שתף קטע נבחר

ההתחתנתָ וגם ירשתָ? צוואה ונישואים שניים

בחוק הירושה אין אבחנה בין נישואים ראשוניים או שניים. אם נישאתם ולא הכנתם צוואה, החוק מורה על העברת מחצית מרכושכם לבן/בת הזוג לאחר מותכם, גם אם צברתם אותו לפני שהכרתם אותו. אז אם התכוונתם אחרת - נא להכין צוואה

אם לא ערכתם צוואה, השאלה מה ייעשה ברכוש שלכם איננה לשיקול דעתכם. על פי חוק הירושה, במקרה שלאדם אין צוואה, רכושו יועבר כדלקמן: מחצית לבעל/לאשה או לידוע/ה בציבור והמחצית הנוספת - לכל הילדים באופן שווה.

 

אבל מה קורה במקרים שבהם הנישואים הם נישואים שניים?

אין אבחנה בחוק הירושה בין נישואים ראשוניים או שניים וכדומה. במקרה שהאדם נשוי, ואין לו צוואה, החוק מורה על העברת מחצית מרכושו לבעל/לאשה. בפועל, נוצר מצב שאדם שצבר רכוש במהלך חייו, כשטרם הכיר את בן זוגו הנוכחי, יוריש לאותו בן זוג את מחצית רכושו ואף יותר מכך במקרה שאין לו ילדים.

 

לדוגמה, בתיק שהתנהל בבית המשפט קיבלה אשתו השנייה של אדם רכוש שנצבר במשך 50 שנה טרם היכרותם, כולל כספים ורכוש שצבר אותו אדם במהלך נישואיו הראשונים. לאחר מותו, ילדיו מנישואיו הראשונים הגישו תביעה נגד אשתו השנייה. הילדים, שהיו כבר בוגרים, טענו שמחצית הכספים שנצברו במהלך נישואיו הראשונים של אביהם שייכים לאימם, ומתוקף היותם יורשיה, מגיע להם הכספים. הפסיקה במקרה זה היתה שהילדים לא יקבלו את הרכוש, כיוון שלאימם היתה הזדמנות לתבוע את אביהם והיא ויתרה על זכות זו, כך שכל הכספים שצבר יהיו שייכים לעזבון, כלומר לאב - ומחציתם יילך לאשתו השנייה.

 

מדוע חוק הירושה מקצה חצי לבן הזוג?

חוק הירושה נועד בין היתר, לתת מענה לרצונו של המנוח כשנ"ל לא השאיר אחריו צוואה. המחוקק ניסה למצוא פתרון שיהיה הגיוני ויהווה מכנה משותף לכמה שיותר אנשים שלא ערכו צוואה לגבי הדרך בה ירצו להוריש את רכושם.

 

ישנו עקרון נוסף לדרך ההורשה על פי החוק, אותו קבעה המדינה, והוא שהנפטר ידאג למשפחתו, במקום שבני המשפחה שהיו תלויים בו יזדקקו לעזרה מטעם המדינה לאחר מותו.

 

חשוב להדגיש, כי האלטרנטיבה הכתובה בחוק איננה מחייבת אף אחד, אבל היא משרתת את אלו שלא דאגו לעצמם ולא כתבו צוואה שמבטאת את רצונם המדויק והמלא.

 

לדוגמה, אדם כתב בצוואתו שהוא מוריש את דירתו לבתו בלבד. ייצגתי את בנו בתביעה לבית המשפט, בטענה כי שאר רכושו, שכלל לא הוזכר בצוואתו, צריך להתחלק בין שלושת ילדיו. ואכן, בית המשפט קבע שמה שלא נרשם מפורשות  בצוואה, יחולק על פי חוק הירושה. הנימוק היה שאילו רצה המנוח אחרת, היה מציין זאת מפורשות בצוואתו, בדיוק כפי שעשה עם הדירה.

 

האם ניתן למנוע את ההורשה בצורה הזו?

בהחלט כן. אדם שרוצה לקבוע מה יעשה ברכושו אחרי מותו יכול, ואף רצוי, שיערוך צוואה בה יכתוב בדיוק מה רצונו.

 

מה ניתן לצוות בצוואה?

הרצון של המחוקק הוא שאדם יעשה כל מה שהוא רוצה ברכושו לאחר מותו. המחוקק הישראלי מנסה לעודד את האנשים לכתוב מפורשות מה הם רוצים שיקרה, כדי שבית המשפט לא יצטרך לנסות לפרש אותם מאוחר יותר.

 

דוגמאות לדברים שאפשר לכתוב בצוואה:

 

  • אדם יכול לצוות בצוואתו שהוא מוריש לאשתו את כל רכושו, אבל אם היא תינשא מחדש כל הרכוש יעבור לילדיו.
  • אדם יכול לצוות בצוואתו שהוא מוריש את רכושו לאשתו, ושלאחר מותה יעבור הרכוש לקרן קיימת לישראל, למשל, ולא להשאיר דבר לילדיו.
  • אדם יכול לבחור להוריש את כל רכושו למאהב/ת, למרות היותו נשוי.
  • אדם יכול לצוות חלקים לא שווים לילדיו, או לבחור להדיר לגמרי ילד אחד או יותר מהצוואה.
  • אדם יכול לצוות את רכושו לילדיו ולציין מפורשות תנאי שהרכוש הזה לא יעבור לבני הזוג שלהם, למשל.

 

בצוואה ניתן לכתוב כמעט כל מה שעולה על דעתו של המוריש, למעט הוראות שנוגדות את תקנות הציבור, כגון התנייה בצוואה שהיורש יקבל את הרכוש בתנאי שירצח אדם, או  שהבן יירש רק במקרה שיכריח את אשתו לעשות הפלה. מדובר בדברים שאינם חוקיים, או אינם מוסריים. אין הגדרה ספציפית בחוק לגבי מה שנוגד את תקנות הציבור, וכל שופט מפעיל שיקול דעת.

 

  • עו"ד ענבר שנהב מתמחה בדיני משפחה, גירושים וירושה. האתר שלה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה שלא נרשם במפורש בצוואה יחולק על פי חוק הירושה
צילום: liquidlibrary
עו"ד ענבר שנהב
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים