שתף קטע נבחר

"מתנת הפיוס" מאולמרט למדבדב: חצר סרגיי בי-ם

לקראת נסיעתו של ראש הממשלה למוסקבה, הוא יביא לאישור הממשלה את העברת חצר סרגיי שבלב ירושלים לרוסים. בישראל מקווים שהדבר יסייע בניסיונות להשפיע על הרוסים שלא למכור מערכות נשק לסוריה

נדל"ן לרוסים כ"נשק" נגד טילים סורים? שרי הממשלה ידונו היום (א') בבקשת ראש הממשלה אהוד אולמרט, שרת החוץ ציפי לבני, שר האוצר רוני בר-און ושר המשפטים דניאל פרידמן לאפשר את העברת הבעלות על "חצר סרגיי", שבלב ירושלים, לידי רוסיה.

 

אולמרט, שייצא לרוסיה ביום שני, מבקש להפגין רצון טוב מול הנשיא דמיטרי מדבדב, על רקע

דרישותיה של ישראל לעצור את חימושה של סוריה באמצעי לחימה מתקדמים ובנושא הסנקציות על איראן.

 

"חצר סרגיי" הוא בניין שהיה בבעלות ברית המועצות עד לניתוק היחסים הדיפלומטים עם ישראל ב-1967. שוויו של המבנה, שבחלק מאגפיו משתמשים כעת משרד החקלאות, רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, הוא כ-11 מיליון שקלים. ישראל הסכימה כבר ב-1990 להעביר את המבנה לידי ברית המועצות, אלא שהתפרקותה מנעה זאת. מאז מנעו מהלכים ביורוקרטים ומדיניים את העברת הנכס, שהוקם בשלהי המחצית השנייה של המאה ה-19, לידי הבעלים המקוריים.

 

אולם, למהלך זה צפויה התנגדות לפחות של גורם אחד בישראל. בפורום המשפטי למען ארץ ישראל כתבו בסוף השבוע מכתב לראש הממשלה, ליועץ המשפטי לממשלה ולמזכיר הממשלה - בו נטען בין היתר שיש לשלול את העברת הנכס לרוסים: "הממשלה המכהנת הנה ממשלת מעבר, אשר על-פי פסיקת בית המשפט העליון כוחה מוגבל לפעולת שהן מטבען 'פעולות תחזוקה' שוטפות, ואין היא יכולה לקבל החלטות חשובות ובלתי הפיכות, אשר הממשלות הבאות תצטרכנה להתמודד עמן...

 

"ממשלת מעבר לא יכולה למסור את הנכס"

"העברת נכס חשוב במרכזה של ירושלים לבעלות של מדינה זרה ורבת עוצמה, אשר לה אינטרסים באזור ושאיפות אימפריאליות, הנה החלטה לא פחות חשובה מאשר למנות פלוני או אלמוני לשופט עליון. אם גוף קולגיאלי ששניים מתשעת חבריו הינם חברי ממשלת מעבר אינו יכול למנות שופטים, הרי ממשלת מעבר כולה אינה רשאית להעביר נכס ליבה של הבירה לבעלות מדינה זרה", נכתב. גוף נוסף שהתנגד בעבר היה החברה להגנת הטבע, שחששה שזכויות השכירות שלה במבנה המשמש את הנהלתה ייפגעו. טענות החברה נדחו על הסף.


חצר סרגיי במרכז ירושלים (צילום: מאיר אזולאי)

 

אולם, למרות התנגדויות אלה צפויה הממשלה לאשר את הצעת ההחלטה. "תשורה" זאת, מקווים בירושלים, תהיה מחווה של רצון טוב ישראלי לקראת הדיונים הקשים הצפויים לראש הממשלה במוסקבה עם הצמרת הרוסית - הנשיא מדבדב וראש הממשלה, ולדימיר פוטין.

 

אולמרט צפוי להעלות על הפרק ברוסיה, בעיקר את הנושא של סבב סנקציות רביעי נגד איראן במועצת הביטחון של האו"ם, סנקציות להן מתנגדת מוסקבה. כמו כן יבקש מהרוסים להפסיק את חימושה של סוריה באמצעי לחימה מתקדמים, ובהם מערכת ההגנה האווירית החדישה ה-S300, מערכי טילי קרקע קרקע, ולברר על אפשרות למכירת המטוס המתקדם סוחוי 37. בנוסף, ראש הממשלה צפוי להביע מורת רוח מהמשך הברחת אמצעי לחימה דרך ובאמצעות סוריה, חלקם מתוצרת רוסית, לידי חיזבאללה בלבנון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדבדב. יסכים לטילים תמורת בניין?
צילום: AP
אולמרט. ייפרד מחצר סרגיי?
צילום: AP
מומלצים