שתף קטע נבחר

מקיין בעימות מול אובאמה: לא תהיה שואה שנייה

שני המתמודדים לנשיאות ניצבו מול המצלמות לעימות טלוויזיוני ראשון. אובאמה ניסה להפגין ביטחון וקור רוח, שעה שמקיין הדגיש את זילזולו בדעותיו. השניים התווכחו בסוגיית איראן, עיראק ורוסיה - ונמנעו מלהציג משנה כלכלית מגובשת

המועמדים לנשיאות ארה"ב ניצבים ראש-בראש: לראשונה מאז תחילת המירוץ לבית הלבן, התייצבו הלילה (שבת) שני המתמודדים לנשיאות, הסנאטור הדמוקרטי ברק אובאמה והסנאטור הרפובליקני ג'ון מקיין, לעימות מול המצלמות. הדיון תוכנן להתמקד בנושאי חוץ וביטחון, אולם המשבר הכלכלי עמד במרכז המחצית הראשונה של המשדר.



 

במהלך הדיון ניסה אובאמה להציג עמדותיו בקור רוח ולהפגין שיקול דעת, בעוד מקיין נראה נלהב במיוחד להדביק לאובאמה ביטויי גנאי בזה אחד זה – שמאלן, בזבזן, לא אמין, אחד שאינו מבחין בין טקטיקה לאסטרטגיה ומסוכן.

 

לרוע מזלו של מקיין, שתחום הבנתו העיקרי הוא בענייני ביטחון, הקדיש המנחה ג'ים לרר את 40 הדקות הראשונות לנושאי כלכלה. התשובות של המועמדים לימדו שלנשיא הבא של ארה"ב, כמו לנשיא הנוכחי, אין בשלב זה מושג כיצד להתמודד עם המציאות הכלכלית החמורה.

 

שני המועמדים, שהפגינו זהירות מופלגת בדיון הכלכלי, השתחררו כשהעימות עבר לנושאי חוץ ובטחון. כשנשאלו על דעתם בנוגע למתיחות הנוכחית עם רוסיה, הבהיר אובאמה כי אסור לחזור לימי מלחמה הקרה.

 "צריך לזהות כמה אזורים של אינטרס משותף, אחד הוא פירוק הנשק הגרעיני. יש להם לא רק 15 אלף ראשי חץ גרעינים, יש להם מספיק כדי לחמש עוד 40 אלף וכמה מהם עלולים ליפול לידי אל קאעידה", הבהיר.

 

עם זאת, המועמד הדמוקרטי הדגיש כי "צריך להתמודד עם רוסיה בהתבסס על האינטרסים הביטחוניים של ארה"ב, ולהכיר בעובדה שהתנהגותה של רוסיה באחרונה מחייבת תגובה חדה מהקהילה הבינלאומית ובנות בריתנו".

 

מקיין מצדו עבר להתקפה, והאשים את אובאמה שתגובתו הראשונה לפלישה הרוסית לגאורגיה היתה דרישה משני הצדדים להפגין ריסון. "הוא לא הבין שרוסיה ביצעה תוקפנות רצינית נגד גאורגיה, ורוסיה הפכה למדינה המתודלקת על ידי כספי נפט ומנוהלת על ידי סוכני קג"ב המנהלים את הממשלה. ההתנהגות שלהם בגאורגיה אינה מקובלת, אבל אני לא מאמים שאנחנו חוזרים למלחמה הקרה", טען.

 

דיאלוג עם איראן - כן או לא?

השניים חזרו על עמדות מוכרות בנושא עיראק, כשמקיין מנצל את הבמה כדי להטיח שוב בפני יריבו כי לא טרח לבקר בחזית הקשה ביותר בה נלחם הצבא האמריקני במשך שנים. "סנאטור אובאמה אמר שהמתקפה לא תצליח, שהיא תגביר את האלימות, אבל הודה לאחרונה שהמתקפה הצליחה מעבר לציפיות הגדולות ביותר שלנו. למרות זאת הוא עדיין אומר שהוא היה מתנגד למתקפה. אובאמה לא ביקר בעיראק במשך 900 ימים", טען.

 

אובאמה לא נשאר חייב. "ג'ון, אתה מעמיד פנים שהמלחמה התחילה ב-2007. היא התחילה ב-2003 ובזמן שהיא התחילה אתה אמרת שהיא הולכת להיות קלה ומהירה. אמרת שידעת איפה נמצא נשק להשמדה המונית. טעית. אמרת שאנחנו הולכים להתקבל כמשחררים. טעית. אמרת שאין היסטוריה של אלימות בין שיעים לסונים וטעית", האשים את יריבו.

 

העימות עבר ל"חבטות" של ממש כשעלה לדיון הנושא האיראני. "אם איראן תשיג נשק גרעיני זה יהיה איום קיומי לישראל ואיום על מדינות שונות באזור", אמר מקיין, "אני רוצה להבהיר שלא נוכל לאפשר שואה שנייה", הוסיף. הוא הדגיש כי "אי אפשר לשבת למשא ומתן עם אחמדי-נג'אד, המכנה את ישראל פגר מסריח".

 

הוא לגלג על כוונתו של אובאמה לנהל משא ומתן עם ראשי מדינות עוינות כמו איראן. "מה תגיד לאחמידינג'אד? שהוא לא יכול למחוק את ישראל מהמפה?".

 

מקיין הבהיר כי יש להגביר את הסנקציות והביע ספק לגבי השותפות עם רוסיה בנושא כיפופה של איראן. "אני מציע ללכד מדינות מערביות כצרפת, בריטניה, גרמניה ומדינות דמוקרטיות אחרות שיכולות לאכוף סנקציות כואבות על איראן. אחרת האיראנים ימשיכו במסלול של השגת נשק גרעיני".

 

הסנאטור הדמוקרטי אמר בעניין כי "בשנים האחרונות איראן מתחזקת, מממנת את חיזבאללה וחמאס ומתקדמת לנשק גרעיני. לא נוכל לאפשר איראן גרעינית, המאיימת על ישראל ידידת ארה"ב".

 

לדבריו, "אנו זקוקים גם למדינות כמו רוסיה וסין שלהן אינטרס שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני. צריך לפעול גם לדיאלוג נוקשה עם איראן. הבידוד רק מגביר את היכולת שלה. הבידוד של צפון קוריאה נכשל".

 

מקיין ניסה להלום: "אחמדי-נג'אד נמצא בניו יורק ומאיים על מחיקת ישראל ואנחנו נשב עם האיש וניתן לו במה? זה יתן לגיטימיות להתנהגות שלו".

 

אובאמה השיב כי "אחמדי-נג'אד הוא לא האיש הכי חזק באיראן ולא בהכרח הוא האיש שצריך לדבר אתו. כנשיא אפגש עם כל אדם אם זה יסייע לחיזוק הבטחון של ארה"ב. כמובן שצריך לעשות הכנות במפגשים בדרג נמוך לפני פגישה של הנשיא".

 

אז מי ניצח?

העימות, שנערך באוקספורד, מיסיסיפי, נמשך 97 דקות וחולק לתשעה קטעים של תשע דקות כל אחד. כל מועמד קיבל שתי דקות למתן תשובה ועוד חמש דקות לשאלות משלימות וחילופי דברים בין המועמדים.

 

סקר שביצעה רשת סי-אן-אן לאחר העימות העלה כי 58 אחוז מהנשאלים חושבים שברק אובאמה ניצח ורק 37 אחוז מעניקים לג'ון מקיין את הנצחון. אם הנתונים הללו משקפים נכונה את עמדת הציבור, אז זוהי מפלה למקיין בעימות היחידי על נושא חוץ ובטחון - המומחיות הגדולה שלו ונקודת התורפה של ברק אובאמה.

 

הלילה זו היתה ההזדמנות הראשונה של הצופים לבחון את שני המועמדים זה לצד זה. מקיין מעורר שאלות לגבי המוכנות של אובאמה להיות המפקד העליון שיטפל בבעיות עולמיות. אובאמה ביקש להפגין שהוא יכול להיות המפקד העליון ואילו מקיין הוא המשכו של הנשיא בוש  - שלפי סקר אחרון רק 16 אחוז מהציבור סומכים עליו.

 

מקיין ניסה להפגין את ניסיונו בנושאים בינלאומים, בעוד אובאמה ביקש להוכיח שיש לו כושר שיפוט עדיף שבא לידי ביטוי בהתנגדותו למלחמה בעיראק, בקביעת לוח זמנים ליציאה משם שבעקבותיו הולך בוש.

 

המפגש הבא בין המפלגות היריבות יהיה ב-2 באוקטובר, אז יתעמתו המועמדים לסגן הנשיא, שרה פיילין הרפובליקנית והסנאטור הדמוקרטי ג'ו ביידן. שני עימותים נוספים בין המועמדים לנשיאות יתקיימו ב-7 באוקטובר וב-15 בחודש.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקיין ואובאמה. עימות טלוויזיוני ראשון (ארכיון)
צילום: רויטרס
מקיין. לגלג על אובאמה
צילום: רויטרס
אובאמה. בעד לדבר עם איראן
צילום: רויטרס
מומלצים