שתף קטע נבחר

סבא"א: על מדינות המזה"ת לוותר על האטום

ברוב של 82 תומכים וללא מתנגדים קיבלה ועידת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית החלטה הקוראת למדינות המזרח התיכון לוותר על פצצות האטום. ישראל, ארצות הברית וסוריה נמנעו, איראן ומצרים תמכו

תגידו שלום לגרעין? ועידת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בווינה החליטה אמש (שבת) לקרוא לכל המדינות במזרח התיכון לוותר על פצצות האטום שלהן. רוב מדינות ערב החרימו את ההצבעה, מפני שהן ראו בנוסח ההצעה הורדת הלחץ מישראל. ההצעה עברה בסופו של דבר ברוב של 82 תומכות בלי התנגדות. נציגי 13 מדינות - בהן גם ישראל - נמנעו בהצבעה.

 

ההצבעה נערכה לאחר כמה ימים של דיונים קשים בין ישראל ומדינות המערב מצד אחד לפני מדינות מוסלמיות מהצד השני. בהצעה תמכו מדינות אירופה, אמריקה הלטינית, אפריקה וגם מצרים ואיראן. בנוסף לישראל נמנעו בהצבעה ארצות הברית וסוריה. החלטה דומה התקבלה בשנה שעברה, אך אז נמנעו בהצבעה 47 מדינות.

 

ההצעה מדגישה בנוסף את הרצון להפוך את המזרח התיכון לאזור ללא גרעין - במסגרת תהליך השלום בין ישראל למדינות ערב.

 

כאמור, מדינות ערב החרימו את ההצבעה. דיפלומט ערבי אמר לסוכנות הידיעות רויטרס: "איך אנחנו אמורים לציית למחויבויות בינלאומיות, כשישראל עצמה מסרבת לציית לסטנדרטים של אי הפצת נשק גרעיני".

 

מנגד, תיאר דיפלומט אירופי את השיחות בין הצדדים כ"קרקס". "זו היתה הוועידה הכי גרועה בהיסטוריה של סוכנות הגרעין. מעולם לא ראיתי כזאת איבה בין הצדדים. אבל היא מבטאת את האופי החד-צדדי בתקופה שאנו חיים בה, בנוסף להיעדרו של תהליך שלום אמיתי". 

 

לפי פרסומים זרים לישראל נשק גרעיני, והיא היחידה באזור המחזיקה נשק כזה - בעוד שאיראן וסוריה ניסו לפתח טכנולוגיה כזו. ישראל שומרת על עמימות בנושא ומעולם היא לא אישרה או הכחישה כי ברשותה נשק גרעיני.



 

מוקדם יותר אמר נציג ישראל בוועידת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, דוד דניאלי, כי צפון קוריאה מספקת נשק קונבנציונלי או טכנולוגיה גרעינית לשש מדינות לפחות במזרח התיכון - ולא פירט. עוד הוסיף נציג ישראל כי צפון קוריאה פועלת כספקית "שוק שחור" עבור מדינות אלה, בנסיון להפר את האמנה לאי-הפצת נשק גרעיני.


פורסם לראשונה 04/10/2008 21:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכור בבושהר באיראן
צילום: איי פי
הכור שהופצץ בסוריה
צילום: AP
הכור בדימונה
צילום: רויטרס
מומלצים