שתף קטע נבחר

למנוע את הרצח הבא: מהם סימני המצוקה?

באגודה למען הילד מציינים את הסימנים שמצריכים לפחות חשד ודיווח לרשויות. הבוקר התקבל עוד גל פניות במוקד לשלום הילד - גם חלק מאנשי המקצוע מחפשים תשובות

בשביל רוז, אלון ומיכאל זה כבר מאוחר מדי - אבל גם אתם אולי יכולים למנוע את הרצח הבא. שלושת המקרים המזעזעים, שנחשפו בתקופה קצרה, העלו את השאלה הקשה: האם היה ניתן למנוע את רציחתם בגיל כה קטן? ייתכן שיותר תשומת לב תוכל להציל ילדים אחרים שנמצאים בסיכון.

 

אזרחים רבים תוהים - למה בדיוק עליי לשים לב? סמנ"כלית אגודת אל"י (אגודה למען הילד), דורית הופמן, פירטה היום (ד') לבקשת ynet מספר סימני מצוקה שנראים אצל ילדים, שצריכים להדליק נורות אדומות אצל מכרים, שכנים ובתוך מערכת החינוך:

 

  • אם שכנים שומעים צעקות בלתי פוסקות, שלאחריהן הילד נראה מכונס בעצמו; או בכי של תינוק במשך שעות, או לעיתים תכופות ובתדירות שאינה נראית סבירה - יש לדווח למשטרה ולרשויות.
  • כאשר הורים לא מסוגלים לארגן את הצרכים הבסיסיים של הילד, כגון סנדוויץ' ללימודים; אם הוא טורף אוכל שמוגש לו אצל חברים בצורה בלתי רגילה.
  • גם הזנחה בלבוש יכולה להעיד על מצוקה, או שהילד מולבש שלא בהתאם לעונה.
  • כשעל הילד נראים סימני חבלות רבים והוריו טוענים בעקביות שהילד נפל.
  • ילדים שמגיעים לבית הספר ונרדמים באופן סיסטמטי, או שנוכחותם אינה עקבית - יש לדווח עליהם לרשויות גם כאשר ידוע על מצוקות נפשיות של ההורים.
  • ילדים שנמצאים במסגרות חינוך מיוחד - יש לשים לב למצוקות של ההורים ולוודא שאינם מפגינים סימני ייאוש.
  • אם ההורים מסוגרים מדי בתוך ביתם ולא מתקשרים עם השכנים, וכמובן שאם הילד נעלם לפתע לתקופה מסוימת, יש לדווח.

 

"העולים נתקלים באטימות שמובילה למצבים קריטיים"

הפרסום על המקרה האחרון עורר עוד גל פניות למוקד המועצה לשלום הילד, שם התקבלו היום עשרות פניות. במקרה אחד צלצל אדם שאיים להתאבד יחד עם בנו בשל קשיים כלכליים. פנייה נוספת היתה של גבר שהתלונן על כך שאשתו הפסיקה ליטול תרופות פסיכיאטריות והוא חושש לשלום ילדם המשותף.

גם שכנים מדווחים על מקרים חריגים שראו, כך למשל סבתא שליוותה את נכדתה היום לבית הספר דיווחה על כך שראתה שכן שבועט בראשו של בנו.

 

מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, סיפר שבנוסף לדיווחי האזרחים, התקבלו פניות רבות מאנשי מקצוע שביקשו לקבל הדרכה כיצד לזהות סימני מצוקה אצל הילדים. "אנחנו מעבירים חוברות הדרכה בשמחה, אך מצער אותי לגלות שבמערכות החינוך והרווחה אנשי מקצוע לא יודעים לזהות אותות מצוקה אצל הילדים", אמר קדמן.

 

שני המקרים הקשים האחרונים אירעו במשפחות של עולים, ובמוקד המטפל בפניות של דוברי רוסית מצביעים על תוספת אפשרית למצוקה. "כשהם פונים לשירותי הרווחה הם לא זוכים לאמפתיה ולהבנה אלמנטרית, ולכן מאבדים אמון בכל המוסדות הממשלתיים", אמרה ל-ynet חנה דשבסקי, המקבלת פניות מדוברי רוסית במועצה לשלום הילד.

 

כך למשל היא סיפרה על עולה חדש שהגיע לפת לחם ולא היה לו כסף להאכיל את בנו התינוק. כאשר פנה לשירותי הרווחה, העובדת הסוציאלית השיבה לו כי הוא אינו מסכן פחות משאר הפונים והוא יכול לחכות.

"משפחה ישראלית ותיקה מבינה לאן צריך לפנות ומה צריך לבקש. מקרים כאלו, כמו של העולה החדש, מביאים את האנשים למצבים קריטיים".

 

לפי דשבסקי, הרבה דוברי רוסית סיפרו היום על החשש לשלום הילד של השכנים או בתוך המשפחה. הם דיווחו על מצוקה כלכלית ונפשית, ועל תחושה של כמו כדור שהביורוקרטיה הישראלית בועטת בו. "העולים לא פונים לעזרה, כי הם מרגישים שדוחים אותם ולא מבינים אותם", היא אומרת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלון יהודה ואמו אולגה
צילום רפרדוקציה: יריב כץ
מיכאל קרוצ'קוב
צילום רפרודוקציה: אבי כהן
רוז פיזם
צילום: AFP
מומלצים