שתף קטע נבחר

דרך נוף יער שגב: טיול כפרי בגליל התחתון

גוש שגב שבגליל התחתון מציע אפשרויות טיול מגוונות, בהן מצפורי נוף, כפרים ציוריים וצמחייה ארץ-ישראלית. רעיון לטיול קל ונוח בכל ימות השנה בדרך נוף שאורכה כ-10 ק"מ

גוש שגב בליבו של הגליל התחתון הוא אזור טיולים מגוון ומעניין. יש בו פסגות הרים ואוויר צלול, מצפורי נוף, כפרים ציוריים עטורי צמחיית ארץ ישראל ומסלולי טיול מרתקים. ביער שגב עוברת דרך נוף החושפת בפני המטיילים בה את הנופים הכפריים של הרי הגליל התחתון.

  

יער שגב שוכן באזור שבו הרי הגליל התחתון משתפלים לעבר עמק זבולון. זהו אזור כפרי, הכולל מושבים ויישובים קהילתיים וכפרים ערביים ובדווים. האזור הרם ביותר, ליד הררית, מתנשא לרום של כ-500 מטרים.

 

קרן קימת לישראל החלה בנטיעת היער בשנות ה-50 וה-60, ובעבודות הייעור החלוציות לקחו חלק עולים חדשים שהתיישבו בגוש שגב. בראשית שנות ה-90 נפגעו חלקות גדולות של אורן ירושלים מהכנימה המזיקה - המצוקוקוס הארצישראלי. קק"ל נטעה במקום העצים שנפגעו מגוון רחב של עצים – עצי מחט ועצים רחבי עלים. ביער מתנהלת רעייה מבוקרת, בעיקר של בקר, שנועדה להקטין את נפח העשבייה ואת סכנת הדליקות בקיץ.

  

רוב היישובים בגוש שגב הוקמו בשנות ה-70 וה-80, פרט לשגב (עצמון) וליודפת. שגב החל את דרכו בשנת 1953 כהיאחזות נח"ל, אך היישוב ניטש והוקם מחדש בשנת 1978. מושב יודפת נוסד בשנת 1960 כמצפה יודפת. רוב מייסדיו היו חסידי תורתו של יוסף שכטר, שהטיף לחיים בהרמוניה עם הטבע. קק"ל סייעה בפיתוח יישובי הגוש ובהכשרת דרכי הגישה אליהם. יישובי משגב מייצגים קשת רחבה של אמונות ודעות על בסיס פלורליזם, דו-קיום וסובלנות.


הדרך חושפת את נופיו של הגליל התחתון (צילום: יעקב שקולניק, קק"ל)

 

תעודת זהות

אזור גיאוגרפי: מערב הגליל התחתון (מדרום-מערב לעיר כרמיאל).

 

מתאים לטיולים: לכל המשפחה בכל עונות השנה. דרך הנוף - נסיעה ברכב (בעל גחון גבוה ו/או רכב שטח 4X4) וירידה לביקור באתרים.

 

 

אורך המסלול ומשכו: דרך הנוף - 9.5 ק"מ (מסומנת בצבע ירוק), 1-2 שעות נסיעה, מומלץ לנסוע בדרך ממזרח למערב, עם הפנים לנוף.

 

חניוני נופש: חניון שגב - החניון המרכזי והגדול, בצל עצי אורן, בו שולחנות לפיקניק ומתקני משחקים לילדים. החניון נמצא מדרום לכביש צומת משגב-יבור (כביש 805). הכניסה לחניון כ-1.5 ק"מ ממערב למושב יעד. חניון יעד - חניון דרך קטן ובו 4 שולחנות לפיקניק. החניון נמצא בצומת הכניסה למושב יעד, סמוך לכביש הראשי. אין התאמה למוגבלים בתנועה.

  

מפת עזר: מפת טיולים וסימון שבילים מס' 3: גליל תחתון, עמקים וגלבוע. עוד בסביבה: יודפת העתיקה, הר עצמון.

 

יוצאים לדרך

יער שגב משתרע על פני כ-10,000 דונם במערבו של הגליל התחתון. ביער עוברת דרך נוף, באורך של 9.5 ק"מ (מסומנת בצבע ירוק). היער הוא יער מעורב, שבו צומחים זה בצד זה עצי מחט ורחבי עלים כגון כליל החורש, חרוב, אלה ארצישראלית ואלה אטלנטית. תת-יער עשיר של צמחייה ים-תיכונית טבעית מלווה את היער.

  

למרגלות היער נמצא מתחם המועצה האזורית משגב, הכולל את בית הספר הניסויי משגב ולידו פארק אוסטרליה. קק"ל הקימה את הפארק המטופח בכספי תרומות שגייסה מיהדות אוסטרליה. הפארק מוקדש למחזיקי הקופסה הכחולה של קק"ל ולמאות מתנדבי קק"ל באוסטרליה התומכים בפיתוח הגליל. זיכרו - הפארק אינו מיועד לפיקניקים ולמנגל. יש בו אמפיתיאטרון למופעים, גינון יפה, פיסול סביבתי וספסלים. באתר תבליט אבן בדמות הקופסה הכחולה ומפת אוסטרליה.

