שתף קטע נבחר

היסטוריה: יחסים דיפלומטיים בין סוריה ללבנון

נשיא סוריה, בשאר אסד, קיבל את פניו של הנשיא מישל סולימאן בנמל התעופה בדמשק. בהודעה סורית רשמית נמסר על כינון היחסים המלאים, שיכללו החלפת שגרירים "במסגרת האחווה בין המדינות האחיות" - לראשונה מאז קיבלו המדינות את עצמאותן

הביקור ההיסטורי של נשיא לבנון בסוריה מוביל להתקרבות חסרת תקדים בין המדינות. מישל סולימאן נפגש הערב (יום ד') בבירת סוריה עם בשאר אסד, ולפי דיווח ברשת החדשות הקטארית "אל-ג'זירה", השניים סיכמו על כינון יחסים דיפלומטיים מלאים.

 

בהודעה רשמית שפירסמה סוריה נאמר כי "במסגרת יחסי האחווה הקיימים בין שתי המדינות האחיות, וכתוצאה מהדיונים שקיימו הנשיאים אסד וסולימאן ב- 13 באוגוסט, הסכימו השניים לכונן יחסים דיפלומטים מלאים בין סוריה ללבנון וזאת בדרג של שגרירים. כל זאת, באופן התואם את החוק הבינלאומי, אמנת האו"ם ואמנת ג'נבה. שני שרי החוץ הונחו לנקוט את כל הצעדים הנדרשים (בהקשר זה) בין שתי המדינות".

 

הצעד עליו הודיעה סוריה, אם אכן יבוצע, יהיה בבחינת צעד היסטורי של ממש. זאת, לאור העובדה כי מאז כינונה של לבנון נמנעה סוריה מלהכיר בה באופן מלא וראתה בה כחלק שגזלו המעצמות מ"סוריה הגדולה". עד כה הקפידה סוריה מלהתחמק מסוגיית היחסים הדיפלומטים.


אסד וסולימאן בנמל התעופה בדמשק (צילום: רויטרס)

 

סולימאן הגיע לפנות ערב לביקור המיוחד - הראשון של מנהיג לבנוני בסוריה בשלוש השנים האחרונות. אסד ורעייתו קיבלו את פניהם של סולימאן ורעייתו בנמל התעופה. עוד על סדר היום של שני הנשיאים בביקור בן היומיים, שורה של נושאים דו צדדיים: סימון הגבול בין שתי המדינות, הסדרת מעבר כלי רכב, מניעת הברחות, נושא הנעדרים (הכוונה ללבנונים שנחטפו לחקירות ועונשי מאסר בסוריה בשלושת העשורים האחרונים), ועוד.

 

לפי מספר דיווחים, פגישתם של שני הנשיאים בחודש שעבר בשולי הוועידה הבינלאומית בפריז היא זו שסללה את הדרך לקראת ההכרזה הערב. מדיווחים שקדמו לפגישה, נודע גם שסולימאן צפוי לסכם עם אסד על הפעלתה מחדש של "המועצה העליונה" של שתי המדינות.

 

הצעדים עליהם סוכם, יפתחו בפני סוריה את האפשרות לחזק עוד יותר את השפעתה בלבנון. שר החוץ של סוריה, וליד אל-מועלם, אמר לעיתון לבנוני, כי הביקור "הוא נקודת פתיחה ובסיס אמיתי ליחסים עתידיים".

 

אתמול יצאה לדרך הממשלה החדשה בלבנון, בראשות פואד סניורה, לאחר שזכתה באמון הפרלמנט בביירות.

הצבעת האמון התאפשרה לאחר שהמחלוקות בין חיזבאללה לבין המחנה האנטי-סורי לובנו. המחלוקות העיקריות היו סביב מתן שליש ממושבי הממשלה לחיזבאללה ובני בריתו - נתח שייאפשר לארגון השיעי להטיל וטו על כל החלטות הממשלה, וכן עיגון זכות ה"התנגדות", כלומר המאבק בישראל, לחיזבאללה במסגרת מצע הממשלה.

 

ביקורו של סולימאן בסוריה נערך שעות ספורות לאחר פיגוע שגבה את חייהם של 18 בני אדם בטריפולי שבצפון לבנון. גורמי ביטחון לבנוניים מסרו, כי יעד ההתקפה היה אוטובוס בכיכר נור שבמרכז העיר, שהיה אמור להוביל אזרחים וחיילים. המטען התפוצץ בין שתי קבוצות נוסעים שהמתינו לעלות לשני אוטובוסים. בין ההרוגים לפחות עשרה חיילים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לוחצים ידיים. אסד וסולימאן
צילום: רויטרס
מומלצים