שתף קטע נבחר

בחרנו 6 גולשים, שעברו 6 תכניות הרזיה. התוצאות

זוכרים שהזמנו אתכם לרזות על חשבוננו? מתוך אלפי הבקשות שלפנו שישה גולשים ושלחנו אותם לשש תכניות הרזיה, על חשבוננו. האתגר היה קשה במיוחד, מפני שמשקלם לא היה חריג באופן יוצא דופן. אלו התוצאות, אלה המסקנות

אוכל וכושר

דינה כהן, בת 60 ממוצא עלית, אחות במקצועה, גרושה ואם לשניים, הצטרפה לתוכנית ההרזיה אופטיפיט מטעם הדסה אופטימל, בניהולה של ד"ר נעמה קונסטנטיני, מומחית לרפואת משפחה ורפואת ספורט. התכנית שמה דגש על פעילות גופנית, המותאמת למדדים האישיים של המשתתף, כמו קצב חילוף החומרים במנוחה, הרכב הגוף, מצב בריאותי והיקף מותניים. עם דינה דיברנו כחודש וחצי לאחר שהתחילה את התוכנית.

 

לפני: דינה שקלה 85 ק"ג. במסגרת תפקידה כתועמלנית בחברת תרופות, שדורשת עבודת שטח אינטנסיבית, לא מצאה זמן לאכול בצורה מסודרת "ולחתוך ירקות לסלט". למרות שהקפידה על אימוני טניס פעמיים בשבוע ועל משטר דיאטה, היא לא הצליחה לרדת במשקל ("בגילי זה כבר הרבה יותר קשה").


לפני: 85 ק"ג. אחרי: 81 ק"ג. דינה כהן

 

בזמן: הפגישה הראשונה כללה סדרה ארוכה של מבדקים כדי לקבל הערכה גופנית ותפקודית - בדיקת קצב חילוף חומרים במנוחה, אחוזי שומן, מסת שריר, היקף מותניים, גמישות וכוח. השלב שני כלל מבחן מאמץ משולב (לב־ריאה) להערכת הכושר האירובי המרבי נוסף על בדיקת א.ק.ג ולחץ דם ומצבם בשעת מאמץ. נבדקה גם צריכת החמצן בדרגות שונות של מאמץ ונקבע גובה הדופק המומלץ לאימון, נתון המסייע להשגת יעילות גבוהה של האימון ושיפור היכולת האירובית.

 

"לאחר שרופא הספורט עבר על כל ממצאי הבדיקות, נפגשתי עם דיאטנית לקבל המלצות תזונתיות. התפריט שנקבע לי כלל 1,400 קלוריות ביום והכיל את כל אבות המזון. בתפריט אין איסורים, אלא רק המלצה להפחית מזונות מתוקים, מטוגנים ומתועשים עד כמה שאפשר. לאחר מכן קיבלתי מפיזיולוג של מאמץ תוכנית פעילות גופנית, שעלי להתמיד בה במשך חצי שנה: מדי יום שעה התעמלות אירובית ו־12,000 צעדים. אחת לשבועיים נפגשתי עם הדיאטנית ששקלה אותי ועברה איתי על הדיאטה".

 

אחרי: דינה ירדה ארבעה ק"ג (בחודש וחצי).

 

הכי קשה: "היו ימים שאחרי האימונים הייתי עייפה ומותשת. התוכנית תובענית ומחייבת את המשתתפים לפנות לכך זמן. אדם שעובד קשה לא תמיד יכול למצוא את הזמן לכך, אבל כדי להתגבר על הקושי רכשתי מסלול הליכה ביתי, והצבתי אותו מול הטלוויזיה".

 

שברתי את הכלים: "כשביליתי סוף שבוע במלון בגליל נחשפתי לשפע של מזונות מעוררי תיאבון והחלטתי לצאת מהדיאטה ליומיים. כשחזרתי הביתה, עם חצי ק"ג יותר, השתלבתי בתוכנית מחדש".