  

דרך הנוף אוגפת את היישוב שגב מדרום ועוברת תחילה בלב יער מעורב, שבו ניטעו עצי אורון וברוש, איקליפטוס וכליל החורש. ניסע ק"מ עד לנקודה הראשונה - היא בור שגב, הנמצאת במרחק של כ-100 מטר משמאל לדרך, למרגלות משטחי סלע גדולים (עץ חרוב גדול, מדרום לדרך, מסגיר את מקומו של האתר).

 

הבור הינו מערך איסוף מים שהשתמר בצורה נדירה. בסלע הטבעי נותרו שני בורות מים ותעלות הולכה, המביאות את מי הגשם הניגרים במדרון אל הבורות. בבור העליון צומח עץ תאנה. ליד הבור התחתון נותרה חוליית הבור המרשימה - האבן העגולה שכיסתה בעבר את פי הבור. שימו לב לפתח זעיר בשולי הבור התחתון. דרך פתח זה נאספו מי הגשם הניגרים לתוך הבור.

  

נמשיך בנסיעה ביער. ההר שמשמאל הוא הר שכניה שבו שוכנים המצפים קורנית, שכניה ומנוף. בינינו לבין הר שכניה, עובר נחל שגב, מיובלי נחל חילזון. בתצפית שגב (3.2 ק"מ מנקודת המוצא) מומלץ לצאת מהרכב. אין כאן מצפור מוסדר, אך אפשר להשקיף מכאן לעבר מישור החוף של הגליל התחתון. הדרך ממשיכה ופונה שמאלה כדי להקיף כרם זיתים (4.4 ק"מ מנקודת המוצא). שימו לב לחלקת הברושים הנטועה בצפיפות משמאל לדרך (7.3 ק"מ מנקודת המוצא).   


חורבת ראש זית (צילום: כליל אדר, ארכיון קק"ל)

 

לא הרחק מכאן נמצא חניון שגב (7.6 ק"מ מנקודת המוצא) - חניון גדול בצל עצי אורן ובו גם מתקני ספורט. אפשר לצאת מכאן היישר לכביש 805, אך מי שרוצה לטייל עוד בדרך הנוף, יכול להמשיך בנסיעה עוד כשני קילומטרים. קטע זה של הדרך מעניק מבט לאגן נחל חילזון, מהנחלים הגדולים בגליל התחתון. נחל חילזון נשפך לנחל נעמן מדרום לעכו.

  

לחובבי הארכיאולוגיה - כדאי לבקר בחורבת "ראש זית" ובחורבת "בזע" - חורבה המשתרעת על פני 12 דונם, במרחק של כמה מאות מטרים מצפון-מערב לחורבת ראש זית. על פי ממצאי החרסים, היישוב במקום נוסד בתקופה החשמונאית. בתקופה הרומאית, המאות ה- 2-1 לספירה, שכן כאן כפר. בחפירה מצומצמת שנערכה במקום בשנת 2007 נחשפו שרידיהם של שני בתי בד ובית כפרי ובו בסיס של עמוד מגולף. באחד מבתי הבד היו ארבע מערכות לחיצה של זיתים.

  

לחובבי האמנות - כדאי לבקר בטיילת פסלי השלום של כאוכב אבו אל-היג'א הנמצאת ליד בניין המועצה. בגן פסלים מעשה ידיהם של אמנים יהודים וערבים, המוצבים על קו הרכס. הטיילת משקיפה על מפרץ חיפה. כ-200 מטרים ממזרח לטיילת נמצא קברו של שיח' סעיד, שנודע בסגולתו להוריד גשם. ממול לטיילת הפסלים (בצידו המזרחי של הכביש) ישנו פארק קהילתי ובו עצי זית עתיקים.

 

שבילי הגן מובילים לפינות ובהן פרגולות, מדשאות למשחק ולמרבץ, גן משחקים לילדים, תיאטרון פתוח, בוסתן וערוגות צמחי בושם ותבלין.

  

כיצד מגיעים

באזור יער שגב קיימים שני עורקי תנועה ראשיים: כביש מס' 805, המחבר בין צומת יבור לצומת משגב; כביש מורשת - צומת משגב ומשם צפונה דרך צומת יובלים לכיוון כרמיאל (כביש מס' 784).

 

אל תחילת המסלול ביער שגב מגיעים כ-100 מטרים מדרום לכניסה למושב שגב (עצמון). כביש הגישה ליישוב מסתעף דרומה מכביש 805 כחצי קילומטר ממערב לצומת משגב. חולפים על פני הכניסה למושב וממשיכים היישר לפנים במורד הכביש עוד כ-100 מטרים, עד לסימון הירוק המפנה ימינה לדרך הנוף. נקודת הסיום: חניון שגב, או כביש מס' 805 (בין סימני ק"מ 4-3).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לחובבי הארכיאולוגיה - חורבת בזע
צילום: כליל אדר, ארכיון קק"ל
מומלצים