שתף קטע נבחר

צילום: AP, AFP

הסוקר אבי דגני: לא להשתתף במשחק הזה

"שלושת הסוקרים בפריימריז של קדימה עשו עבודה מצוינת, אבל שגו בדבר אחד - בכך שלא שהפסיקו להשתתף במשחק הזה", אומר פרופ' אבי דגני מ"גאוקרטוגרפיה" שסבור כי לא ניתן לסקור בחירות מקדימות בשל קבלני הקולות. גם ד"ר מינה צמח הודיעה שאין בדעתה לערוך סקרי פריימריז נוספים

סקרי הפריימריז בקדימה בשלושת מדגמי הטלוויזיה חזו ניצחון בפער מרשים של כעשרה אחוזים לציפי לבני, אבל כמה שעות לאחר מכן התברר ששרת החוץ ניצחה בפער של 431 קולות בלבד. הסוקרים היו נבוכים. פרופ' אבי דגני, נשיא קבוצת גיאוקרטוגרפיה העוסקת בסקרים, לא ממש הופתע. 

 

 

לפני כשלוש שנים התמודדו שמעון פרס ועמיר פרץ על ראשות העבודה. למרות שפרס הוביל בסקרים, התוצאות בקלפיות היו שונות. פרופ' דגני - אז בין הסוקרים - הבטיח לעצמו באותו היום שלא ישתתף עוד בסקרי פריימריז שלדעתו לא ניתנים לחיזוי בעיקר בשל קבלני הקולות. היום אמרה הסוקרת ד"ר מינה צמח כי גם היא "לא רוצה יותר לעשות סקרי פריימריז".

 

דגני: "שלושת הסוקרים בפריימריז בקדימה עשו עבודה מצוינת ולא שגו מתודולוגית, ומה שמעיד על כך היא העובדה שהם הגיעו כמעט לאותה תוצאה. אלא שהם שגו בדבר אחד - בכך שלא שהפסיקו להשתתף במשחק הזה".

 

הוא מסביר מדוע סקרי פריימריז אינם מדויקים: "נתחיל מכך שמתוך 74 אלף מתפקדים, במקרה הזה אולי 80 אחוז הם מגויסים. כלומר, הצטרפו למפלגה על ידי קבלנים לא מסיבה אידיאולוגית. לכן - דעתם חופשית. מרגע שאדם גויס, אני כסוקר צריך לדעת מי גייס אותו ולטובת מי. הרבה פעמים המגייסים עצמם אומרים למרואיינים לשקר לסוקרים, או לא להתראיין בכלל. זו חלק ממלחמה טקטית, והם מקבלים על זה כסף.

 

"גיוס ערבים, למשל, יוצרת בעיה. ברגע שהם מופיעים כ-19 אחוז ממרקם המתפקדים של קדימה, או כ-23 אחוז ממפלגת העבודה, משמעות הדבר הוא שמדובר באוכלוסייה שהפוליטיקאים למדו שניתן לגייסה".

 

מכשול זה, לדבריו, היה אחד הגורמים לכישלון החיזוי בפריימריז לעבודה בנובמבר 2005. "נמסר לי קובץ שלא היה מדויק. בסופו של דבר התברר שלא העבירו לנו את רשימות הערבים, ולי לא היתה לי סיבה לחשוב שהרשימה לא אמינה. הסתמכתי עליה". 

 

צריך מודיעין, לא סקרים

לדברי דגני, פריימריז הוא אירוע שאין עליו שליטה בכלים המדעיים. "שאלו אותי לפני שלושה ימים על מופז ואמרתי אז שיש

לי הרגשה שהתחזית שלו היא הדבר הכי מדויק", הוא מספר. "האירוע הזה הופך לאירוע מודיעיני ולא לאירוע שניתן לחקור בצורה מדויקת. זה ממש כמו במודיעין מלחמתי. זה מה שעשו האנשים במחנה מופז וזה המספר שיצא להם".

 

הוא מסכם את הבעייתיות: "לאור כל אותם משתנים בלתי ידועים, שאין בינם לבין דעת קהל קשר, אני סבור שזה לא המגרש שלנו. אנו עושים סקרים כשיש אוכלוסיה המזוהה בדרך נורמטיבית ודוגמים בנושא מסוים, כשיש משהו מאחורי הידיעה מיהו האיש. זה לא מתקיים במקרה זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השיטה עקומה. פרופ' דגני
צילום: יריב כץ
לא תעשה יותר סקרי פריימריז? מינה צמח
צילום: יריב כץ
מומלצים