שתף קטע נבחר

ש"ס גברה על הרב אלישיב בדרך למועצת הרבנות

מנהיג הליטאים, הרב אלישיב, הורה שלא לבחור בבנו של הרב עובדיה יוסף למועצת הרבנות הראשית. אך לאחר ספירת הקולות התברר: הרב אברהם יוסף - אין, הנציגים שקידם הרב אלישיב - אאוט. גם במפד"ל היו מרוצים

ש"ס החזירה עטרה ליושנה: מתיחות שפרצה בין הרבנים האשכנזים לרבני ש"ס בתחילת השנה הובילה לקרב הערב (יום ג') על בחירת הנציגים למועצת הרבנות הראשית - הגוף האמון על מדיניות הרבנות בעיקר בענייני כשרות, הסמכת רבני ערים ודיינים. בסופו של יום יצאה ש"ס כמנצחת, כשהמועמד המועדף על ידה - הרב אברהם יוסף, בנו של הרב עובדיה - גרף קולות רבים ונבחר. במקביל, המועמדים האשכנזים המועדפים על מנהיגי החרדים-אשכנזים נשארו בחוץ.

 

המאבק סביב מועמדותו של הרב אברהם יוסף, רבה של העיר חולון, החל לפני כשנה, ערב שנת השמיטה. רב העיר חולון נקלע לעימות חריף עם ההנהגה הליטאית, לאחר שסירב לשלול תעודות כשרות מבתי עסק שהחליטו למכור גם פירות וירקות מ"היתר מכירה", ולא רק מתוצרת חו"ל. בעקבות עמדתו, כך על-פי השמועות, הורה מנהיג הפלג האשכנזי, הרב יוסף שלום אלישיב, לבחור בכל מועמד ספרי - חוץ מהרב יוסף.

 

המתח שנוצר שבר את הברית ההיסטורית הנהוגה בין הצדדים בבחירות מסוג זה (כפי שקרה למשל בבחירות לדיינים או בבחירת הרבנים הראשיים) - והבחירות הפכו לזירה. אלא שהרב אלישיב, כך התברר, לא זו בלבד שלא מנע מהרב יוסף להתמנות למועצה, אלא גם שני המועמדים שנציגיו המליצו עליהם בשמו - הרב משה ראוכברגר והרב שמחה הכהן קוק - לא נבחרו.

 

בסך הכל נבחרו היום עשרה חברי מועצה. הרבנים הספרדים שזכו היו הרב הראשי של רעננה יצחק פרץ, הרב של צפת שמואל אליהו, הרב של קריית אונו רצון ערוסי, ומעליהם עם מספר הקולות הרב ביותר - הרב אברהם יוסף עם 102 מהקולות והרב של המועצה האזורית מטה בנימין שמעון אליטוב עם 117 קולות. בקרב הרבנים האשכנזים זכה ראש ישיבת מרכז הרב, הרב יעקב שפירא עם 80 קולות. אחריו, הרב דוד גרוסמן ממגדל העמק עם 76 קולות, ואחריהם - הרב יוסף גליקסברג, הרב יעקב רוז'ה מזק"א והרב יצחק רלבג. במועצה עוד שבעה חברים קבועים – שני הרבנים הראשיים, ארבעת רבני הערים הגדולות והרב הצבאי הראשי.

 

רבנות ראשית ללא חרדים

בלשכת הרב הראשי הספרדי, שלמה משה עמאר, הביעו שביעות רצון רבה מהתוצאות. הרב עמאר תמך ברב יוסף הספרדי, ובצד האשכנזי ביכר את בחירתו של הרב יעקב שפירא - שאף הוא נכלל ברשימת הנציגים הנבחרים.

 

גם בשורות המפד"ל הביעו שביעות רצון. עם היוודע דבר בחירתו של הרב שפירא עם מרבית הקולות הכריזו מקורביו: "מרכז הרב חוזרת בגדול לרבנות הראשית".

 

ח"כ ניסן סלומיאנסקי מהמפד"ל אמר ל-ynet: "הציונות הדתית ורבני ש"ס הצליחו לבחור מועצה ללא נציגות חרדית. ראינו מה המשמעות של רבנות ראשית חרדית, והדבר ניכר באופן בולט במיוחד במהלך שנת השמיטה האחרונה כשפעלה לביטול היתר המכירה, דבר שכמעט מוטט את הכלכלה והאמיר את מחירי הפירות והירקות".

 

טוב שיש את יום כיפור

במהלך הבחירות היום התגודדו במסדרונות הרבנות עשרות רבנים, פוליטיקאים ושאר לוביסטים בניסיון לשכנע את חברי הגוף הבוחר להצביע בעד מועמד זה או אחר.

 

מועד קיום הבחירות, שנקבע בהחלטת ממשלה לחודש אלול, עורר בקרב המשתתפים לבטים רבים, שגורם ברבנות הגדיר אותם כך: "בחירות גוררות אחריהן כל-כך הרבה פוליטיקה, רכילות ולשון הרע, וכשמדובר ברבנים זה חמור שבעתיים, אז

אנשים התלבטו אם זה טוב שזה היה בחודש אלול, שמצד אחד זה חודש התשובה והרחמים, וזה לא טוב שזה קורה דווקא בזמן הזה. אבל מצד שני, עוד כמה ימים ראש השנה ויום כיפור, אז יש גם הזדמנות לכפר על הכל"

 

קדחת הפוליטיקה, הספקולציות וניתוח הדילים השונים שנרקמו היו לשיחת היום בקרב הממסד הדתי בישראל, אך כולם הסכימו על דבר אחד: חוץ מהאנשים הנוגעים בדבר - ספק אם זהות חברי מועצת הרבנות הראשית מעניינת את הציבור הרחב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
הרב יוסף. נבחר
צילום: ירון ברנר
הרב קוק. נותר מחוץ לרשימה
צילום: חיים צח
הרב אלישיב. יצא בחוץ
צילום: חיים צח
עמאר. מרוצה
צילום: דודי ועקנין
צילום: גיל יוחנן
סלומיאנסקי. הלקח נלמד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים