שתף קטע נבחר
צילום: אסף אמברם

ארטישוק למפונקים - וארבעה מתכונים

מתעצלים לקלף ארטישוקים טריים? שלל מוצרי ארטישוק ממתינים לכם על המדפים, החל בממרח ארטישוק עם בזיליקום וכלה בלבבות ארטישוק בסגנון איטלקי-כפרי. יעל גרטי טעמה וחזרה עם מסקנות וארבעה מתכונים

כמי ששונאת לקלף ארטישוקים טריים שמחתי לגלות על המדפים שלל מוצרי ארטישוק: ארטישוקים בשמן זית ומרווה, ממרח ארטישוקים ובזיליקום, לבבות ארטישוק בסגנון כפרי ועוד. חפנתי אל חיקי שמונה מוצרים, טעמתי ובישלתי: המסקנות לפניכם, בצירוף ארבעה מתכונים.

 

ממרח הארטישוקים הטעים ביותר: "LiveO"

הארטישוקים בשמן זית הטעימים ביותר: "Sacla"

הממרח הזול ביותר: "דלישס"

הארטישוקים (בשמן זית) הזולים ביותר: "Ponti"

 

מעדן ארטישוק בתוספת פלפלים

היצרן: "אירו סי פרודקטס" עבור "נ.ש. דלישס", עמק חפר.

מכיל: ארטישוקים, פלפל אדום, שמן צמחי, שום, פטרוזיליה, מלח, סוכר, תבלינים וחומרים משמרים.

נו, ואיך? הממרח הזה, המיוצר מארטישוקים ישראליים, מגלה סיביות יתר, שמפריעה באכילה. טעמו חביב, אך לא משתווה כלל לממרחים האחרים.

המחיר: 12-14 שקלים לאריזה במשקל 220 גרם. כשר.

להשיג ברשתות השיווק "טיב טעם", "עדן מרקט", "כמעט חינם", "סטופ מרקט" וחנויות טבע.

 

מעדן ארטישוק בתוספת עגבניות מיובשות

היצרן: "אירו סי פרודקטס" עבור "נ.ש. דלישס".

מכיל: ארטישוקים, עגבניות מיובשות, שמן קנולה, תבלינים, מלח, פלפל, לימון וחומרים משמרים.

גם כאן מגלה הממרח סיביות רבה, התיבול אינו מוצלח ומשאיר תחושה בלתי נעימה בפה. "כממרח הוא דליל מדי", מסרה חברתי מיטל שהתבקשה לטעום, "ומעדן הוא לא".

המחיר: 12-14 שקלים לאריזה במשקל 220 גרם. כשר.

להשיג ברשתות השיווק "טיב טעם", "עדן מרקט", "כמעט חינם", "סטופ מרקט" וחנויות טבע.


(צילום: אסף אמברם )

 

לבבות ארטישוק בשמן זית

היצרן: "Fratelli Sacla", איטליה.

היבואן: "ווב פור טריייד" (המפיץ: "ג'רמי גורמה").

המוצר מכיל: נתחי לבבות ארטישוק, שמן חמניות, חומץ בן יין, מלח ים, שמן זית, שום וחומצות מאכל.

נו, ואיך? הארטישוקים עצמם מצויינים, מורגשת חמצמצות עדינה מאוד והתיבול מאוזן היטב. בקיצור: מוצר מצויין. "מתאימים להגשה כאנטיפסטי, כתוספת לסלט, לפיצה או לברוסקטה", מציינת התווית.

המחיר: 36.90 שקלים ל-285 גרם נטו.

להשיג ברשת "ספייסס" (הדר יוסף, יהוד וצומת ביל"ו).

הערת אחסון: יש לאחסן בקירור אחרי הפתיחה, לא יותר מ-14 ימים.

 

לבבות ארטישוק בשמן זית, פטרוזיליה ובזיליקום

היצרן: "Ponti", איטליה.

היבואן: "ריסטרטו".

המוצר מכיל: ארטישוקים, שמן חמניות, חומץ בן יין לבן, מלח, פטרוזיליה, בזיליקום ותוספי טעם טבעיים.

הטעם? נחמד, אך התיבול אינו מאוד מוצלח.

המחיר: 33.90 שקלים ל-280 גרם נטו.

להשיג ברשת "ספייסס", מעדניות ובחנויות מתמחות.

הערת אחסון: יש לאחסן במקרר אחרי הפתיחה.

