שתף קטע נבחר

מחוברים לאנטנה: האם חובבי הרדיו הם זן נכחד?

הם בונים אנטנות, מדברים עם ידידים בכל העולם בקשר, מתקשרים במורס ומוכנים להרים תחנות תקשורת ניידות במקרי אסון - אך בעולם מקוון הם זן נדיר. נפגשנו עם חובבי הרדיו

דמיינו תסריט אימה: רעידת אדמה פוקדת את ישראל, בניינים מתמוטטים, מאות נפגעים, פאניקה מוחלטת, וכפי שקורה בכל אירוע בסדר גודל כזה: רשתות התקשורת נופלות. אין סלולרי, אין קווי טלפון, אין אינטרנט. בדיוק לתרחיש יום הדין הזה מוכנים עשרות חובבי רדיו בישראל, שיכולים להגיע לכל אזור ולהקים במהירות תחנות תקשורת ניידות, שכוללות אנטנות, משדרים ומקלטים.

 

אבל חובבי הרדיו לא נמצאים שם רק כדי להוות שומרי החותם של טכנולוגיה שתושיע אותנו ביום הדין. התחביב המעט

מוזר שלהם כולל גם הרבה פעילות טכנית וחברתית לצרכי הנאה בלבד: הם בונים בעצמם תחנת שידור, מתחזקים ציוד מתוחכם, לומדים להבין ולתקשר באמצעות מורס, עורכים קורסים בבתי ספר כדי לחשוף צעירים לטכנולוגיה ההולכת ונעלמת ועוד - הכל מאהבה לתחביב שלהם.

 

 

מיושנים? לא אנחנו

כשנכנסנו לתחנת השידור במקווה ישראל, ההרגשה הייתה כאילו נפלנו לסרט משנות החמישים: מדובר בחדר ארוך וצר, עם אנטנה אימתנית המחוברת לגג. סמוך לקיר ניתן למצוא ציוד תקשורת, אליו בדרך כלל ישוב לפחות חובב רדיו אחד, שמתקשר, בין אם במורס ובין אם באמצעות קול, עם חובבים נוספים בכל העולם.

 

בעולם יש מעל למיליון חובבי רדיו, וכ-600 חובבים פעילים בישראל. כדי לא להפריע לתדרי רדיו מסחריים וממשלתיים, הם מורשים להשתמש רק בתדרים מיוחדים שהוקצו להם, וגם בהם, לא כל אחד יכול להשתמש - אלא רק מי שברשותו תעודה רשמית ממשרד התקשורת, אותה משיגים לאחר שעוברים קורס ארוך ומבחן מסכם.

 

למרות שהטכנולוגיה בה הם משתמשים מיושנת לעומת תקשורת סלולרית וקווית, החובבים לא חושבים שהם מיושנים, וגם לא חושבים שהם נצר לטכנולוגיה שהולכת ונעלמת. כדי להשאר מעודכנים ולגייס חובבים חדשים, הם עורכים קורסים בבתי ספר טכנולוגיים, וגם יוצאים לפעולות בשטח שלעיתים מושכות סקרנים.

 

ברנדס ברננד, חובב רדיו, מסתובב עם מכשיר קשר אישי, שנראה כמו ווקי-טוקי משוכלל. הוא הפך להיות חובב רדיו אחרי שרשם את בנו לקורס חובבי רדיו. הבן סירב ללכת לקורס, ובמקומו הלך האב, שמאז מכור לתחביב. מכשיר הקשר האישי שלו מתקשר עם אנטנה שמוצבת בביתו, וזו מחוברת לאינטרנט, וכך מסוגלת להתחבר לכל העולם בטכנולוגית VoIP. ברננד מספר שכל הפיתוח הטכנולוגי של חיבור גלי הרדיו לאינטרנט נעשה על ידי חובבים, הכל בהתנדבות. בכיסו השני, אגב, מונח טלפון סלולרי.

 

מורס: לא רק מדברים

ביחד עם הטמעת טכנולוגיות חדשות, חובבי הרדיו משמרים גם טכנולוגיות שבלעדיהם היו כבר נעלמות מהעולם, למשל - המורס. קוד המורס כבר לא נמצא בשימוש מסחרי או צבאי ברוב העולם, אך חובבי הרדיו משתמשים בו באופן קבוע. הסיבה שלטענתם חשוב לשמור על הקוד, היא שהוא עמיד מאוד, ודורש רוחב פס צר מאוד של גלי רדיו. אם התנאים קשים ולא מאפשרים העברת דיבור או וידאו, רוב הסיכויים שיהיה זה קוד המורס שיצליח לשרוד ולהגיע לצד השני.

 

מוני שפיר (קוד קריאה 4X6ZK), חובב רדיו, מנסה לסכם מה כל כך מיוחד בתחביב: "כשאני יוצר קשר עם חובב רדיו יהודי שנמצא בגלות, שפתאום מדבר עם מדינת ישראל, אתה יודע מה זה עושה לו בלב? זה עושה לו הרבה שמחה. זה לא אותו דבר כמו טלפון, זה מכשיר שאולי בנית אותו בעצמך, זו אנטנה שבטוח עשית בעצמך, זה תחביב שעמלת עליו קשה. זה קשר ישיר, ללא כל אמצעי. אתה לא משלם כסף על זה. זה הדבר הכי נהדר שיש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדברים במורס. חובבי הרדיו
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים