שתף קטע נבחר

למה שוגרה לירקון יחידת מזל"ט - ואיפה המזוודה?

מדוע החברה שחיפשה אחרי רוז לא התמחתה בצלילות? לאן נעלמה המזוודה, שכבר אותרה בתחתית הנחל? ולמה רשויות הרווחה לא דיווחו מוקדם יותר על ילדה נעדרת? השאלות הקשות

חשיפת הפרשה, במסגרתה חשודים הסב והאם ברצח רוז בת הארבע וחצי, מעלה שורה של שאלות קשות. התהיות סביב הפרשה מתחילות מתהליך החיפוש אחרי הילדה הקטנה וממשיכות עד לשאלה הבלתי נמנעת: האם רשויות הרווחה עשו מספיק, כאשר הופיעו העדויות על הילדה שנעלמה?

 

החיפושים אחר רוז התמקדו בין השאר במימי הירקון, בעקבות טענותיו של הסבא רוני רון לפיהן השליך את גופתה בנחל. אלא שהחברה שהוזעקה לבצע את החיפושים כלל לא מתמחה בסריקות תת-מימיות.


החיפושים בירקון: למה הצוללן לא היה מקצועי? (צילום: ירון ברנר)

 

הבעלים של החברה, אלי דקלו, סיפר ל-ynet: "אנו עוסקים בפיתוח מזל"טים עבור התעשייה האווירית, ולא בחיפושים תת-מימיים. יש לנו את הצוללות האלה, אך הן למעשה משרתות אותנו במסגרת עבודתנו בפיתוח המזל"טים".

 

דקלו הוסיף כי המשטרה פנתה אליהם שיבצעו את החיפושים במימי הירקון וכי הם נענו לבקשה, והגיעו למקום עם צוותים וציוד מלא תמורת 5,000 שקל עד השעה 1700. "מדובר בסכום שאפילו לא מכסה את העלות שלנו", אמר. "מעבר לכך, היינו המשכנו לסרוק גם לאחר הזמן שהקצנו בשל חשיבות העניין".

 

במשטרה אומרים כי הם פנו לחיל הים שיסייע להם בחיפושים, אך אלה לא הסכימו. בצה"ל אמרו כי הם סייעו ככל שהתבקשו. עוד אמרו במשטרה כי הם ביצעו בדיקות מעבדה של המים והתברר כי לא מדובר במים מסוכנים העלולים לסכן את הצוללנים במקום.

 

איפה המזוודה?

עולה שאלה גם לגבי עיתוי החיפושים בירקון. כבר ב-12 בחודש נחקר רוני רון על ידי אנשי היחידה למלחמה בפשיעה של משטרת נתניה. הוא הוביל את החוקרים לירקון והצביע על המקום שבו זרק לכאורה את המזוודה ובה גופתה של רוז. עוד באותו הלילה בוצעו חיפושים על גדות הירקון, אך לא נמצא דבר.

 

בהמשך הועברה החקירה לימ"ר מרכז, ורון שיחזר שוב את הרצח ואת מקום זריקת הגופה. למרות זאת, החיפושים מתחת למים החלו רק ביום רביעי בשבוע שעבר. בחברה האחראית על החיפוש אומרים כי ביום תחילת החיפושים איתרה צוללת מזוודה על קרקעית הירקון. לאחר מכן, ירד הצוללן לחלץ את המזוודה, אך בשלב זה היא נעלמה. בחברה הדגישו כי ראו היטב במוניטור את המזוודה ודגים היוצאים ממנה.

 

בימים לאחר מכן בוצעו עוד מספר חיפושים באמצעות צוללת וצוללנים, אך הם לא איתרו דבר. ביום ראשון נמשכו החיפושים באמצעות סירה עם סונר שסרקה את המים. הסירה סימנה מקומות בקרקעית, אך לא איתרה את המזוודה.  

 

למרות שהחיפושים לא הניבו פרי, במשטרה אומרים כי הפעולות בירקון יימשכו, וייתכן שאפילו עם אמצעים מתקדמים יותר. במשטרה אומרים שהם לא שוללים את האפשרות שהמזוודה, ובתוכה גופתה של רוז, הושלכה לירקון כפי שטען האב.

