שתף קטע נבחר

סקירה: Ubiquity - האם הממשק הטקסטואלי חוזר?

מפתחת פיירפוקס מפיצה כלי נסיוני ומעניין מאוד שעוזר לנו לתקשר עם הדפדפן בשפה טבעית ולמצות את מלוא הפוטנציאל שלו על ידי הקלדת פקודות. בדקנו

בגירסה הראשונה של מערכת ההפעלה הוותיקה DOS, המחשב ידע לכתוב רק "Bad command or file name" כתגובה לכל דבר שניסינו להקליד. בגירסאות הבאות כבר שיכללו במיקרוסופט את הממשק הסתום, וה-DOS ידע גם לכתוב דברים כמו ?Abort, Retry, Fail. כך ממחיש ההומוריסט דייב בארי את התסכול של כולנו מהמחשבים שלנו, בספרו Dave Barry in Cyberspace משנת 1996.

 

ה-DOS הפך לזיכרון משעשע אצל חלקנו, ולהיסטוריה עתיקה עבור הצעירים יותר. אך למרות המעבר לממשק ויזואלי ווההתפתחות במערכות ההפעלה Windows, Mac OS ולינוקס, יש משהו שכן נשאר מהעבר: אנחנו לא ממש מבינים מה מה הקופסה המוזרה רוצה מאיתנו. אך גרוע מכך, המחשב לא מבין מה אנחנו רוצים ממנו ואי אפשר לעבוד איתו.

 

המכורים הכבדים, ובהם במיוחד אנשי הלינוקס,  לא מוותרים כל כך מהר על תקשורת עם המחשב באמצעות טקסט. במקרים מסויימים זה באמת יכול להיות יותר נוח. במקום לחפש היכן מסתתר האייקון של פנקס הרשימות - מקישים על Windows+R (או סתם על תפריט ההתחל ב-Vista) ומקלידים notepad - והנה הוא נפתח. ישנם אף עזרים ל-Windows, כמו ShortRun המיועדים לכך.

 

לחבר את הרשת עם השפה

מכשעברנו (או סתם הפלנו) את משוכת התקשורת עם המחשב ומערכת ההפעלה - הגיע הזמן לתקשר גם עם הדפדפן כמו שצריך. במחלקת חווית השימוש של מוזילה, המפתחת את דפדפן פיירפוקס, החלו בימים האחרונים להפיץ גירסת אבטיפוס ניסיונית וראשונית מאוד של הרחבה לדפדפן בשם Ubiquity  - משמעות שמו היא קיום בכל מקום ובכל זמן.

 

"חשבו על זה", אומר עזרסק ממוזילה בסרטון המציג את Ubiquity, "השנה 2008, ואני לא יכול להוסיף מפה כשאני שולח אימייל". בשביל שיהיה אפשר להוסיף מפות, ולא רק קישורים, רוצים במוזילה "לחבר את הרשת עם שפה". לאחר ההתקנה פשוט מקישים על Ctrl ומקש הרווח (ניתן לשינוי על ידי הקלדת about:ubiquity בשורת הכתובות), והדפדפן אכן מתחבר עם השפה, אלא שכרגע השפה היא אנגלית בלבד.

 


 

בכל הקשה כזו נפתח חלון שחור בחלקו העליון של המסך, ואנחנו מתבקשים להקליד פקודות או הוראות. כאן העניין מתחיל להיות קצת בעייתי ומתגלה אותו קצר מוכר בתקשורת בינינו לבין המחשב. אם אנחנו חושבים שהמילים mail או e-mail יגרמו לדפדפן לשלוח דואר אלקטרוני, טעות בידנו. Ubiquity מתעקש על האיות email ולא היה מוכן לסטות מהאיות המדויק כהוא זה, או אפילו לנסות לתקן אותנו, בניסיון לפענח את שכתבנו. 

 

אחרי שמאייתים נכונה את המילה, Ubiquity מוסיפה שורת הסבר - מה עוד צריך לכתוב על מנת לשלוח דואר אלקטרוני - תוכן ההודעה (אם בחרתם עם העכבר טקסט ותמונות מתוך אתר - הם יכללו בהודעה), וכן את שם הנמען. Ubiquity מתחברת לג'ימייל (וכרגע רק לג'ימייל - למרות שהוא לא שירות המייל הפופולרי בעולם, אלא ניצב רק במקום השלישי), ויודעת לזהות את פנקס הכתובות שלכם - שם מלאכת הזיהוי של הכתובת אותה אנחנו רוצים עדיין רחוקה מלהיות מושלמת. לחיצה על Enter תפתח הודעה חדשה - ואתם תוכלו לשלוח.