 

הרגע המאושר: "אחת לשבועיים אני עולה על המשקל והתוצאות משביעות רצון. המחמאות שהתחלתי לקצור מהסביבה וההתקדמות שלי לעבר המטרה תורמות גם הן לתחושת סיפוק".

 

שיעורי בית: "ספירת קלוריות במהלך היום; בניית תפריט שמכיל את כל אבות המזון ביחסים הנכונים; פעילות גופנית מאומצת תוך הקפדה על דופק מטרה (חישוב שקובע כמה פעימות בדקה צריך הלב לפעום, כדי להשיג שריפת קלוריות מוגברת ושיפור סבולת לב־ריאה)".

 

השורה התחתונה: "הדיאטה טובה מאוד, מאוזנת ואינה נוגדת את הטבע כמו בדיאטת רעב או דיאטה חד־גונית. הפעילות הגופנית אפקטיבית ומותאמת על־פי מדדים אישיים. בשיטה הזאת לא רק מפחיתים ברקמות השומן, אלא גם מעלים ברקמת השריר, מה שתורם בין השאר לשריפת קלוריות גבוהה יותר בזמן מנוחה. הפעילות האינטנסיבית גורמת לירידה יפה בהיקפים ולצריכת חמצן טובה יותר. הדיאטה עצמה מאוזנת, משביעה ומאפשרת לשלב בתוכה מזונות שאוהבים. אם בגילי הצלחתי לעמוד במאמץ הפיזי, אז בכלל אפשר לברך עליה".


משקל, משקל, הגד מהר - תכניתו של מי היא הטובה ביותר? המשתתפים

 

אוכל והנאה

אריאל בוטנרו, נשוי טרי בן 27 מרמת גן ומנהל בית קפה בנמל תל אביב, הצטרף לתוכנית "שיווי משקל־נון דיאט", בניהולן של לילי רוזן ונדיה גרינשטיין־כהן, דיאטניות קליניות. שיטת נון דיאט מאפשרת לאכול הכל, תוך הקניית הרגלי אכילה בהתאם לצרכים האמיתיים והרגשיים של הגוף. המשתתף לומד לזהות בתוכנית את נקודת השובע ולעצור את האכילה בזמן.

 

לפני: אריאל שקל 127 ק"ג. למרות גילו הצעיר הוא היה מודאג ממשקלו בעיקר בגלל הסכנה הבריאותית והסביר כי "אנחנו חיים בעידן שבו תפיסת האוכל אינה רק צורך קיומי אלה מקור להנאה ולהרגעה".

 

בזמן: "נפגשתי פעם בשבוע עם דיאטנית קלינית ובמסגרת השיחות איתה ניסיתי לזהות את התחושה האמיתית של הרעב והשובע. בשיחות דיברנו על אופן האכילה ועל מצבים שונים שאנחנו נקלעים להם בחיי היומיום ואוכלים בניגוד לצורכי הגוף. פעמיים בשבוע עשיתי פילאטיס. לפי הגישה הזאת לא סופרים קלוריות ואין איסורים".


לפני: 127 ק"ג. אחרי: 124 ק"ג. אריאל בוטנרו 

 

אחרי: אריאל השיל שלושה ק"ג.

 

הכי קשה: "לאורך כל התוכנית הושם דגש על זיהוי התחושה האמיתית של הרעב והשובע. היה לי קשה להפריד בין מצב רגשי נתון ובין החיבור וההקשבה לצרכים האמיתיים של הגוף".

 

שברתי את הכלים: "במהלך אחת הארוחות המשפחתיות, כאשר זיהיתי את תחושת השובע, אך עדיין המשכתי לאכול בהנאה רבה, תוך התעלמות מצורכי הגוף".

 

הרגע המאושר: "כשלושה שבועות מתחילת התוכנית חשתי שיפור משמעותי ביכולת שלי לזהות את התחושה האמיתית של הרעב והשובע, מה שהביא באופן טבעי לבלימת האכילה המיותרת ולהקטנת הכמויות".

 

שיעורי בית: "להמשיך לאכול מהכל, אבל להפסיק בזמן הנכון, עוד הרבה לפני שאני מתפוצץ".

