שתף קטע נבחר

לא רק לצליינים: חוצלארץ בנצרת

רבים חושבים שבנצרת אפשר בעיקר לנגב חומוס, אבל העיר שבה לפי המסורת חי לפני כאלפיים שנה יהודי בשם ישוע, מזמינה לסיור חוצלארצי בין כנסיות, מסגדים, שווקים ססגוניים, ארכיאולוגיה ומסעדות אינספור. ברוכים הבאים לנצרת של מטה

אנשים רבים חושבים שנצרת זו שבה אפשר לכל היותר לנגב חומוס, ואינם מודעים לאוצרות ההיסטורים והתרבותיים שחבויים בין רחובותיה של העיר העתיקה. אולי זו הסטיגמה שדבקה בה, ואולי זה פשוט חוסר ההיכרות עם מה שיש לעיר להציע. 

 

למעשה, נצרת זכתה בכבוד ארכיטקטוני מרשים ותוכלו למצוא בה מבנים בסגנונות אירופיים שונים, בזכות העובדה שזהו המקום שבו, לפי המסורת, גדל ישוע. במשך מאות שנים הגיעו אליה צליינים ואנשי דת רבים, והותירו אחריהם מנזרים וכנסיות מזרמים ועדות נוצריות שונות, בתי הארחה ועוד, והכל במתחם קטן יחסית - אזור העיר העתיקה של נצרת.

 

השוק בנצרת נבנה במאה ה-19, ונחשב לאחד היפים במזרח התיכון. הוא מאגד עשרות סוחרי בדים ולבוש, צורפים, סוחרי מזון ותבלינים, סוחרי אמנות ועוד, ומרבית האתרים שעליהם יסופר בהמשך הכתבה, נמצאים בין סמטאותיו. 

  

אתריה התיירותיים של נצרת סמוכים זה לזה, ולכן ניתן להתחיל את הסיור בכל נקודה שבה נחפוץ. נקודה טובה להתחלה היא כנסיית הבשורה הקתולית (מומלץ גם לבקר בכנסייה בגרסה האורתודוכסית). זוהי אחת מ-30 הכנסיות הפזורות בעיר, והיא נחשבת לכנסייה הגדולה במזרח התיכון.

 

זה המקום שבו, על פי האמונה הנוצרית, קיבלה מרים הבתולה, אימו של ישוע, את הבשורה כי בקרוב תהרה לרוח הקודש ותוליד את בן האלוהים, כמוזכר בבשורה על פי יוחנן פרק א':" אֲשֶׁר לֹא מִדָּם וְלֹא מֵחֵפֶץ הַבָּשָׂר אַף לֹא־מֵחֵפֶץ גֶּבֶר נוֹלָדוּ כִּי אִם־מֵאֱלֹהִים׃ וְהַדָּבָר נִהְיָה בָשָׂר וַיִּשְׁכֹּן בְּתוֹכֵנוּ וַנֶּחֱזֶה כְבוֹדוֹ כִּכְבוֹד בֵּן יָחִיד לְאָבִיו רַב־חֶסֶד וֶאֱמֶת".

 

כמעט כמו בכל כנסייה חשובה בישראל, גם כאן נמצאים במפלס התחתון, מתחת למבנה החדש והמודרני משנות השישים של המאה שעברה, שרידי כנסייה צלבנית מהמאה ה-12 וביזנטית משנת 427 לספירה.  


כנסיית הבשורה - הגדולה במזרח התיכון (צילומים: רון פלד)

 

שימו לב למבנה מבחוץ - גובהה של הכנסייה 60 מטרים גובהה, וצורתה כשל שושן צחור, סמל לבתוליה של מרים, המדונה. קירות הכנסייה, שתוכננה בידי הארכיטקט האיטלקי ג'ובני מוציו, מכוסים כולם ביצירות אומנות שנתרמו מכל העולם, והם מציגים את מרים וישוע באופנים שונים, כך שבהחלט אפשר לראות במקום גם מוזיאון לאמנות, והכניסה חינם.

 

גולת הכותרת התגלתה במפתיע

ברחוב קזנובה (=הבית החדש) העולה אל הכנסייה בה ביקרנו, ניתן לבקר בחאן אל באשא. כיום אמנם מדובר ברכז מסחרי, אך בעבר היה המקום מעין מלון דרכים לסוחרים שהגיעו אל העיר, ובו מקום לבהמות המשא. עוד קצת במעלה הרחוב שוכנת אכנסיית נזירות נצרת שבה מתחם מרשים של מערת קבורה מימי בית שני, הכוללת אבן גולל (תוכלו לבקר במקום עם קצת תחנונים, או בתיאום מראש, 04-6554304)

 

מכאן מתחיל לטפס אל תוך השוק הצפוף והמלא בכל טוב. בלב השוק נמצא אתר קטן ומסקרן - כנסיית בית הכנסת. זהו בית הכנסת בו על פי המסורת התפלל ישוע ואף דרש דרשות, כמוזכר בבשורה על פי לוקס פרק 4:" וַיָּבֹא אֶל־נְצֶרֶת אֲשֶׁר גֻּדַּל־שָׁם וַיֵּלֶךְ כְּמִשְׁפָּטוֹ בְּיוֹם הַשַּׁבָּת אֶל־בֵּית הַכְּנֵסֶת וַיָּקָם לִקְרֹא בַסֵּפֶר". הכנסייה שבמקום הוקמה בתקופה הצלבנית, לאחר שנמצאו במקום סמלים יהודיים, ובשלהי המאה ה-19 הוקמה בסמוך כנסייה יוונית קתולית חדשה, שבה ציורי קיר מרשימים. 


