שתף קטע נבחר

מה עובר על פרקליט המדינה?

כשמשה לדור נאלץ להתנצל ולהסביר את מהלכיו תוך קריאת תיגר על שאר מערכות השלטון במדינה, זה אומר דרשני

משהו לא טוב עובר על פרקליט המדינה. לא ברור בדיוק על מה יצא קיצפו של משה לדור, אבל זה נראה רע. במכתב שהפיץ בימים אלה לכל חבריו במשרד המשפטים הוא הודף את טענות מבקריו, לפיהן ניסה לגרום להדחתו של ראש הממשלה.

 

המכתב צריך בוודאי לעורר מחשבות נוגות. קודם כל בגלל התקדים המסוכן שיש בו, שכן מעולם עוד לא קרה שמי שעומד בראש מערכת התביעה הכללית ייאלץ להתנצל או להסביר בפומבי את מהלכיו ולתקוף סניגורים של חשוד. אבל לא רק זאת נמצא במכתב. יש בו בעיקר קריאת תיגר על כל שאר המערכות השלטוניות במדינה. 

 

כבר קרה בעבר שכתבי אישום מוזרים בלשון המעטה הוגשו כדי להגן כביכול על מוקדי הכוח הלא מבוקרים שמתרכזים בבית המשפט העליון או בפרקליטות המדינה. אבל זה מעולם לא קרה בצורה כה בוטה.

 

אינני רוצה לחזור למקרים קודמים שכבר נלעסו עד זרא, אלא רק לומר ששלומיאליות מובילה תמיד לפגיעה בזכויות חוקתיות; שכן מה שנותר לחוקר או לשוטר או לפרקליט המתוסכל הוא רק לנקוט במהלכים אסורים – ובעניין זה חצו במערכת אכיפת החוק שלנו הרבה מאוד קווים אדומים בעת האחרונה; חצייה זו מזכירה כבר גם משטרים טוטליטאריים. שיבוש ההליך המשפטי, או ניסיון ליצירת דה-לגיטימציה של חשוד או של סניגוריו כשהם נגזרים מן הפאניקה שאוחזת בפרקליט המדינה, בוודאי שאינם משרתים מאומה. נהפוך הוא: הם צריכים להדאיג כל אחד ואחת.

 

הדברים הם בבחינת קל וחומר, אם זוכרים שמשה לדור גרם בעצם לחילופי שלטון; לא בעקבות הרשעה בפלילים בידי בית המשפט ואף לא לאחר שהתגבשו הראיות לכדי כתב אישום, שאף אותו אפשר לראות לעתים כאקט מינהלי של רשות שמתחרה על הבכורה מול הרשות הנבחרת, אלא בעקבות מניפולציות כאילו-משפטיות.

 

לא זאת אף זאת: לא צריך להיות חסיד או מקורב של אהוד אולמרט כדי לראות שיש במכתבו של משה לדור גם הודאה מפורשת בכך שפרקליטות המדינה מנהלת 'משפט' מעל דפי העיתונים. אבל מה שצריך להדאיג יותר כל שוחר משפט הוא העובדה שעכשיו לא נותרה בפני לדור אלא ברירה אחת בלבד: להגיש כתב אישום בכל מחיר נגד ראש הממשלה כדי להצדיק את מהלכיו-הוא. אחרת, ללא ספק, הוא יצטרך להסתלק מן התפקיד היוקרתי שבו הוא זכה לדעת רבים במערכת המשפט מן ההפקר.

 

זאת, כיוון שלאחר שהכריע בעד המהלך הלא ראוי של שמיעת עדותו המוקדמת של משה טלנסקי, שוב אין הוא יכול להימנע מכך. עדות מוקדמת עוד טרם הסתיימה החקירה, היא שגרמה  כנראה לחילופים במשרד ראש ממשלה, אם לא לבחירות כלליות. אם לא יגיש כתב אישום, מה יגידו בכיכר השוק?

 

שר המשפטים בוודאי לא אוהב את מה שקורה עכשיו – אבל על פי המקובל הוא איננו רשאי להתערב בשיקולים המקצועיים כביכול של היועץ המשפטי לממשלה. זאת למרות שברור לחלוטין שמה שמנחה כיום בין השאר את פרקליטות המדינה, הוא גם הרצון להיפטר ממי שמנסה להחזיר קצת שפיות למערכת.

 

הפרקליטות זוכה ללא ספק גם לקריצת-עין מעודדת של השופטים בבית המשפט העליון, אלה המכהנים כעת ואלה שכבר יצאו לגימלאות. רבים מהם הפכו ממש לשכירי-חרב של המערכת שממנה פרשו.

 

אינני יודע מה חושבים במשטרה על כל מה שקורה כרגע בפרקליטות המדינה, אבל כל הסימנים מראים שגם שם החליטו ליישר קו, כלומר, להביא 'תוצאות' בכל מחיר. גם משום שאלה יקדמו ללא ספק את מי שיביא אותן אל הפיסגה, וגם משום שכבר אין דרך חזרה.

 

ד"ר חיים משגב, מרצה למשפט 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים