שתף קטע נבחר

מבחן ביצועים: האם הגלישה הסלולרית משתלמת?

האם הגלישה בסלולר היא תחליף אמיתי לחיבור נייח? האם היא אכן משתלמת, יציבה ומהירה יותר מהחיבור בבית? אספנו שורה של מודמים מכל חברות הסלולר (למעט מירס), ויצאנו לבדוק

השינוי המשמעותי ביותר השנה בתחום האינטרנט הסלולרי, היה המעבר של חברות הסלולר מחיוב לפי נפח הגלישה, לחבילות חיוב חודשיות קבועות - בדומה למודל התשלום המקובל בתשתית הנייחת. לפני כן, ספגו חברות הסלולר ביקורת רבה על התעריפים הגבוהים שהן גובות.

 

פלאפון הכריזה באחרונה על מבצעים אטרקטיביים למודמים סלולריים, ועוד השנה, הכריזו סלקום ואורנג' על מהירויות גלישה גבוהות ברשתות שלהן. בחלק מהמקרים, טענו החברות כי מדובר בקצבים גבוהים יותר מהמוצעים בבזק ובהוט. על פניו נשמע אוטופי - אך האומנם? אספנו מודמים סלולריים מכל החברות (למעט מירס, שכרגע אינה מספקת מודמים ללקוחותיה) - ויצאנו לגלוש. האם הגלישה הסלולרית בישראל, שאמורה להציע קישוריות נוחה כמעט מכל מקום, היא אכן משתלמת?

 

תמחור שפוי

עלויות חבילות הגלישה ירדו במהלך השנה האחרונה בצורה דרסטית. המחירים עדיין לא יכולים להתחרות באינטרנט הקווי מכיוון גלישה במהירות של 1.5 מגה לתשתית וספק עולה כ-80 ש"ח ללא הגבלה. אבל לגלישה הסלולרית יש את היתרונות שלה ותוספת של עשרות שקלים בלבד בחודש עשויה להיות משתלמת לצרכנים המבלים שעות ארוכות

מחוץ למשרד או הבית.

 

תמחור חבילות הגלישה ברשתות הסלולר שונה, ומקשה על השוואה מהימנה של המחירים. בעוד רשת פרטנר מאפשרת גלישה בנפח תעבורה של חמישה גיגהביט לחודש ב-99 ש"ח, חברת פלאפון מאפשרת ב-119 שקלים גלישה של 10 גיגה בחודש.  בסלקום התמחור שונה ומאפשר ב-129 שקלים לחודש גלישה ללא הגבלה. ברם, בסלקום לא יאהבו את העובדה שתנצלו את רוחב הפס לשיתוף קבצים וגרימת עומס לרשת (כי כאמור חלוקת המהירות היא לאנטנת שידור) והם אף צפויים להגביל לכם את רוחב הפס. בכל החברות המחירים של חבילות גלישה על בסיס מנוי - כוללות את המודם.

 

לא כל המודמים יתמכו בשדרוג הרשת

מחירי המודמים גם הם ירדו גם בצורה משמעותית. אם בעבר מודם סלולרי למחשב היה מתומחר מעל לאלפיים שקלים, היום ניתן למצוא את מרבית המודמים במחירים שפויים יחסית,  הפחותים מ-1000 שקלים (ובמרבית החברות גם יש אלטרנטיבות היורדות מ-500 שקלים למודם). לרובנו, ככל הנראה, ישתלם יותר לבחור בחבילה כמו אלה המופיעות מעלה ולקבל את המודם בחינם - מאשר לרוכשו.

 

ברם, חשוב לשים לב: בחודשים הקרובים, עתידות סלקום, פלאפון ופרטנר לפרוש את דור 3.5, שיגיע לקצבים גבוהים (בין ששה לשבעה מגהביט לשניה). מרבית המודמים שתרכשו כיום - לא יתמכו ברשתות אלה. כך שמי שמעוניין במהירויות הגבוהות, מומלץ לו שימתין - מאשר להיתקע עם מודם שלא מנצל את הרשת במלואה ובהתחייבות ארוכה.

 

איך בדקנו?

הגורמים שנבדקו היו נוחות התקנה ושימוש, ממשק התוכנה, ידידותיות למשתמש, בדיקות ביצועים לקצבי הורדה והעלאה, ולקינוח, ניסינו להריץ סרטוני וידאו בזרימה מאתרים שונים - מה שנחשב למשימה המאתגרת ביותר למודם סלולרי, בגבול הסביר (מודמים אלה מראש לא נועדו למשל, למשחקי רשת).

 

כל המודמים נבדקו על ידי כתבינו במקומות שונים בארץ, ותוך כדי תנועה. מדידות הקצבים נעשו כולן בנוסף לבדיקות הפזורות ברחבי הארץ, בנקודה מרכזית אחת בתל-אביב, על מנת להשוות מהירויות בין הרשתות באופן אמין 

 

Novatel MC727 (פלאפון)

מבין כל המודמים שבדקנו, ה-M727 ברשת פלאפון הוא היחיד שנתמך באופן מלא ורשמי גם על מחשבי מקינטוש. למרות שמודמים אחרים עובדים גם הם על מחשבי אפל, רק פלאפון לוקחת אחריות ומספקת תמיכה טכנית למקיסטים, בניגוד לחברת אורנג', שמפנה את המשתמשים ליבואן המוצר במקום לתת את התמיכה בעצמה. רק על זה מגיע למודם

ולשירות נקודות זכות.

 

מדובר במודם USB, כאשר החיבור מוגן על ידי פקק אותו ניתן לשלוף לגמרי - עניין קצת בעייתי, מכיוון שכשהמודם בשימוש הפקק הקטן יכול ללכת בקלות לאיבוד. ההתקנה עברה בצורה מהירה וחלקה: הזיהוי הראשוני של המודם על ה-MacBook עליו הוא נבדק היה כדיסק נייד, עליו מצאנו את הדרייבר. גרירה לשולחן העבודה, התקנת הדרייבר, וזהו - תוך שתי דקות המודם היה מותקן ומוכן לשימוש. חבל רק שמחבר ה-USB רחב מאוד, ובמידה והחיבורים במחשב שלכם קרובים אחד לשני, הוא יחסום גם את החיבור הקרוב אליו.

 

החיבור לרשת דור 3 של פלאפון באזור השרון היה יציב מאוד, ולא נרשמו כלל ניתוקים. בבדיקת מהירות הגענו למהירות הורדה של 1.8 מגהביט לשניה בחיבור לשרת בארץ (עם מהירות העלאה של 124 קילוביט), ו-שני מגהביט בחיבור לשרת בחו"ל (עם העלאה של 86 קילובייט). המודם שרד בכבוד הרצת סרטונים ביוטיוב ובפליקס, אך לא הצליח להמודד באופן רציף עם קובץ HD בהזרמה.

 

המודם יושק במהלך הימים הקרובים, ויתומחר בהתאם למבצעי ה-Netstick של פלאפון.

 

יתרונות: חיבור יציב מאוד, התקנה פשוטה ומהירה, תמיכה רשמית במקינטוש

חסרונות: רשת דור 3 של פלאפון היא האיטית ביותר בין המתחרות, מחבר USB רחב מדי שחוסם גם כניסות אחרות

השורה התחתונה: פתרון נהדר למקיסטים

 

Telit U1 (פלאפון)

ה-U1 הוא מודם קטן מאוד שנראה טוב. המודם מתחבר בתצורת USB, וניתן לכיוון אותו ב-90 מעלות לצורך שיפור הקליטה הסלולרית. זהו המודם הראשון שמושק בחברת פלאפון ותומך במערכת ההפעלה האחרונה של מייקרוסופט, Windows Vista.

 

המודם שימושי מאוד לאנשים שנמצאים מחוץ למשרד ובדרכים. המודם חוסך שעות של עבודה מול שולחן המחשב ומאפשר לעבוד כמעט מכל מקום בארץ ביעילות רבה. בבדיקות שערכנו המודם מגיע למהירות מרבית של 1.2 מגהביט לשניה, זאת למרות שהמהירות המקסימלית המובטחת היא 2.4 מגהביט לשניה.

 

התקנת המודם פשוטה מאוד. יש צורך להכניס את תקליטור ההתקנה לכונן ולהתקין את תוכנת המכשיר המורכבת מדרייבר וחייגן. החיוג באמצעות החייגן פשוט להפליא, ולא הורגשו ניתוקים חריגים גם בשימוש לאורך זמן. החייגן מאפשר גם לשלוח ולקבל SMS, אך רק באנגלית.

 

יתרונות: פשוט לשימוש, ניתן לקיפול

חסרונות: גדול במקצת, קצבים נמוכים במעט

שורה תחתונה: פשוט ושימושי

    

POZ Card (פלאפון)

פלאפון היא אולי ספקית הסלולר היחידה כיום המשווקת מודם בתצורת PCMCIA (בניגוד לשימוש במתאם). מודם CCC-650 של חברת CMOtech (או כמו שאנחנו קראנו לה

בצחוק – מותק), זכה בארץ לשם המותג POZ. המודם מתחבר לרשת הדור השלישי של פלאפון X1 בטכנולוגיית EVDO.

 

ההתקנה היא פשוטה וחלקה: מתקינים את התוכנה המצורפת בתקליטור, מכניסים את המודם לחריץ, מאתחלים את המחשב – והמודם מוכן לפעולה. ממשק התוכנה בהיר ונקי, עם כפתור גדול בודד שעליו כתוב GO ולא ניתן לפספס אותו. רק חבל שהמידע על התעבורה אינו מסוכם, כך שלא ניתן לבצע מעקב מדויק.

 

הקצב התיאורטי שמתואר על קופסת המוצר הוא 2.4 מגהביט/שניה. בפועל מדדנו קצבים שבין 1.3 ל-1.7 מגהביט שניה. קצבי ההעלאה עומדים על כעשירית מזה – 125 ק"ב. ובכל זאת, בבדיקות שלנו של סרטי וידאו רגילים מ-YouTube, ובעבודה שוטפת -המודם התמודד היטב, ללא גמגומים. הצגה של תכני HD לעומת זאת, כבר הייתה למעלה מכוחותיו, אך זה מובן וצפוי. מבחינת כיסוי, בנסיעה מאזור השפלה לתל-אביב וחזרה, המודם עבד היטב, וכמעט ללא ניתוקים.

 

לסיכום, ה-POZ הוא פיתרון טוב לבעלי מחשבים ישנים, שעדיין מצוידים בחריץ הרחבה מהתקן הקודם

 

יתרונות: יציב, נוח לשימוש והתקנה

חסרונות: תצוגת מידע דלה, קצבים נמוכים במקצת לעומת המתחרים

שורה תחתונה: לבעלי מחשבים ישנים

 

Sierra Wireless 880E (סלקום)

המודם שבדקנו מתחבר למחשב בכניסת ה-PC Express. למחשבים בעלי כניסת PCMCIA, קיים מתאם שניתן לרכוש בנפרד. לצערנו, המודם בולט משמעותית מגוף המחשב. את המודם אין כל צורך להתקין וחיבורו הפיזי למחשב מריץ תהליך התקנה אוטומטית מהמודם עצמו ללא כל צורך בתקליטור. מרגע הכנסת המודם בפעם

הראשונה תוך שלוש דקות התקנה אוטומטית ניתן להתחיל לעבוד.

 

סלקום מתגאה ברשת המהירה ביותר בישראל לפחות על פי הצהרה. בפועל מדדנו מהירויות בשני אזורים שונים. בעכו מדדנו קצבי הורדה שהגיעו ל-1.4 מגה ביט לשנייה וקצב העלאה שהגיע ל-1.2 מגה ביט לשנייה. בתל אביב מדדנו קצבי הורדה שהגיעו ל-1.8 מגה ביט לשנייה וקצב העלאה שהגיע ל-1.3 מגה ביט לשנייה. אין ספק שהקצבי הורדה יפים מאוד בהתחשב שזה אינטרנט הנייד איתנו לכל מקום אך יש הבדל עצום בין המהירויות המוכרזות של 2.8 מגה ביט בערוץ היורד לבין המהירויות שנמדדו בשטח.

 

צפייה בסרטוני וידאו באתר Flix ו-Youtube פועלים באופן שוטף וחלק ללא כל הפסקות או עצירות במהלך הרצת הקטעים. כאשר פנינו לשידור סטרימינג של וידאו בהפרדה גבוהה (HD), קצב ההורדה כנראה לא עמד במעמסה והסרט נתקע כל מספר שניות.

 

חווית השימוש באופן כללי מהמודם של סלקום ומהרשת היא חוויה טובה, ואכן מדובר בכלי עבודה חזק ושימושי מאוד במיוחד לאנשי עסקים ולסטודנטים שנמצאים במקומות ללא חיבור WI-FI או חיבור קווי. 

 

יתרונות: מהירות העלאה גבוהה, התקנה קלה

חסרונות: בולט מגוף המחשב

שורה תחתונה: למי שזקוק למהירות העלאה גבוהה

 

iCon 255  (אורנג')

בפרטנר מתגאים שהמודם הסלולרי iCON 255 המשווק ברשת אורנג' הוא קומפקטי - עובדה זו מצויינת ארבע פעמים על גבי אריזתו. ברם, יתכן כי מדובר בקביעה סובייקטיבית,

וגם המודם הזה מסוג "סטיק" סובל מבעיה המשותפת לכל המודמים מסוג זה - שאינם נבלעים בתוך חריץ ה-PC במחשב.

 

הוא שוקל 40 גרם בלבד, ועובייו הוא 2.6 ס"מ – אכן קטן ונוח, אך אורכו הוא 6.3 ס"מ (וזאת אם לא כוללים במדידה את מחבר ה-USB שנמצא בתוך המחשב). המודם בולט מאוד מצד המחשב הנייד, וכמעט וניתק מהמחשב או נשבר כתוצאה מתנועות פתאומיות. בשביל למנוע את זה, ניתן לחברו באמצעות כבל USB באורך של כ-50 ס"מ המצורף לערכה. בעיה נוספת היא התחממות – לאחר שימוש של כחצי שעה בלבד המודם התחמם מאוד,אם כי זה לא פגע בביצועים.

 

הפעלתו של המודם נוחה מאוד. לאחר הכנסת כרטיס ה-SIM פשוט מחברים אותו לאחת מיציאות ה-USB במחשב - ומתקינים את תוכנת GlobeTrotter. לאחר מכן כל מה שצריך לעשות, זה ללחוץ על Connect. ניתן כמובן לשלוח ולקבל SMS מהמחשב ולשנות את הגדרות הרשת למקומות בהם אין תמיכה בקצבים גבוהים. חסר לנו בתוכנה חלון המידע המציין את זמן החיבור ונפח התעבורה שנוצל - עניין חשוב בחיבור סלולרי.

 

המודם תומך ברשת דור 3.5 ותומך תיאורטית במהירות של 7.2 מגהביט לשניה. זה תלוי כמובן בפריסה, אך בפועל התקשינו להגיע למהירויות הללו. בכל הבדיקות שלנו, הכללו גם נסיעה לכיוון טבריה, החיבור היה רציף ויציב. המהירות הממוצעת שקיבלנו היא 2-2.5 מגהביט לשניה בהורדה ו-250-350 קילוביט בהעלאה. זה שקול לחיבור ביתי ובהחלט מאפשר לעבוד בצורה חלקה.

 

גם בנגינת וידאו בזרימה (Streaming) המודם הראה ביצועים לא רעים. לצורך הבדיקה צפינו בסרט רגיל מ-YouTube (הקליפ של ריק אסטלי), , וקטע וידאו מאתר פליקס הישראלי. בכולם זמן הטעינה היה סביר, והווידאו לא קירטע. המודם התקשה קצת יותר לנגן קליפ באיכות HD מאתר Vimeo, והוא נקטע מספר פעמים במהלך הצפיה.

 

יתרונות: ממשק נוח, הפעלה נוחה, ביצועים גבוהים

חסרונות: בולט מאוד מהמחשב, מתחמם.

שורה תחתונה: בולט בשטח

 

Novotel Merlin XU870 (אורנג')

המרלין הוא מודם PC Express נאה, הבולט אך שניים-שלושה ס"מ מגוף המחשב. על אף שטרחנו לקרוא ולעקוב אחרי סדר הפעולות בחוברת המצורפת, המודם הזה מסובך להתקנה. גם אחרי שעקבנו במדויק אחר ההוראות, המודם סירב לפעול. בסופו של יום, נאלצנו לנבור בתקליטור המצורף, ולהתקין את התוכנה בעצמנו. אבל יש תמורה לאגרה: התוכנה הזו מצטיינת בממשק הכי נאה, ברור ומפורט שבו נתקלנו. נציין לחיוב את העובדה שהצג מכיל גם חיווי להמצאותן של רשתות Wi-Fi באזור המחשב, מה שמאפשר

לחסוך כסף, בסופו של יום ולא להשתמש במודם כשיש רשת חליפית. חבל רק שאפשרות זו נוטרלה.

 

מבחינת ביצועים, גם כאן, המודם לא מגיע למהירויות המוצהרות של רשת דור 3.5, אבל בכל זאת הציג קצבים יפים: במדידה מול שרת מקומי הגענו לקצב הורדה של כמעט שני מגהביט לשניה (1970 קילוביט לשניה) וקצב העלאה של 350 קילוביט לשניה. במדידה לשרתים מרוחקים, הגענו לקצבים נמוכים יותר - 1.3 מגהביט לשניה בממוצע בערוץ היורד, וכ-300 קילוביט לשניה בערוץ העולה. סרטוני וידאו, מלבד HD, ירדו למחשב באופן חלק.

 ב

סיכום

נכון לשעת פרסום שורות אלה, אורנג' מציעה את קצבי החיבור הסלולרי לגלישה המהירים ביותר (קצב הורדה), באופן יחסי למתחרותיה, אך  המודמים שלה פחות נוחים לתפעול ולשימוש. פלאפון זוכה כאן לציון לשבח, על תמיכתה המוצהרת במיעוט כמו משתמשי מקינטוש. דווקא הרשת שיצאה בהצהרות המפוצצות ביותר, על כך שהרשת שלה בפועל מהירה יותר ממרבית חיבורי האינטרנט הנייח, סלקום, מקיימת את מילתה רק כאשר מדובר בקצבי העלאה - ואכן מציעה את קצבי ההעלאה הטובים ביותר.

 

ראוי לציין כי אף אחת מהרשתות אינה מגיעה בפועל לקצבי התעבורה התיאורטיים עליהן היא מצהירה. בכל הנוגע לכיסוי, נראה כי זה השתפר מאז בדקנו את הנושא לאחרונה והחיבור הסלולרי יציב גם בפריפריה, אם כי לעתים המהירויות מהן יהנו תושבי ערי הספר עשויות להיות נמוכות יותר.

 

בשורה התחותונה האינטרנט הסלולרי עוד לא בשל לחלוטין להילחם עם האינטרנט הנייח (לפחות לא בקצב הורדה). לא מן הנמנע כי בעתיד, עם שדרוג הרשתות בפועל, למהירויות של 7.2 מגה ביט לשנייה ויותר (מהלך שצפוי לקרות בתחילת שנת 2009), נהיה עדים לתחילתה של תחרות אמיתית בין האינטרנט הנייד לבין זה הנייח.

 


גלישה סלולרית: השוואה 2008

גלישה סלולרית: השוואה 2008
סלקום פרטנר פלאפון
מחיר לחודש 129 ש"ח 99 ש"ח 119 ש"ח
הורדה מוצהרת (mb/s) 2.8 2.8 2.4
הורדה בפועל (mb/s) 1.9 2.5 1.8

העלאה מוצהרת (kb/s)

 

1400 384 144

 העלאה בפועל (kb/s)

 

1300 350 125
תעבורה חודשית (גיגהביט) בלתי מוגבל 5 גיגהביט 10 גיגהביט
עלות המודם (מינימלית) 9.90 לחודש, בהתחייבות 19.90 19.90

 

(עומרי לוי, ניב ליליאן, אהוד קינן, ארז רונן)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
iCON 255 באורנג'
צילום: אהוד קינן
מומלצים