כנסיית בית הכנסת

 

במרחק דקות בודדות מכאן נמצא המסגד הלבן, שנבנה במאה ה-18 בליבו של אזור נוצרי בידי מושל עכו, סולימאן פאשא, כסמל שליחות לאהבה ואחווה בין הדתות והעדות. למסגר צריח בצורת עיפרון, כפי שהיה נהוג לבנות בתקופה ההיא, ובחצרו קבור עבדאללה נינאוי "אל פהאום" שהיה שופט ומושל נצרת והסביבה במאה ה-18 (טל' 04-6011072).

 

גולת הכותרת של נצרת התגלתה לי במפתיע. היה זה מקום שכלל לא ידעתי על קיומו, בקומה התחתונה של חנות הגלריה "קקטוס", שבכיכר המעיין. זהו המקום שבו נהגה לבקר מריה, אמו של ישוע, ולשאוב ממנו מים (ליד כנסיית הבשורה היוונית אורתודוקסית המומלצת גם לביקור).

 

לפני כ-15 שנה החלו בעלי המקום, אליאס ומרטינה, לשפץ את המקום, ואת מה שגילו מתחת לחנות אי אפשר להבין עד שלא מגיעים למקום. זהו בית מרחץ רומי מהשלמים והעתיקים בעולם. צינורות החרס המעוטרים שהובילו מים חמים, פושרים וקרים נשארו כמעט בשלמותם כולל תעלות החימום - לא לוותר על החוויה הנדירה (לתיאום מראש 04-6578539).


מראה העיר העתיקה מנצרת עלית

  

עוד אטרקציות

במרחק דקות בודדות מלב השוק נמצא בית ההארחה פאוזי עאזר אין. זהו מיזם פרטי של מעוז ינון שהחליט לאחר שיטוט בשביל ישראל להשקיע ביחד עם משפחה ערבית מקומית בבית הארחה לתיירים מישראל ומחו"ל. מדובר במבנה ערבי מרשים מעוטר בציורי תקרה ונוף מרהיב על העיר העתיקה. במקום חדרי לינה לזוגות ועד שישה אנשים (054-5322328).

 

אלו המעדיפים את הנוחות של מלון על שירותיו, יכולים, כמונו, ללון במלון פלאזה נצרת עילית, המהווה נקודה נוחה (ברכב) להגעה אל העיר העתיקה וסביבתהּ וניתן גם להשקיף על העיר מלמעלה.

 

נצרת גדושה ועמוסה במסעדות מכל המינים והסוגים. מלבד מסעדות החומוס והבשר המסורתיות שבמקום מצאתי גם מסעדות חדשות כדוגמת מסעדת סאג' שבכיכר הבישוף בעיר העתיקה, בה זללנו אוכל מקומי מעולה (04-6469660).


כל האתרים נמצאים במרחק הליכה מהשוק הססגוני 

 

בסמוך נמצאים שני אתרים תיירותיים מעניינים נוספים. הראשון הוא הכפר נצרת, מיזם תיירותי בצידי העיר העתיקה ובו שחזור חייהם של תושביה המקומיים של נצרת בתקופתו של ישוע במאה הראשונה לספירה. כולל כבשים, טאבוּן, בית בד, תבלינים, בית כנסת ומארחים הלבושים בבגדים של אז המציגים את דרכי החיים של פעם, ייצור שמן, אריגת בדים ועוד. המקום מלא בקבוצות תיירים שמקבלים השראה דתית מהמתחם שגודלו כמה דונמים ומהווה מוזיאון פתוח וסגור. (לפרטים: 04-6456042).

 

האתר השני הוא פאחורת מוסמאר, מפעל חימר משפחתי בן מאה שנים ויותר, והיחיד באזור. מלבד הצפייה כיצד יוצר בני המשפחה כלים מחימר בעזרת ידיהם ורגליהם, ניתן גם להתנסות בחוויה, בליווי הדרכה. בקשו לראות כיצד יוצרים כד קטן (או גדול) בעזרת המכונות החשמליות - חוויה לכל גיל (לפרטים: 04-6575996).

  

הניווט בנצרת די קל אבל לא מזיק להצטייד במפה לאלה שאינם אוהבים להתברבר. חובבי הצילום שביננו, נסו את העיר דווקא בלילה בעזרת חצוּבה.

 

תודה לטארק שחאדה, מנכ"ל עמותת התיירות של נצרת, שהתנדב להכיר לי את קסמיה ואנשיה של העיר. באתר העמותה ניתן למצוא רעיונות ומסלולי טיול בעיר.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דוכן בשוק נצרת
צילום: רון פלד
כנסיית הבשורה בלילה
צילום: רון פלד
פסוקים מהקוראן המזכירים את מרים, אמו של ישוע, בפתח הכנסייה
צילום: רון פלד
מומלצים