שתף קטע נבחר

המדינה: תהלוכת ימין באום אל פאחם מסוכנת

המדינה טענה בפני ביהמ"ש כי ההחלטה שלא לאפשר לפעילי ימין לקיים הפגנה במרכז אום אל פאחם נעוצה בחשש ממשי שהאירוע יובל להפרות סדר שעלולות לצאת מכלל שליטה. "ישנו חשש ממשי לפגיעה בשלום הציבור, ברכוש בגוף ובנפש", נכתב בתשובת המדינה. בן גביר: "מה שמותר לשמאלנים אסור לאנשי ימין"

פרקליטות המדינה הגישה היום (יום ד') לבית המשפט העליון את התנגדותה לדרישתו של פעיל הימין, איתמר בן גביר, לאפשר לקיים תהלוכת פעילי ימין בה יונפו דגלי ישראל באו"ם אל פאחם. לטענת הפרקליטות, ישנו חשש ממשי כי האירוע יתפתח להפרות סדר חמורות, ולפגיעה בגוף וברכוש. בן גביר בתגובה: "מה שמותר לערבים ושמאלנים אסור לאנשי ימין".

 

המדינה התבקשה להגיש את תשובתה בעקבות עתירה שהגיש בן גביר נגד מפקד המחוז הצפוני, שמעון קורן ומשטרת ישראל, שדחו את בקשתו לקיים תהלוכה שתעבור במרכז העיר. בתשובת הפרקליטות נטען כי ישנו חשש ממשי, המבוסס על ניסיון העבר ועל הערכות המשטרה והשב"כ כי קיום התהלוכה יוביל בדרגה של ודאות קרובה לפגיעה בשלום הציבור ובסדר הציבורי.

 

עם זאת, לפעילי הימין הוצעה חלופה, לפיה האירוע ייערך בנקודת הכניסה הדרומית לאום אל פחם ולאורך ציר התוחם את העיר. לטענתם, חלופה זו נותנת משקל ממשי לרצון העותרים לממש את חופש הביטוי שלהם, ומצד שני מביאה בחשבון את החשש הממשי לפגיעה בשלום הציבור ואת אפשרותה משטרה להבטיח את השמירה על הסדר, ולמנוע ככל שניתן פגיעות צפויות ברכוש, בגוף ובנפש.

 

לדברי הפרקליטות, בהתחשב בכך שהעותרים מוכרים בציבור היהודי והערבי כפעילי ימין קיצוני, ועל רקע המתיחות הקיימת בשטח, ישנו חשש אמיתי כי התהלוכה תוביל לחיכוך, הפרות סדר והתלקחות שעלולה להסלים ולצאת משליטה באופן בו גם כוחות משטרה גדולים לא יוכלו למנוע.

 

בעבר היה מעורב בן גביר בשורה ארוכה של אירועים שהתפתחו למהומות: בחודש יוני התפרע יחד עם אחרים במהלך נאום הנשיא, שמעון פרס באריאל, במהלכו כונה הנשיא "פושע אוסלו ומחבל". לאחר הפיגוע בישיבת מרכז הרב בירושלים הגיע בן גביר עם קבוצת פעילי ימין לכפר ג'בל מוכבר במטרה להרוס את בית המחבל, אירוע שהצית מהומות בהן נפצעו שוטרים.

 

הוא אף היה מעורב בעימות אלים שפרץ בין מתנחלים ופעילי שמאל, שהגיעו לסיור בחברון, ונעצר לאחר שחדר לבסיס צה"ל, כשניסה לעורר פרובוקציה לפני ביקור של ראש הממשלה במקום.

 

חשש זה, טוענת הפרקליטות, מבוסס על מידע שקיים בידי המשטרה ובידי השב"כ והוא ממשי. בתשובה דחתה הפרקליטות את טענתו של בן גביר לפיה דחיית בקשתו פוגעת בחופש הביטוי, ונטען כי החלטת המשטרה עולה בקנה אחד עם פסיקות קודמות של בית המשפט שקבעו איזון בין חופש הביטוי לשלום הציבור.

 

"ההחלטה אם לתת רישיון לקיום התהלוכה הינה החלטה פרטנית, המתקבלת על בסיס מסכת עובדתית מסויימת בנסיבות הזמן והמקום הרלוונטי", נטען בתשובה.

 

הפרקליטות הדגישה כי המשטרה איננה מבקשת למנוע מהעותרים את זכות המחאה, וגם לא להגביל את המסר אותו הם מבקשים להביע או את כמות המשתתפים בתהלוכה - ולכן הוצע להם מיקום חלופי, שיאפשר למשטרה לאבטח את האירוע כיאות.

 

לטענת בן גביר עצמו, הפרקליטות בוחרת להביע חשש מפני מהומות רק כשמדובר בפעילי ימין. "הפרקליטות בלחץ. מעניין שאת הטענות של פרובוקציה והתססת הרוחות לא שמענו מפי פרקליטיה המלומדים של המדינה כאשר אנשי הבית הפתוח עשו מצעד בירושלים, או כאשר אנשי השמאל באים לעשות פרובוקציות בחברון. ככה זה בפרקליטות, מה שמותר לערבים ולשמאלנים אסור לאנשי הימין".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוריאל הרשקו
בן גביר. קיבל הצעה חלופית
צילום: אוריאל הרשקו
אום אל פאחם. תהלוכה במרכז העיר
צילום: דלית שחם
מומלצים