 

לבבות ארטישוק במרווה

מותג: liveO"", ישראל.

היצרן: "Kad" – עבור "Olirad- liveO".

המוצר מכיל: ארטישוקים, שמן זית, מיץ לימון, מרווה, שמן קנולה, מלח לימון, מלח ופלפל שחור.

הטעם? הארטישוקים הללו, המקומיים, אינם דומים כלל לארטישוקים האיטלקיים, לא במראם ולא בטעמם. טעמם טוב, ועדיין, הארטישוקים האיטלקיים טובים יותר. החמצמצות עדינה מאוד והמרווה מורגשת בקושי רב, אם בכלל.

המחיר: 55 שקלים ל-330 גרם נטו. כשר.

להשיג ב: "liveO", שד' רוטשילד 21, תל אביב (ובקרוב גם במרכז שוסטר ברמת אביב).

הערת אחסון: האריזה אמנם מציינת שיש לאחסן את המוצר בקירור אחרי הפתיחה, אך נוזליו מתגבשים בקירור, כך שיש להחזיק את המוצר בטמפרטורת החדר במשך שעתיים לפני השימוש.

 

לבבות ארטישוק בסגנון כפרי

היצרן: " Le conserve della Nonna", (עבור "גרופו פיני"), איטליה.

היבואן: "טומין".

המוצר מכיל: ארטישוקים, שמן חמניות, פטרוזיליה, מלח, שום, חומץ בן יין לבן.

נו, ואיך? לבבות הארטישוק טובלים בשמן זית, הטעם מעט יותר חמצמץ מהמוצרים האחרים, מה שהופך את המוצר לנחמד, אך לא מסעיר. "ניתן להגיש כאנטיפסטי וכתוספת לבשר", מציינת התווית.

המחיר: 44.90 שקלים ל-200 גרם נטו.

להשיג ברשת "ספייסס", מעדניות ובחנויות מתמחות.

 

ממרח ארטישוק עם בזיליקום ושמן זית פיקואל

מותג: liveO"", ישראל.

היצרן: "Kad" – עבור "Olirad- liveO".

מכיל: ארטישוקים, שמן זית, בזיליקום טרי, חומץ בלזמי, שמן קנולה, מיץ לימון, מלח וחומר משמר.

נו, ואיך? טעמו של הבזיליקום מורגש בהחלט, הממרח עדין - אך לא עדין מדי, מוצר פשוט מצוין.

המחיר: 35 שקלים ל-250 גרם. כשר.

להשיג ב: liveO, שד' רוטשילד 21, תל אביב.


(צילום: ירון ברנר)

 

ממרח ארטישוק

היצרן: " Le conserve della Nonna", (עבור "גרופו פיני"), איטליה.

היבואן: "טומין".

הטעם? מאוד עדין ומאוד מוצלח.

מתאים ל: קרוסטיני, ברוסקטות.

המחיר: 29.90 שקלים ל-190 גרם.

להשיג ב: להשיג ברשת "ספייסס", מעדניות ובחנויות מתמחות.

הערת אחסון: אחרי הפתיחה יש לאחסן במקרר, לא יותר משבועיים.

  

בנוסף מציעה חברת "ריסטרטו" מבחר מוצרי ארטישוק באריזות גדולות (והמחירים- בהתאם). קשה למצוא את המוצרים הללו בחנויות המתמחות כיוון שהם מיועדים לשוק המוסדי, אך ניתן לרכשם באתר.   


ממרח ארטישוק, "לה קונסרבה דלה נונה" (צילום: ירון ברנר)

 

קרוסטיני עם ממרח ארטישוק וגבינת עיזים

קרוסטיני הם למעשה טוסטים קטנים וחמודים, שמכינים מבאגט או מלחם לבן. אפשר להכין את הקרוסטיני הללו עם ממרח ארטישוק מוכן (דוגמת זה של liveO"" או זה של " Le Conserve della Nonna"), או לרסק ארטישוקים בשמן זית (דוגמת אלה של "Sacla", "Ponti" וכו') במעבד מזון, עד לקבלת ממרח חלק. אם אתם מרסקים ארטישוקים שמתובלים בגרגרי פלפל שחור שלמים, דוגמת אלה של liveO"", יש להוציאם לפני הריסוק במעבד המזון. ניתן להכין את הקרוסטיני מראש ולאפות את השלב השני של האפייה רק ברגע האחרון.

