה. סניגוריו, עו"ד אילן כץ, וסנגורית פיקוד צפון, רס"ן גלי שטיינר, אמרו כי ההסדר מביא בחשבון את מכלול הנסיבות שהיו בשטח, "ויש בו בכדי לחזק את גירסתו של החייל לפיה קיבל פקודה לבצע ירי". בשיחות שקיים הערב החייל עם מקורביו הוא הודה שחש הקלה רבה ואמר כי הוא שמח שיוכל להמשיך לשרת, ואפילו לשרת במילואים.


פורסם לראשונה 06/08/2008 22:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
תא"ל מנדלבליט. הגיע לסיכומים
צילום: דובר צה"ל
צילום: ענת לברון
עו"ד אילן כץ. ייצג את החייל
צילום: ענת לברון
צילום: מאיר אזולאי
סא"ל בורברג. "גאה בצבא"
צילום: מאיר אזולאי
הרמטכ"ל. כשל פיקודי וערכי
צילום: יותם פרום
מומלצים