 

מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב דודי כהן, ביקש בצהריים להדוף את הביקורת הציבורית של הימים האחרונים, סביב חיפוש הילדה הנעדרת: "את כל הכוח המקצועי שהיינו צריכים להקצות - הקצנו. אם צריך להביא כוח נוסף - היינו מביאים. אם היינו חושבים שצריך להתפרס בעוד מקומות - היינו עושים. כרגע אני חושב שהיכולת הטכנולוגית היא בהחלט מספקת כדי לאתר. עדיין לא מיצינו את החיפושים. אנחנו נעשה כל מאמץ מקצועי וחקירתי כדי להגיע לחקר האמת ולמצוא את הילדה".  

 

האם רשויות הרווחה עשו מספיק?

באגף הרווחה בעיר נתניה, בה התגוררו בני הזוג, מדגישים כי משפחת רון לא הייתה מוכרת להם. לפני כחודש פנתה הסבתא-רבא ויויאן לעובדת סוציאלית ודיווחה לראשונה על כך שהיא חוששת לשלומה של רוז. במקביל גם מהמועצה לשלום הילד פנתה לאגף הרווחה של עיריית נתניה.

 

העובדת הסוציאלית שטיפלה בנושא דחקה בויויאן לגשת למשטרה ולבקש סיוע באיתור הילדה. העובדת הסוציאלית האמינה כי הצליחה לשכנע את הסבתא-רבא וביקשה ממנה את תעודת הזהות של הילדה בכדי שתוכל לערוך בעצמה בדיקה מקיפה. הסבתא-רבא טענה כי ברשותה של הילדה יש רק דרכון צרפתי, והבטיחה להעביר לעובדת את מספרו.


מחפשים אחרי רוז (צילום: ירון ברנר)

 

בנוסף, העובדת הסוציאלית ניסתה לבדוק במרשם התושבים בנתניה, האם קיימת ילדה בשם רוז, אך לא הצליחה להעלות דבר. מאגף הרווחה בנתניה מסרו כי בין ה-27 ל-31 ביולי ערכה העובדת הסוציאלית שלוש שיחות טלפון כדי לוודא האם הוגשה תלונה. בכל פעם הבטיחה ויויאן לגשת למשטרה. מאחר והתלונה לא הוגשה, פנתה העובדת הסוציאלית למשטרה והודיעה על היעדרותה של ילדה חסרת ישע.

 

במקביל אומרים באגף הרווחה כי העובדת הסוציאלית ניסתה לתחקר את המקרה בעצמה ולדבר עם ההורים. כאשר לא מצאה אותם בביתם, החלה לתשאל את השכנים והשוער אשר ניצב בפתח הבניין. מהבדיקה שערכה היא הבינה שגם השכנים וגם השוער לא ראו את הילדה בתקופה האחרונה.  

 

מנהלת נציב תלונות במועצה לשלום הילד, נירה כרמי, סיפרה ל-ynet כי לפני כחודש היא קיבלה טלפון מאדם שהציג עצמו כעורך-דין מצרפת. בשיחה אמר האיש שעל המועצה להתערב בדחיפות בעניינה של הילדה וכי הוא מתקשר בשמן של הסבתות שנותרו בצרפת.

 

"הוא אמר שהמשפחה בצרפת מודאגת מכך שהמשפחה בישראל לקחה את הילדה לפנימייה לילדים מוגבלים, מנזר או כל מסגרת אחרת שאינה מתאימה לילדה וכי הם אינם מצליחים ליצור קשר עימה במשך תקופה ממושכת וגם משפחתה בישראל מסרבת לתת פרטים", סיפרה כרמי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא הכירו אותה ברשויות הרווחה. רוז רון
האם מארי פיזם
צילום: ירון ברנר
הסבתא-רבא דיווחה על מעשיו. רוני רון
צילום: רועי גזית
מומלצים