שתף קטע נבחר

שיקרת לביטוח? לא תקבל אגורה

משאיתו של לקוח הראל נגנבה, אך התברר כי האיתוראן לא פעל ואחד ממפתחות המשאית שוכפל. הראל: המבוטח ביים את הגניבה. המבוטח: שכחתי את המפתח הרזרבי במשאית. השופטת: שיקרת לחברת הביטוח? אינך זכאי לדבר

היחסים בין חברות הביטוח למבוטחיהן בארצנו הולכים ומתעצבים בתבנית היחסים שנוצרו בתקופת הצאר הרוסי בין בני האצולה, בעלי האחוזות, לבין המוז'יקים, נתיניהם חסרי הזכויות. בעלי האחוזות הציבו מכשולים לא-אנושיים בפני קיומם בכבוד של המוז'יקים, וכאשר הם נאלצו לעקוף מכשולים אלה, הם נענשו באכזריות. הכול בחסות החוק.

 

כך, למרבה הצער, גם אצלנו. אנחנו מבטחים את עצמנו, כדי שאם נאבד את פרנסתנו נוכל להמשיך ולהתקיים בכבוד. אך בעת צרה חברות הביטוח מציבות בפנינו כל כך הרבה מכשולים, שאותם ניתן להסיר רק במשך שנות התדיינות רבות בבתי המשפט, אם בכלל. מי מאתנו שמתפתה בחולשתו לעקוף מכשולים אלה, נענש עד כדי שלילה מוחלטת של זכויותיו.

 

ומעשה שהיה כך היה: באחד הערבים נגנבה משאיתו של יהודה אוחיון מחצר ביתו. אוחיון דיווח מיד על הגניבה למשטרת ישראל ולאיתוראן, אך המשאית - ששימשה את אוחיון לפרנסתו - לא אותרה. בדיוק למצב כזה, שבו המשאית תיגנב והוא יהיה זקוק למשאית אחרת לפרנסתו, רכש אוחיון במיטב כספו ביטוח מקיף בחברת הביטוח הראל.

 

אוחיון פנה להראל וביקש את תשלום תגמולי הביטוח. הראל חקרה ומצאה שהאיתוראן לא פעל בעת הגניבה, וכי אחד משני מפתחות המשאית שנמסרו לה לא היה מקורי, אלא שוכפל לאחר הגניבה. בשלב זה, תוך ניצול המצוקה שאליה נקלע אוחיון, הציעה הראל כי יסתפק רק במחצית מתגמולי הביטוח. אוחיון סירב והמחלוקת התגלגלה לשולחנה של השופטת שירלי רנר מבית-משפט השלום בירושלים.

 

"לא גנב, אבל רמאי"

המפתח המשוכפל והעובדה שהאיתוראן לא פעל, טענה הראל, מעוררים חשד כי הגניבה בוימה על ידי אוחיון. אין בסיס לחשד שכזה, השיבה השופטת רנר, שהרי הוכח כי אוחיון שיכפל את המפתחות רק לאחר הגניבה. אילו ביים את הגניבה, היה דואג לשכפל את המפתחות מבעוד מועד, לפני הגניבה.

 

סביר יותר להניח, ממשיכה השופטת בניתוח שלה, כי אוחיון שכח את המפתח הרזרבי במשאית והגנבים ניצלו עובדה זו, פרצו לרכב וניטרלו את האיתוראן באמצעות המפתח הרזרבי.

 

השופטת פסלה את האפשרות כי האיתוראן לא התריע על הגניבה משום שלא היה תקין. חמישה ימים קודם לגניבה התקבלה בחברת איתוראן התראת שווא מהרכב. "נתון זה מלמד על תקינות המערכת", קבעה השופטת.

 

על בסיס כל אלה הגיעה השופטת רנר למסקנה כי אוחיון השאיר ברכב שנגנב את המפתח הרזרבי, וכי ככל הנראה האיתוראן נוטרל לאחר הפריצה למשאית, באמצעות המפתח הרזרבי. מי שמשאיר את המפתח הרזרבי ברכב, טען אוחיון, לא מפסיד את תגמולי הביטוח. הרי אין שום הוראה בפוליסה האוסרת לשכוח מפתח רזרבי בתוך רכב.

 

נכון, השיבה לו השופטת. ואולם אני מענישה אותך ושוללת ממך את כל תגמולי הביטוח. לא היית צריך להסתיר מחברת הביטוח את העובדה שהמפתח הרזרבי נשאר במשאית. לא היית צריך לשכפל את המפתח. מבחינתי אתה רמאי ואינך זכאי לדבר.

 

ראוי שהציבור ידע כי לרמות חברת ביטוח, "גם מקום שלא קיים קשר סיבתי בין המרמה לבין תשלום תגמולי הביטוח", זה דבר לא משתלם. כך פירשה השופטת את סעיף 25 בחוק חוזה הביטוח ודחתה כליל את תביעתו של אוחיון, תוך חיובו בהוצאות משפט נכבדות.

 

הכותב הוא עורך דין המתמחה בענייני ביטוח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
אל תשכחו את המפתח
צילום: גבי מנשה
מומלצים