 

המרכיבים (ל-24 יחידות):

1 בגט, פרוס לפרוסות בעובי 1 ס"מ

שמן זית איכותי

120-150 גרם ממרח ארטישוק איכותי

100 גרם גבינת עיזים מכל סוג (פטה עיזים מעודנת, בושרון וכו'), פרוסה דק

פלפל שחור גרוס גס או פלפל ארבעת הצבעים גרוס

 

כלים: מברשת למריחה, נייר אפייה

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-175 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  2. מסדרים פרוסות באגט על גבי התבנית ומושחים כל פרוסה מצדה העליון במעט שמן זית, בעזרת מברשת. מכניסים לתנור ואופים במשך 10 דקות. מוציאים ומניחים על גבי משטח עבודה.
  3. מורחים כפית ממרח ארטישוקים על גבי כל פרוסת באגט ומניחים פרוסת גבינת עיזים. כשכל הפרוסות מוכנות מזליפים מעט שמן זית, בוזקים מעט פלפל שחור גרוס או פלפל ארבעת הצבעים גרוס ומכניסים לתנור. אופים במשך 15 דקות או עד שהגבינה נמסה. מוציאים ומגישים מיד.

 

פסטה מהירה עם ארטישוקים ופרמזן

כדאי לשמור את השמן שבו טובלים הארטישוקים ולנצלו לתיבול סלטים, אנטיפסטי, תבשילי אורז, עוף ודגים – ולמשיחה על קרוסטיני (ראו לעיל).

 

המרכיבים (ל-2-3 מנות):

250 גרם פסטה מועשרת בביצים, מסוג פפרדלה או פטוצ'יני ("לה מוליזנה" מומלצת)

1 צנצנת ארטישוקים בשמן זית, מסוננים

100 גרם גבינת פרמזן, מגוררת

מלח

פלפל שחור גרוס גס או פלפל ארבעת הצבעים גרוס

 

אופן ההכנה:
  1. מבשלים פסטה לפי הוראות היצרן ומסננים.
  2. מחזירים לסיר, על אש בינונית, מוסיפים ארטישוקים מסוננים, פרמזן, מלח ופלפל ומערבבים במהירות. טועמים, מתקנים תיבול במידת הצורך ומגישים מיד.

 

קיש ארטישוקים וגבינה פטה מעודנת

קיש מעולה, שזכה להצלחה בביתם של חברים. אם יש לכם בבית קמח ערמונים, ניתן להחליף כוס קמח בכוס קמח ערמונים, שיצבע את הבצק בחום ויוסיף טעם מעט מתקתק. במקום לרסק ארטישוקים במעבד מזון ניתן, כמובן, להשתמש בממרח ארטישוקים. ניתן להקפיא את הקיש ולהפשיר בתנור, בחום נמוך, לפני ההגשה.

 

המרכיבים (לתבנית קפיצית בקוטר 28 ס"מ):

לבצק:

2 כוסות (280 גרם) קמח לבן, מנופה

180 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות

2/3 כפית מלח

1 ביצה מס' 1

למלית:

360 גרם (משקל אחרי סינון, 1/2 1-1 צנצנות) ארטישוקים בשמן זית, מסוננים (כדאי לשמור את השמן)

1 ביצה מס' 1

1 אריזת (250 מ"ל) שמנת לבישול 15%

130 גרם גבינת פטה עיזים מעודנת (של "צוריאל" מומלצת)

מלח

פלפל שחור גרוס גס

בנוסף:

2 כפות פירורי לחם

20 גרם גבינת פרמזן מגוררת

חופן גדוש גרעיני דלעת קלופים, טבעיים

 

לשימון: חמאה מומסת

 

אופן ההכנה:
  1. מניחים קמח לבן ומלח במעבד מזון. מפעילים למשך שניות אחדות. מוסיפים קוביות חמאה וביצה ומעבדים עד לקבלת בצק חלק.
  2. משמנים תבנית ומרדדים ידנית את הבצק בתבנית. מיישרים שוליים ומכניסים למקפיא ל-15 דקות או למקרר ל-30-45 דקות.
  3. מחממים תנור ל-175 מעלות.
  4. מוציאים את התבנית מהמקפיא. דוקרים את הבצק בעזרת מזלג, מכסים בנייר כסף ומכניסים לתנור. אופים במשך 10 דקות, מוציאים ומסירים את נייר הכסף. מפזרים 2 כפות פירורי לחם.
  5. מרסקים במעבד מזון ארטישוקים מסוננים. מוסיפים ביצה, שמנת לבישול וגבינת פטה ומעבדים עד לקבלת עיסה חלקה. טועמים ומתבלים במלח ובפלפל. בודקים תיבול ומתקנים במידת הצורך. יוצקים על הבצק האפוי, מיישרים, מפזרים פרמזן מגורר ומעליו גרעיני דלעת. מכניסים לתנור ואופים במשך 45 דקות או עד שהמלית נראית אפויה היטב ויציבה, וחלקה העליון מוזהב היטב. מוציאים, מצננים קלות ומגישים.

