שתף קטע נבחר

דיווח: יופסק השימוש בפצצות מצרר אמריקניות

בעקבות הנזקים שגרמו הפצצות לאוכלוסיה אזרחית בלבנון במהלך המלחמה לפני כשנתיים, אמרו גורמי ביטחון ישראלים כי צה"ל יעבור להשתמש בפצצות מסוג M-85 מתוצרת תע"ש, המקטינות את הסבירות להיווצרות נפלים. "במהלך המלחמה התבססנו על ארסנל אמריקני שסבל מבעיות טכניות או היה מיושן. אנו מודעים למחיר האזרחי, הלקחים נלמדו היטב"

ישראל החליטה להפסיק לרכוש פצצות מצרר מתוצרת ארה"ב ולעבור שימוש בפצצות מתוצרת הארץ - כך אמרו היום (יום ג') גורמי ביטחון ישראלים. לדבריהם, ישראל מעוניינת מעוניינת לעבור לפצצות מסוג M-85 של תע"ש, המקטינות את הסבירות להיווצרות נפלים באמצעות מנגנון השמדה עצמית לתחמושת שלא התפוצצה. לדיווח אין אישור מגורמים רשמיים בישראל.

 

המעבר לפצצות מתוצרת ישראל נועד כדי להקטין עד כמה שניתן את הפגיעה באוכלוסייה אזרחית, כפי שאירעה במהלך מלחמת לבנון השנייה ועל ידי כך להביא לצמצום הלחץ הדיפלומטי המופעל על ישראל בסוגייה. פצצות המצרר אסורות לשימוש ביותר מ-100 מדינות והן מוגדרות על ידן כנשק לא הומאני. במהלך המלחמה ולאחריה נהרגו 20 אזרחים לבנוניים ונפצעו 195 מפיצוץ נפלי מצרר ישראליים.

 

"אנו מכירים בבעיה שהתעוררה במהלך המלחמה. היא נגרמה בגלל שבחצי הראשון של הלחימה נסמכנו כמעט באופן בלעדי על ארסנל של פצצות אמריקניות אשר ייתכן שיצר כמות רבה של נפלים. הסיבה לכך הן בעיות הנדסיות או בגלל שהפצצות היו מאוכסנות במשך זמן רב. אנו מודעים לנזק שנגרם לאוכלוסיה האזחית, הלקחים שהופקו נלמדו בתשומת לב רבה", אמר אחד הגורמים.

 

דו"ח סוכנות האו"ם לשיתוף פעולה נגד מוקשים (UNMACC) משנת 2007 קבע כי בין 30 ל-40 אחוז מפצצות המצרר אינן מתפוצצות ומתפזרות כנפלים בשטח בו הוטלו. על פי הדו"ח רבות מפצצות אלה מתפוצצות לאחר מכן במגע עם אוכלוסיה אזרחית חפה משפע. ישראל חלקה על ממצאי הדו"ח וטענה כי אחוז הנפלים אינו עולה על 15 אחוז.

 

"מרבית פצצות המצרר בהן נעשה שימוש במהלך המלחמה היו פצצות אמריקניות ישנות. פצצות אלה היו ישנות ולא אמינות. לכן ברור שכמות הנפלים היתה לא פרופורציונית ונותרו נפלים רבים שלא התפוצצו על פי שטח גדול", הוסיפו הגורמים.

 

ארגון נורווגי הפועל לאכיפת האיסור על שימוש בפצצות מצרר, דירג בעבר את כמות הנפלים שיוצרת M-85 על 10 אחוז, בעוד ישראל טוענת כי כמות הנפלים אינה עולה על אחוז.

 

בחודש מאי השנה חתמו 111 מדינות על אמנה בינלאומית ראשונה מסוגה, האוסרת על שימוש בפצצות מצרר. ישראל, ארה"ב, רוסיה וסין מסרבות כמובן לחתום על האמנה, האוסרת שימוש, ייצור, הפצה ואגירה של פצצות מצרר. עם זאת, ארה"ב הבהירה כי היא "מודאגת מהשימוש בפצצות, אך חלוקה על הדרך בה יש לצעוד לפתרון הבעיה". ביולי האחרון הודיע הפנטגון כי יפעיל נהלי בטיחות טובים יותר לפצצות המצרר האמריקניות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
פצצות מצרר (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים