שתף קטע נבחר

מינויים לעליון: ביניש ופרידמן לקראת עימות נוסף?

הוועדה לבחירת שופטים תתכנס ביום שני, בניסיון נוסף לגשר על הפערים בין נשיאת העליון לשר המשפטים בשאלת מינוי שלושה שופטים חדשים לעליון. גם הפעם צפוי עימות רווי יצרים - וספק גדול אם תתקבל החלטה

הוועדה למינוי שופטים צפויה להתכנס מחר (יום ב'), בניסיון נוסף לאשר את מינויים של שלושה שופטים חדשים לבית המשפט העליון. כמו בפעמים הקודמות, גם הפעם צפוי עימות רווי רגשות בין שר המשפטים דניאל פרידמן, ונשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש. ספק גדול אם בסופו של יום תתקבל החלטה.

 

אל המחלוקות שאיפיינו את הדיונים הקודמים של הוועדה למינוי שופטים, צפויים להצטרף

הפעם שני גורמים חדשים: האחד - שינוי החוק המאפשר לוועדה לבחור מועמד לעליון ברוב של שבעה חברים מתוך תשעה. השני - קריאתה של ועדת השרים לענייני חקיקה לוועדה לבחור גם במועמדים שלא כיהנו כשופטים בעליון במינוי זמני. גורם נוסף שיתווסף אל הדיונים הוא המגעים הקואליציוניים המתקיימים בימים אלה להקמת ממשלה חדשה.

 

תשעת חברי הוועדה הם: השרים פרידמן וגדעון עזרא, הנשיאה ביניש, צמד השופטים אדמונד לוי ואיילה פרוקצ'יה, יו"ר לשכת עורכי הדין יורי גיא-רון, עו"ד פנחס מרינסקי וחברי הכנסת גלעד ארדן (ליכוד) ואורית נוקד (עבודה).

 

התיקון לחוק מאפשר לשלושה חברים בוועדה לטרפד מינוי כזה או אחר, ולכן - לדעתו של כל חבר בוועדה יש חשיבות גדולה או יותר מבעבר. השינוי בחוק נועד להביא להסכמה רחבה בקרב חברי הוועדה, אך נתקל בהתנגדותם של ביניש וגיא-רון, כיוון שלטענתם הוא מביא לשיתוק עבודת הוועדה.

 

"התיקון האחרון שנעשה לחקיקה ומחייב רוב של שבעה, מביא הלכה למעשה לשיתוק של הוועדה מצד אחד או להתפשרות מצד אחר. זאת יותר ועדה של אי בחירת שופטים מאשר בחירת שופטים", אמר גיא-רון ל-ynet. "המצב שבו כל שלושה חברי ועדה יכולים לטרפד מינוי הוא בלתי אפשרי. אני מבין את הקסם בהצעה, אבל כשמתרגמים את הקסם לבחירה בפועל - התוצאה היא אי בחירה", הוסיף. 

  

פרידמן מנופף בצור, ביניש מאחורי פוגלמן

לוועדה הוגשו שמותיהם של 19 מועמדים ממערכת המשפט, האקדמיה והשוק הפרטי. המועמדים הם השופטים שכיהנו עד כה בבית המשפט העליון כמינוי זמני: יוסף אלון, דבורה ברלינר, דוד חשין, יהונתן עדיאל ועוזי פוגלמן. השופטים שלא כיהנו במינוי זמני: יהודית צור, ניל הנדל, צבי זילברטל, יצחק עמית ועמירם בנימיני. מועמדים מהאקדמיה: מיגל דוייטש, אביעד הכהן, שלום לרנר, מנחם מאוטנר, איל בנבנישתי, דפנה ברק ארז ואריאל פורת. ועורכי דין מהשוק הפרטי: שמואל ילינק ואסף פוזנר.

 

מינוי השופטים חנן מלצר ויורם דנציגר לבית המשפט העליון באמצע 2007 מקטין מאוד את סיכויהם של עורכי הדין פוזנר וילינק להיבחר. מלצר ודנציגר הצטרפו לבית המשפט מהשוק הפרטי ולא נראה כי ביניש תשנה את דעתה ותסכים למינוי עורכי דין פרטיים נוספים. גם סיכוייהם של מועמדי האקדמיה אינו נראה מזהיר, לאור חוסר התלהבותו של פרידמן מהמועמדים והתנגדותה של ביניש.

 

בשלב זה נראה כי המועמדת הבולטת ביותר לקבל מינוי היא שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים יהודית צור. פרידמן מעוניין למנות אשה לתפקיד וצור היא המועמדת הטובה ביותר מבחינתו. אולם, צור נתקלת בווטו חזק ביותר מצד ביניש, בשל מחלוקות מהעבר וסכסוך על רקע אישי-אידאולוגי. בעקבות כך, עלה שמה של השופטת דבורה ברלינר, אולם זאת צפוייה להיתקל בהתנגדויות מצד לשכת עורכי הדין, שם טוענים כי היא נוטה לצד הפרקליטות.

 

המועמד אותו ביניש רוצה לראות בבית המשפט העליון הוא השופט עוזי פוגלמן. פוגלמן נתקל בהתנגדות מצד פרידמן, אולם התנגדות זו אינה דומה בעוצמתה לזו של צור בעיני ביניש.

שמותיהם של השופטים זילברטל ועמית עלו כמועמדי פשרה, למרות ששניהם לא כיהנו בתפקיד שופט עליון במינוי זמני.

 

לקראת הדיון קיימות ארבע אפשרויות ובשלב זה נראה כי לארבעתן סבירות שווה. האפשרויות הן שייבחרו שלושה מועמדים, שניים, אחד או אף לא מועמד אחד. למרות רצונם של חברי הוועדה למנות עוד שופטים בשל העומס הרב על בית משפט העליון, הרי שהתעקשות פרידמן על השופטת צור והתעקשות ביניש על פוגלמן, יכולה להוביל לפיצוץ ולאי בחירה של אף לא אחד מהמועמדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוצה את צור. פרידמן
צילום: מיכאל קרמר
ביניש. רוצה את פוגלמן
צילום: AFP
מומלצים