 

פיצה ארטישוקים ורוקפור

הבצק מהיר, ללא התפחה. ניתן להכין את הרוטב מבעוד מועד ולאחסנו במקרר. במקום רוקפור או דנאבלו ניתן להשתמש בגבינת "בוואריה בלו", שניתן להשיג בחנויות הגבינות.

 

המרכיבים (ל-4-5 פיצות בינוניות):

לבצק:

1 קוביה (50 גרם) שמרים טריים

1/3 2 כוסות מים פושרים/חמימים

1 ק"ג קמח לבן או קמח ללחם (שטיבל מס' 2)

2 כפות שטוחות מלח דק

1/2 1 כפות סוכר

2-3 כפות שמן זית

לרוטב:

10-12 עגבניות אדומות מאוד, עסיסיות

שמן זית

4 שיני שום, קלופות ופרוסות דק

6-7 גבעולי בזיליקום טרי, עלים בלבד, שטופים

מלח

פלפל שחור גרוס גס

מעט מאוד פלפל צ'ילי יבש, כתוש

בנוסף:

100 גרם גבינת מוצרלה מגוררת

100 גרם גבינת רוקפור או דנאבלו, מפוררת

1 צנצנת ארטישוקים בשמן זית, מסוננים (כדאי לשמור את השמן), פרוסים דק

 

כלים: מעבד מזון, נייר אפיה

 

אופן ההכנה:
  1. בצק: מערבבים שמרים ומים חמימים בקערה קטנה.
  2. מערבבים קמח וסוכר בקערה ענקית, רחבה ונוחה ללישה, ויוצרים גומה במרכז.
  3. יוצקים את תערובת השמרים למרכז קערת הקמח ומניחים כך למשך 10 דקות.
  4. מוסיפים מלח ושמן זית ומתחילים לערבב. תחילה בעזרת כף, בהמשך בידיים. לשים עד לקבלת בצק חלק. במידת הצורך, מוסיפים מעט שמן זית בעת הלישה.
  5. רוטב: חורצים "איקס" בעדינות בקליפת העגבניות (נזהרים שלא לחתוך את בשר העגבניה) ומניחים בקערה מלאה מים רותחים (או בסיר מלא מים רותחים על אש גבוהה) למשך 5-10 דקות - או עד שהן מתקלפות מעצמן. מוציאים מן הקערה, מצננים עד שניתן לגעת בהן, קוטמים את העוקץ בעזרת סכין, קולפים, מעבירים למעבד מזון ומרסקים.
  6. מחממים 2 כפות שמן זית במחבת גדולה או סיר רחב על אש גבוהה ומטגנים שום עד להזהבה קלה. מוסיפים את העגבניות המרוסקות ומנמיכים מיד את האש. מוסיפים בזיליקום, מלח, פלפל שחור גרוס גס, מעט מאוד פלפל צ'ילי כתוש וטועמים. מוסיפים מלח או פלפל במידת הצורך. מסירים מן האש.
  7. מחממים תנור ל-220-250 מעלות ומכינים תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
  8. קורצים רבע עד חמישית מכמות הבצק ומרדדים בעובי שליש-חצי ס"מ על גבי משטח עבודה מקומח. מעבירים לתבנית, יוצקים (בעזרת מצקת) רוטב, מפזרים מוצרלה, פירורי רוקפור, פרוסות ארטישוקים ומכניסים לתנור. אופים במשך 10-12 דקות ומוציאים כששוליה של הפיצה מתחילים להזהיב או להשחים קלות. מגישים מיד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קית גלסמן
לבבות ארטישוק במרווה, "LiveO"
צילום: קית גלסמן
צילום: קית גלסמן
ממרח ארטישוק ובזיליקום, "LiveO"
צילום: קית גלסמן
צילום: סטודיו ארטישוק
מעדני ארטישוק, "דלישס"
צילום: סטודיו ארטישוק
מומלצים