שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בג"ץ: מיכלי הגז במפרץ חיפה יוטמנו ולא יועתקו

חוות הגז שליד קריית אתא מכילה גז דליק בכמות כפולה מזו שהייתה בפי גלילות. מאבק של שנים הוכרע - בינתיים - בפסיקת בג"ץ. המיכלים יוטמנו באדמה עד שיסתיים ההליך התיכנוני להעתקת חוות הגז לאתר חלופי

האם יזכו תושבי קריית אתא לראות סוף סוף את מיכלי הגז של חוות הגפ"מ מוטמנים בקרקע? החלטה של בג"ץ, שניתנה החודש, סוללת - אולי - את הדרך לטיפול המובטח במתקן, שמומחים רבים משווים אותו לחבית חומר נפץ שרק ממתינה לגפרור.

 

מדובר במיכלים המכילים כ-2,500 טון של גז דליק - כמעט פי שתיים מהכמות שהיתה בפי גלילות - שנמצאים בחווה ליד צומת וולקן ומשרתים את החברות "פזגז", "אמישרגז" ו"סופרגז". במשך שנים מתריאים מומחים וראשי רשויות באזור כי המיקום שלהם - בקרבת ריכוז אוכלוסיה צפוף - מהווה מפגע ועלול להסתיים באסון המוני.

 

בשנת 2000 אושרה תוכנית מתאר ארצית (32) בה נקבע כי חוות הגז תועתק לאתר חלופי. בשנת 2004 הגיע המשרד לתשתיות לאומיות למסקנה כי מדובר בהחלטה שלא ניתן ליישם בפרק זמן מיידי, ועל כן יש לטמון את המיכלים בקרקע, וההחלטה מופיעה בתוכנית המתאר המעודכנת (32ג').

 

אלא שעד היום לא הוטמנו המיכלים בקרקע בשל סחבת ביורוקרטית וויכוחים בין הגורמים הרלוונטיים השונים. מבקר המדינה מתח על כך ביקורת נוקבת בדו"ח אשתקד, וגם דו"ח ועדת שפיר, שבחנה את הסיכונים באזור המפרץ לאחר מלחמת לבנון השנייה, התריע כי מדובר באתר מסוכן.

 

דווקא עיריות קריית אתא וחיפה לא רצו בהטמנת המיכלים, והעדיפו שהחווה תועתק למקום אחר, כפי שקבעה תוכנית המתאר הארצית המקורית (תמ"א 32). בהמשך עתרו שתי העיריות לבג"ץ בדרישה למתן צו על תנאי בנושא. מלחמת לבנון השנייה, שבמהלכה נפלו טילים באזור, הבהירה עד כמה חשוב למצוא פיתרון מהיר לנושא.

 

אולם השופטות דורית ביניש, מרים נאור ועדנה ארבל דחו את עתירתן. השופטות ציינו כי דאגתן של עיריות חיפה וקריית אתא ממיקום חוות הגז מובנת, אך אין חולק על כך "שיש לעשות הכל כדי שמיכלי הגז יוטמנו בקרקע". בית המשפט שוכנע כי פיתרון הטמנת המיכלים הוא זמני, ובשל חוסר הוודאות לגבי מועד פינוי המיכלים מהמקום, הוא דחה את העתירה.

 

בג"ץ קיבל את טענת הזמניות של פרויקט ההטמנה, וקבע כי יש לפעול למציאת מקום חלופי קבוע לחוות הגז, אך בשל הזמן שאורכים הליכי התכנון הוא נמנע מהגדרת זמן קצוב לנושא, והורה למעשה על המשך הליך הטמנת המיכלים.

 

חברות הגז הצהירו בעבר כי בכוונתן לבצע את פרויקט ההטמנה תוך 30 חודשים מיום קבלת כל האישורים הנדרשים.

 

סגן ראש עיריית חיפה, שמואל גלבהרט אמר ל-ynet: "דוחפים לנו חוות גז ופולינומים ומיכלי אמוניה, ואחר כך מגלגלים עיניים לשמיים למה הצעירים בורחים ולמה העיר הזו לא מתעוררת". לדברי גלבהרט אין לו דבר נגד בית המשפט, "שורש הרע הוא בהחלטה התכנונית".

  

בתגובה רשמית נמסר מעיריית חיפה: "העירייה והעומד בראשה ימשיכו להיאבק כנגד כל גורמי הסיכון באזור לרבות חוות מיכלי הגז".

 

מעיריית קרית אתא נמסר: "העובדה שבית המשפט קבע כי מדובר בהטמנה זמנית היא מהותית וחשובה על רקע הצורך למצוא אתר חלופי וראוי, שיבטיח את שלומם של תושבי האזור. לוועדה המחוזית, לוועדה הארצית ולבעלי חוות הגז ידוע כעת כי יש למצוא אתר חלופי שישרת את כלל חברות הגז".

 

משה שפיצר, סמנכ"ל תפעול בחברת "אמישראגז" המשמש כמנכ"ל תורן של חוות הגז, אמר בתגובה: "מאספקטים מסוימיים, מה שנמצא בתוך הקרקע פחות בעייתי ומהווה חשיפה מופחתת לאיומים. אנחנו מוכנים לעשות מה שצריך ודרך אגב, זה על חשבוננו". לדבריו ישנם עוד הליכים תכנוניים שטרם הושלמו, ורק לאחר שיושלמו החברות יוכלו להתחיל בעבודה, שעשויה להימשך כ-30 חודשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דודו בכר
מומחים התריעו מפני הסכנה. מיכלי גז. ארכיון
דודו בכר
מומלצים