שתף קטע נבחר

בואו לגלות מה זה RGB

כמה צבעים יש במסכי הטלוויזיה והמחשב שלנו? רק שלושה, אדום ירוק וכחול. שלושת הצבעים הללו יכולים להרכיב כל גוון בקשת הצבעים. צפו בסרטון וקראו את ההסבר המדעי של ד"ר אמיר בן-שלום

 

אדום ירוק כחול או בשמם הלועזי RED BLUE ו- GREEN (ובקיצור אותם RGB מפורסמים) הם צבעי יסוד היוצרים את התמונות שעל מסכי המחשב והטלוויזיה. בין אם מדובר במסכים מיושנים וכבדים או במסכים LCD ופלזמה שטוחים, ואפילו במקרני ווידאו. חיבור עצמות מתאימות של קרני אור בצבעים אלו מאפשר לנו לקבל כמעט כל גוון צבע שנרצה.

 

צהוב, למשל, מורכב מחיבור אדום וירוק בעצמות שוות. כתום לעומתו מורכב מאדום בעצמה כפולה מזו של הירוק. לבן מורכב משלושת הצבעים בעצמה שווה וכדי לקבל וורוד מקטינים את כמות הירוק והכחול (או מוסיפים אדום). מי שלא מאמין יכול להסתכל על המסך עם זכוכית מגדלת או לשחק בהגדרת הצבע בכל תוכנת ציור (אפילו Paintbrush) .

 

למה רק שלושה צבעים ?

 

האמת שאפשר (ולפעמים גם רצוי) יותר. בהצגות תיאטרון או בצילומי סרטים משתמשים בעשרות פנסי תאורה שעל כל אחד מהם מרכיבים מסנן צבעוני אחר: צהוב לסצנות של זריחה, כתום לשקיעה וכחול כהה לצילומי לילה. שילוב האורות של פנסים צבעוניים אלו מאפשר לתאורן "לצבוע" את הבמה והחפצים שעליה בכל צבע שהוא רוצה.

 

אבל מינימום הצבעים שצריך כדי "לייצר" את כל הגוונים שהעין האנושית מסוגלת לראות הוא שלושה. ההסבר המדעי ארוך ומסובך אבל תמציתו היא שיש בעין שלושה סוגים של חישני צבע ולכן תחושת הצבע נוצרת במוח כתגובה לשלושה "סוגים" של גירויי צבע. בניסוח מדעי אפשר להגיד שמרחב הצבע שאנו רואים הוא תלת ממדי.

 

ולמה דווקא אדום ירוק וכחול...

 

כי אלו, פחות או יותר, הצבעים שאליהם רגישים חיישני הצבע שבעין. כל אחד מהחיישנים מגיב לתחום רחב יחסית של ספקטרום (קשת) הצבעים. החיישן ה"אדום" למשל מגיב גם לכתום, צהוב ואפילו לירוק, רק שתגובתו אז חלשה יותר. רגישות "רחבה" זו מאפשר "לייצר" את כל הצבעים בעזרת גוונים שונים של אדומים, ירוקים וכחולים. כדי להשתכנע - העמידו זה ליד זה שני מסכי מחשב (או טלוויזיה) של יצרנים שונים והציגו עליהם צבע אדום (או ירוק או כחול). רוב הסיכויים שכל מסך יציג גוון אחר.

 

אז מה קובע בסוף את הצבע שרואים על המסך?

 

ערכי הRGB שבקובץ התמונה או הווידיאו הדיגיטלי, עוברים דרך מערכת ההפעלה והדרייברים הגראפיים לכרטיס המסך המתרגם אותם לאותות חשמליים המועברים למסך עצמו. בתוך המסך מתורגמים אותות אלו למתחים וזרמים חשמליים המפעילים את האלמנטים פולטי האור עצמם: פוספור צבעוני בשפופרת או במסך הפלזמה וגביש נוזל עם תאורה אחורית ומסנני צבע בחזית במסכי ה LCD. כל אחד מהשלבים משפיע על גוון הצבע שיתקבל לבסוף. על חלקם ניתן לשלוט (למשל בהגדרות כרטיס המסך או כיווני הצבע של המסך עצמו) וחלקם נקבעים על ידי היצרן (צבע הפוספור למשל). אך הסיכוי שבשני מסכים שונים (בפרט בטכנולוגיות שונות או אפילו מיצרנים או מדגמים שונים) כל אותם פרמטרים יהיו זהים - הוא קטן למדי.

 

מה עושים בכל זאת כדי לקבל גוון צבע מדויק?

 

גרפיקאים, ואנשי מקצוע מתחום הדפוס הדיגיטלי משתמשים במכשירים מיוחדים המודדים במדויק את גווני הצבע של המסך בו הם משתמשים ומגדירים במחשב שלהם מעין "תוכנת כיול" ( ICC profile) שמבטיחה התאמת הצבעים לסטנדרט בינלאומי. סטנדרט שנקבע על ידי " איחוד הצבע הבינלאומי" (International Color Consortium – ICC). תוכנות דומות משמשות לכייל מדפסות דיגיטליות כך שהתמונות שידפיסו יתאימו גם לאותו הסטנדרט ויהיו אחידות ככל האפשר, גם כשהן מודפסות במדפסות שונות.

 

בשבוע הבא: מה שנראה קרוב יותר אינו בהכרח כך

 

הפרק הקודם: איך מזיזים כדור במשקל 5 טון?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוזיאון המדע בלומפילד ירושלים
לאתר מוזיאון המדע בירושלים
צילום: מוזיאון המדע בלומפילד ירושלים
מומלצים