 


 

הפקודה map מאתרת על גבי מפה כתובות שסימנו באתר, או שהקלדנו - כמובן שכמו שירותי מיפוי רבים, גם זה איננו רלוונטי לכתובות בישראל - אך יכול לשמש אותנו כאשר אנחנו גולשים לאתר המלון בחו"ל ורוצים לדעת איפה הוא נמצא. עוד תוכלו לבדוק את מזג האוויר עם המילה weather (גם עבור ישראל), לשלוח דברים לטוויטר שלכם - עם המילה twitter, ובעיקר לחפש באתרים שונים ברשת (flickr, youtube ועוד). 

 


  

לפעמים יוצר יותר עבודה

מצאנו גם מספר פקודות שהן די מיותרות ולא מועילות שרק מייצרות מעמסה נוספת, במקום לייעל. הפקודה calculate - למשל, שמבצע פעולות חשבוניות לא נחוצה, מאחר שחיפוש בגוגל עושה בדיוק אותו דבר.

 

הדגשה של טקסט עם הפקודה bold גם לא נחוץ וארוך יותר מסתם הקשה על Ctrl+B במקלדת. כך גם לגבי close-tab שסוגר לשונית בדפדפן (אחרי שמצרפים בסוף את שם הלשונית) ואם מתעקשים לא לבצע זאת עם העכבר - אפשר לבצע באמצעות Ctrl+W או Ctrl+F4. הקלדה של הפקודה הזו רק יוצרת יותר עבודה.

 

אם נקליד מילים ש-Ubiquity לא מזהה - למשל mail כמו בדוגמה הראשונה - נקבל הצעה לחפש אותן בגוגל, האנציקלופדיה החופשית ויקיפדיה, אינדקס הסרטים imdb, יאהו, או אתר הקניות אמזון. לאלה יצטרפו פרסומות adsense הקשורות למילה שהקלדנו, ויתעדכנו תוך כדי שנקליד ונמחק מילים שונות.

 

סלחנות, למידה וחינוך

נכון לעכשיו, מספר הפקודות מצומצם (ניתן לצפות ברשימת פקודות), אך מאחר שמדובר בפרויקט המבוסס של שיתוף, יכול כל גולש עם קצת ידע בתכנות לכתוב פקודות בעצמו, ואפשר להתקין על המחשב ערכות של פקודות שכתוב גולשים אחרים, דרך ה"עדר" של הגולשים שמשתתפים במיזם - הליך שעדיין לא ידידותי במיוחד, וכולל חלונות אדומים שמזהירים מפני סכנה וצריך לדלג עליהם.

 

מאחר שמדובר ממש בשלבים ראשונים של הפיתוח, עוד מוקדם לחרוץ את דינו. אם השפה שמכיר המשתמש הממוצע (ולא הפריק של פקודות לינוקס) לא תואמת את השפה של Ubiquity - זה יגרום לתחושה של תסכול. אם הדפדפן לא יעשה בדיוק מה שהגולש מצפה ממנו,  הוא פשוט ינטוש את הכלי הזה ויעשה דברים כפי שהיה רגיל עד כה.

 

מאידך, הניסוי נועד, בין השאר, לאסוף את החוויות של הגולשים והמשוב שלהם - על מנת לשפר את Ubiquity. הרעיון, בבסיסו, נכון וחכם. אך על מנת שהוא יעבוד גם ברמה המעשית - ויאפשר לכל גולש לכתוב לדפדפן שלו מה הוא רוצה,המערכת צריכה להיות ידידותית ומסבירה יותר לגולש איך היא עובדת מצד אחד, לדעת ללמוד את הגולש ואת המילים שהוא כותב מצד שני, והכי חשוב - סבלנית ופשרנית יותר לטעויות. כי כמו כל מערכת יחסים, גם מערכת היחסים עם המחשב - יכולה לעבוד רק אם יהיו בה פשרות.

 

להורדה (פועל רק בדפדפן פיירפוקס )

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים