שתף קטע נבחר

אל בראדעי: איראן חייבת לנהוג יותר בשקיפות

ראש סוכנות הגרעין של האו"ם הבהיר כי גם לאחר שש שנים של בדיקות, לא ניתן לומר בוודאות שאיראן פועלת למטרות שלום בלבד. מנגד, דורשות החברות המוסלמיות בסוכנות דיון בנושא "יכולותיה הגרעיניות של ישראל"

ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית של האו"ם, מוחמד אל-בראדעי, פתח היום (יום ב') את הכינוס השנתי של הסוכנות בערכה עגומה לפיה כל הבדיקות שנערכו בשש השנים האחרונות אינן שוללות את האפשרות כי איראן מעשירה אורניום לצורך בניית נשק גרעיני. אל בראדעי הפציר בטהרן להפגין שקיפות רבה יותר בנושא, במטרה להפחית את הלחץ הבינלאומי המופעל עליה.

 

"על טהרן לאמץ סטנדרטים של שקיפות, הנחוצים כדי שנוכל להיות בטוחים שתוכנית הגרעין שלה מיועדת למטרות אזרחיות",

אמר אל-בראדעי בכינוס של 145 המדינות החברות בסוכנות. לדבריו, הדבר רק יקל על הרפובליקה האיסלאמית, הסובלת מסנקציות בינלאומיות. "הדבר יהיה טוב עבור איראן, טוב עבור המזרח התיכון וטוב עבור העולם כולו", טען.

 

דבריו של אל בראדעי נאמרו על רקע החלטתה של מועצת הביטחון של האו"ם המאשרת מחדש את הטלת הסנקציות על איראן בשל חוסר נכונותה להשעות את העשרת האוראניום במתקני הגרעין שלה. ההחלטה, שהתקבלה בישיבת המועצה ביום שבת, מאשררת גם הענקת תמריצים לטהרן בתמורה להשעיית תוכנית הגרעין.

 

בתגובה לכך טען היום דובר משרד החוץ האיראני, חסן קשקבי, אמר כי האו"ם פועל נגד ארצו ללא סמכות. "איראן לא תשהה את העשרת האוראניום, למרות החלטת מועצת הביטחון של האו"ם, המאשרת מחדש את הטלת הסנקציות על המדינה. לאו"ם אין סמכות חוקית לדרוש מאיתנו להפסיק את תוכנית הגרעין", טען. 

 

מלבד העיסוק באיום האיראני, טען אל בראדעי כי סוכנות הגרעין זקוקה למימון רב יותר ולהרחבה של סמכויותיה לשם המשך פעילותה התקינה. "לא הכל בסדר בסוכנות לאנרגיה אטומית", הבהיר.

 

הכינוס השנתי

של המדינות החברות בסוכנות אמור לשמש לקבלת החלטות שונות על פעילותה והגדרת מדיניות, אולם המדינות המוסלמיות החברות בה מאיימות לטרפד קבלת החלטות. זאת, על רקע סירובה של הסוכנות להעלות לדיון הצעה שהגישו תחת הכותרת "יכולותיה הגרעיניות של ישראל".

 

מדובר בעימות המתעורר בכינוס  מדי שנה, על רקע העובדה כי הסוכנות מעדיפה שלא לציין במפורש את שמה של ישראל בדיון הנערך בנושא איומים גרעיניים ברחבי העולם. נציג ישראל בסוכנות, ישראל מיכאלי, כינה את דרישת המדינות המוסלמיות "בלתי מוצדקת ושגויה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
לא אופטימי. אל בראדעי
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
סוכנות הגרעין. דורשים דיון על ישראל
צילום: רויטרס
מומלצים