 

השורה התחתונה: "גישת הנון דיאט מחזירה אותנו לינקות, שלב שבו אכלנו מתוך רעב אמיתי ולא מסיבות רגשיות או חברתיות. אם מתרגלים ומתמידים בהקשבה לצרכים האמיתיים של הגוף, מוצאים שהרבה יותר קל ופשוט לאכול נכון ומבוקר. גם הפעילות הגופנית המשולבת בתוכנית היא מאוזנת ומשתלבת באורח החיים. עם זאת, מי שרוצה לראות שינויים בטווח המיידי, התוכנית לא בשבילו".

 

אוכל ופסיכולוגיה

איילת בוחבוט, בת 36 מהרצליה, נשואה ואם לשניים ומנהלת צהרון, הצטרפה לתוכנית הרזיה לפי השיטה של ד"ר שלמה לוי, "לרזות מתחילים מהראש". התוכנית משלבת המלצות תזונתיות עם דיקור סיני וטיפול פסיכולוגי קוגניטיבי־התנהגותי.

 

לפני: איילת שקלה 85 ק"ג. לפני שהחלה בתוכנית סיפרה לנו: "כשאני בסטרס, אני נוטה להשתמש באוכל כאמצעי להפגת המתח".


לפני: 85 ק"ג. אחרי: 79 ק"ג. איילת בוחבוט

 

בזמן: "בהתחלה נפגשתי עם ד"ר סילבינה מצקין־לוי, שבדקה את מצבי הגופני בהתאם לבדיקות דם שעשיתי ועשתה לי דיקור באוזן. היא מדדה את ההיקפים שלי, שקלה אותי ויחד איתי בנתה תפריט יומי מאוזן שכלל 1,200 קלוריות. נאסר עלי לאכול מתוקים, מאפים, מטוגנים ומזונות עתירי שומן טראנס. מותר פרי אחד ליום וגבינות עד 5%. כחודש לאחר מכן נפגשתי עם מומחה לפיזיולוגיה של המאמץ. הוא בנה לי תוכנית אימונים מגוונת: אימון בהתאם לדופק מטרה. במהלך התוכנית נפגשתי אחת לשבוע עם ד"ר מצקין ששקלה אותי ועברה איתי על התפריט. עם ד"ר לוי נפגשתי לתהליך טיפולי אחת לשבוע במשך שלושה שבועות ולאחר מכן אחת לשבועיים. במפגש ביררנו, למשל, מה מייצג האוכל בשבילי ומהם דפוסי החשיבה שלי על אוכל ככלי לפתרון בעיות ומצבים רגשיים".

 

אחרי: איילת רזתה כשישה ק"ג.

 

הכי קשה: "בכל פעם שאני ניצבת מול מאכל שצרוב אצלי בזיכרון כגורם להנאה, כמו למשל קינוחים ומתוקים, קשה לי לוותר עליו. הדיקור באוזן שאמור לעזור לא עבד עלי".

 

שברתי את הכלים: "כשנסעתי עם הילדים לחופשה אצל אמי הכנתי עוגיות חלבה על בסיס חמאה וטחינה. אחרי שטעמתי את העוגייה הראשונה היה לי קשה לוותר על השנייה. וגם על השלישית".

 

הרגע המאושר: "כשהצלחתי להפנים וליישם את הכלים שקיבלתי במפגשים, כלומר, לשלוט באכילה. בארוחות משפחתיות, למשל, למדתי להימנע מאכילת פיצוחים ובכלל - לבחור תמיד את האפשרות הבריאה יותר'".

 

שיעורי בית: "בדרך למקרר יש ליישם את 'חמשת הלמדים': לעצור את הפעולה של האכילה האוטומטית, לזהות את סיבת ההליכה למקרר (האם אני רעבה?), לצאת מן המטבח, לדון עם עצמי מדוע פניתי לאוכל, וליישם את הכלים החלופיים (לדוגמה, אם פניתי לאכילה בגלל כעס על אדם מסוים, זה הזמן להתקשר אליו ולנסות לפתור את הבעיה)".

 

השורה התחתונה: "השיטה מצוינת לאנשים שאכילת היתר שלהם נובעת מסיבות רגשיות. במפגשים יש שימוש חוזר במילים ובמשפטים שמחוללים את השינוי בדפוסי ההתנהגות: 'שליטה עצמית', 'הקטנת כמויות', 'האם זה שווה לי?', 'דיאלוג עם עצמי'. 'לביס הראשון והשני אותו טעם'. עלי זה עבד".

 

אוכל וקריירה

נאור מורג, רווק בן 30 מרמת השרון, מנכ"ל חברה לייצוא טכנולוגי, הצטרף לתוכנית ההרזיה על־פי שיטת C.D.F (קואוצ'ינג, דיאטה וקריירה). השיטה בהנחיית שמואל הנדלר, קואוצ'ר שהשיל ממשקלו עשרות ק"ג, ומירב אורשלם־פוגטש, תזונאית ומאמנת כושר, מבוססת על אותם עקרונות שמובילים להתפתחות אישית ועסקית. לצורך הירידה במשקל משלבת התוכנית מפגשים עם דיאטנית, מאמן כושר ומנחה אישי.

 

לפני: נאור שקל 98 ק"ג. הוא מעולם לא עשה דיאטה באופן מסודר וגם לא כושר גופני. מדי פעם היה עושה מבצע ויורד במשקל, ומיד אחר כך מעלה אותו שוב. נאור קיווה לאמץ את הדיאטה כחלק מאורח חיים בריא לאורך זמן.


לפני: 98 ק"ג. אחרי: 91 ק"ג. נאור מורג 

 

בזמן: "בפגישה הראשונה עם מירב, הותאם לי תפריט דיאטה שכלל 2,500־2,700 קלוריות ביום. ההנחיות היו לחלק את התפריט היומי לחמש ארוחות ביום, שלוש מהן גדולות ושתיים קטנות; להימנע ממזון מטוגן ורווי שומן; לצרוך מזון שאחוז השומן בו אינו עולה על 5%; להימנע מהרגלים ישנים ומזיקים, כמו לעצור ליד קיוסק בדרך מהים ולקנות גלידה. מעבר לכך, התוכנית כללה ארבע שעות בשבוע, שלוש מתוכן של פעילות גופנית (הליכה, ריצה על חוף הים וקיקבוקסינג) ופגישה עם שמואל, מנחה התוכנית, שהטיל עלי משימות כמו לחשוב ולרשום איך אני רואה את חיי בעוד 20־30 שנה, מה אני עושה, איך אני חי, איך אני נראה. תוך כדי האימון המאמנת־תזונאית ביררה איך עבר השבוע ואם יש צורך בשיפורים ובשינויים בהרגלים. באחת הפעמים, למשל, כשהמשקל נעצר, היא המליצה לבצע יומן אכילה לצורך מעקב".

 

אחרי: נאור ירד כשבעה ק"ג.

 

הכי קשה: "התהליך היה פשוט וקל מאוד להתחבר אליו, התאים ליכולת ולצרכים שלי ולא דרש מאמץ מיוחד. עם זאת, במהלך האימון חזרתי לפעמים לאירועי העבר והגעתי למקומות שלא תמיד נעים לגעת בהם".

 

שברתי את הכלים: "לא קרה לי".

 

הרגע המאושר: "בכל פעם כשעליתי על המשקל אחת לשבוע וראיתי שהמחוג יורד, כשהרגשתי את השינוי במספר המכנסיים וכשקיבלתי מחמאות".

 

שיעורי בית: "פרט למטרה להוריד עוד תשעה ק"ג אני לוקח איתי גם מטרות אמיתיות לחיים בתחומי הבריאות, התזונה, הכושר, הקריירה ובתחום האישי. נוסף על כך, אני לוקח איתי את העצות המועילות שקיבלתי בתחום הקריירה, שאותן יישמתי במסגרת העבודה, כמו למשל, לייעל ישיבות מתישות על־ידי הכנת רשימה של התנגדויות שעלולות להופיע בזמן שאני מעלה רעיונות והכנת מענה עבורן".

 

השורה התחתונה: "השיטה מלמדת את המשתתף כיצד לנצל את אותם עקרונות וערכים שהובילו אותו להצלחות בתחומים אחרים בחיים לצורך ירידה במשקל. היתרון שלה הוא ביכולת לשלב אותה בקלות באורח החיים. למרות שהיא כרוכה במטלות היא נוחה, לא תובענית ובוודאי שלא משאירה אותך רעב (2,400 קלוריות ביום). הפעילות הגופנית מותאמת ליכולות האישיות, כיפית ומאתגרת. עם זאת, היא נוגעת בחוויות מן העבר ומנתחת נקודות זמן שונות בחיים, ומהבחינה הזאת היא אינה מתאימה לכל אחד".

 

אוכל ולחם

מיקי בלטר, רווק בן 37 מתל אביב שעוסק בהנדסת אלקטרוניקה, הצטרף לקבוצה של "דיאטת הלחם" לפי השיטה של אולגה רז, דיאטנית קלינית. הדיאטה מבוססת על מספר רב של ארוחות קטנות, המפוזרות במהלך היום, תוך הקפדה על צריכת פחמימות מורכבות כמו לחם מחיטה מלאה ואורז מלא, האחראים לעלייה הדרגתית של הסרוטונין (מוליך עצבי האחראי בין השאר למצבי רוח טובים ולתחושת שובע) בגוף.

 

לפני: מיקי שקל 87 ק"ג. הוא בחר בשיטה כי הוא אוהב לחם וקשה לו להכין ארוחות מבושלות ומושקעות במהלך היום.

 

בזמן: "התוכנית דורשת מפגש אחת לשבוע שבמסגרתו נשקלים, מקבלים הנחיות והסברים על התפריט ומשוחחים על הבעיות הכרוכות בדיאטה. לגברים, לדוגמה, מותר לאכול 12־16 פרוסות לחם, רצוי מדגנים מלאים, ועליהן מותר למרוח גבינות עד 5% שומן, חומוס, טחינה, אבוקדו, אנשובי, איקרה, טונה ועוד. מותר לאכול ירקות, פרי אחד ביום ויוגורט אחד ביום. שלוש פעמים בשבוע אפשר לאכול בשר רזה או דגים. בדיאטה אין ספירת קלוריות".


לפני: 87 ק"ג. אחרי: 84 ק"ג. מיקי בלטר 

 

אחרי: מיקי הוריד כשלושה ק"ג.

 

הכי קשה: "בעיקר קשיים אובייקטיביים: בגלל יום העבודה הארוך התקשיתי להגיע למפגשים".

שברתי את הכלים: "כמעט חצי מהזמן. לא הופעתי לפגישות באופן רציף ומצאתי את עצמי נשבר בדיוק באותם המקומות שנשברתי קודם - אכילה לא מסודרת והתנפלות על אוכל בזמן רעב".

 

הרגע המאושר: "כשבכל זאת גיליתי שאני יורד במשקל".

 

שיעורי בית: "ההכרה בעובדה הפשוטה: כדי להתחיל בדיאטה כדאי שתהיה בשל לכך, תקדיש לכך זמן וחשוב לא פחות – תתחבר לשיטה".

 

השורה התחתונה: "השיטה תורמת לתחושת שובע במשך כל היום, והראייה לכך שלמרות שלא הייתי בכל הפגישות, הצלחתי בכל זאת להפחית במשקל. השיטה גם מספקת רשת תמיכה לאנשים שזקוקים לכך. אישית, ציפיתי שאקבל זריקת מוטיבציה וזה לא קרה. ייתכן שהסיבה לכך קשורה לעובדה שהייתי הגבר היחיד בקבוצה עם חמש נשים והיו הרבה פטפוטים על מה ואיך שמרגישים. לא כל אחד יכול להתחבר לזה".

 

אוכל והורמונים

עידית פילדרווסר, בת 43 מצור יגאל, נשואה ואם לשניים ומנהלת בית קפה בכפר יונה, בחרה בדיאטה של ד"ר עדי סאקר המותאמת לסוג הדם והבלוטה הדומיננטית. על־פי השיטה, קיימות בגוף ארבע בלוטות שמשחררות הורמונים המפעילים את מערכת חילוף החומרים בגוף: בלוטת התריס, יותרת המוח, יותרת הכליה ובלוטת המין. התאמת תפריט יומי לבלוטה הדומיננטית אצל המשתתף ולסוג הדם שלו גורמת לייעול מערכת חילוף החומרים ולשריפת קלוריות מוגברת.

 

לפני: עידית שקלה 70 ק"ג. היא התלוננה שאינה מצליחה להיפטר מחמישה ק"ג מיותרים כיוון שנכנסה לשלב המנופאוזה המוקדמת. העובדה שהיא מנהלת בית קפה ואוהבת לאכול לא הועילה להשגת המטרה, וזאת, כדאי לציין, למרות שהקפידה על פעילות אירובית אינטנסיבית.


לפני: 70 ק"ג. אחרי: 65 ק"ג. עידית פילדווסר

 

בזמן: "בפגישה הראשונה נקבעה הבלוטה הדומיננטית שלי, בלוטת התריס, שסממניה החיצונים לפי סאקר הם מבנה גוף ארוך ונטייה להשמנה באזור הבטן והירכיים. נבדק אחוז השומן בגופי באמצעות קיפר דיגיטלי משוכלל והתוצאה היו 25% שומן. נלקחו גם דגימת שתן ודגימת רוק כדי לבדוק את מידת החומציות שבגופי. בהתאם לכל הממצאים ותוך התייחסות לסוג הדם שלי (A+) סומנה המטרה – להשיל 4.5־5 ק"ג - ונקבעו לי המלצות תזונתיות: הימנעות מוחלטת מפחמימות, כולל פירות וקפה. מותר לאכול טונה, ביצה, בשר, עוף, ביצים ודגים ולשתות תה צמחים (ללא סוכר). הדיאטה הייתה ללא ספירת קלוריות".

 

אחרי: עידית השילה חמישה ק"ג.

 

הכי קשה: ההתנזרות מפחמימות (לחם, פסטה ואפילו פירות). עידית: "זה היה קשה שבעתיים כשהזדקקתי להן לפני פעילות אירובית. ההמלצה של ד"ר סאקר להסתפק בגזר או בסלק לפני האימון לא פתרה את הבעיה וכך מצאתי את עצמי חוטפת מדי פעם חטיפי אנרגיה לפני העלייה על מכשיר הקרוס־טריינר (סקי). גם הדרישה להפסיק עם הקפה לא עמדה במבחן. אני מנהלת בית קפה, ומכאן הקושי העצום להתחייב לכך".

 

שברתי את הכלים: "כשנסעתי לטייל באיטליה לעשרה ימים ולא ויתרתי על פסטה ופיצה".

 

הרגע המאושר: "כשסוף־סוף הצלחתי לעבור את מחסום 70 הק"ג וחזרתי לג'ינסים הישנים".

 

שיעורי בית: "הגעתי לשלב שבו אני צריכה לדאוג לשמירה על המשקל. בשלב השמירה נהנים מהרבה יותר היתרים. מותר לאכול דגנים, לחם, פירות ואת כל סוגי הירקות. למעשה זו דיאטה רגילה, אך ללא המזונות המתועשים, המכילים סוכר וקמח לבן".

 

השורה התחתונה: "השיטה מותאמת באופן אישי ולכן קולעת למטרה. היא עושה אתחול (Reset) לגוף. זו דיאטה טובה מאוד, אבל היא דורשת התמדה ונחישות רבה. מי שרוצה להצליח בה, רצוי שיגיע כשהוא כבר פעיל גופנית ובשל לוותר על מזונות רבים שהוא אוהב".

 

 

 


 

 

צילומים: יונתן בלום ודן לב
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיאטה לפי סוג הדם. עידית פילדרווסר
צילום: יונתן בלום ודן לב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים