שתף קטע נבחר

נדחה פסטיבל עכו לתיאטרון אחר

"זוהי לא עת לחגיגות", אמר ראש עיריית עכו והודיע כי הפסטיבל לא ייערך בחול המועד סוכות, בעקבות המהומות שפרצו בעיר במהלך יום כיפור

פסטיבל עכו לתיאטרון ישראלי אחר לא יתקיים השנה בחול המועד סוכות - כך הודיע לפני זמן קצר ראש עיריית עכו, שמעון לנקרי. לדבריו, הפסטיבל נדחה בשל האירועים שהתרחשו בעיר ביום כיפור. "לאחר בחינת האירועים ולנוכח תחושת הכעס

והעלבון של התושבים בעיר, זה יהיה חסר טעם לקיים את הפסטיבל. זוהי לא עת לחגיגות", אמר לנקרי. הנהלת הפסטיבל צפויה לקיים בהמשך ישיבה ובה יוחלט מתי לקיימו.

 

לדבריו קיבל את ההחלטה על דעת חברי המועצה ועל דעת עצמו, למרות התחייבות המשטרה לאבטח את האירועים היטב. "אפשר לקיים את הפסטיבל עם 9,000 שוטרים, אבל אז זה יהיה פסטיבל לשוטרים ואף אחד מ-400 אלף חובבי התיאטרון שהיו מגיעים מדי שנה לעיר, לא יגיע ולא יסתובב באופן חופשי בין הדוכנים ובין המופעים כפי שהיה עד כה". לנקרי הוסיף כי המשטרה והעירייה הולכים לעשות חשבון נפש על הדרך שבה התנהלו האירועים בעכו במהלך האירועים האחרונים. "לא נוכל לעבור על האירועים לסדר היום", אמר.

 

בתוך אולם הישיבות של העירייה התנהל באותה עת ויכוח מר בין חברי מועצה יהודים וערבים, שהאשימו זה את זה באחריות לאירועים, בחוסר מנהיגות, ובליבוי היצרים. ראש העירייה ציין בהקשר זה כי מדובר באנשים פוליטיים, "המתלהמים ברגעים הכי קשים, בהם נדרש מהם להפעיל שיקול דעת ומתינות".

 

עיריית עכו העריכה כי ביטול פסטיבל עכו יגרום לנזק כלכלי ישיר שמוערך בכארבעה מיליון שקלים, הסכום אותו השקיעה העירייה בפסטיבל. בנוסף, צפויים הפסדים נוספים בשל אובדן ההכנסות והחזרים כספיים לרוכשי הכרטיסים.

 

מנכ"ל הפסטיבל, אלברט בן שלוש, מסר כי "לאחר בחינת כל האירועים האחרונים שהתרחשו בעיר עכו וההשלכות הביטחוניות והבטיחותיות כלפי חיי תושבי העיר עכו וכל באי הפסטיבל , הגיע ראש עיריית עכו מר שמעון לנקרי יחד עם חברי מועצת העיר להחלטה שלא לקיים את פסטיבל עכו 2008 במועד זה (חול המועד סוכות) ולדחותו למועד מאוחר יותר. כל זאת למרות הבטחת המשטרה לקיים אבטחה מלאה של הפסטיבל".

 

ההחלטה עוררה התנגדות רבה בקרב האמנים שלקחו חלק ביצירת הצגות הפסטיבל, ויצאו בקריאה משותפת לראש העירייה ולמועצת העיר לחזור בהם מהחלטתם ולקיים את הפסטיבל בחול המועד סוכות, גם אם בדחייה של יום או יומיים. "בכך נבטא כולנו את אמונתנו בכוחה של תרבות ואמנות לקרב בין לבבות, לגשר על פני פערים, ליצור שפה משותפת בין יהודים וערבים ולהיות גורם רלוונטי בחברה הישראלית, גם בשעות קשות של סכסוך", נמסר בהודעה.

 

"אל לנו לתת לקומץ מתלהמים להכתיב את סדר יומה של החברה בישראל", קראו היוצרים למקבלי ההחלטות ולציבור הישראלי בכלל. "קיום הפסטיבל יתרום להרגעת הרוחות. ביטולו רק יגדיל את הקרע. ההצגות מעולות, החומוס משובח כתמיד ואפשר כבר להתרחץ בים. תפסיקו לראות טלוויזיה ובואו לעכו. הפסטיבל יתקיים אם תרצו שיתקיים".

 

שר המדע, התרבות והספורט, ראלב מג'אדלה, אמר כי "פסטיבל עכו חשוב להמשך קידום וחיזוק החיים המשותפים בעיר עכו ובכלל, ועל כן אין לבטלו". מג'אדלה, שגינה את ההתפרעויות בעיר, הוסיף כי "עכו היא סמל לחיים משותפים והפסטיבל, בו עלו הצגות ערביות ויהודיות זו לצד זו, הוא סימן לכך שהחיים המשותפים אפשריים ואל לנו להפסיקם. אני קורא לראש העיר לחזור בו מן הכוונה לבטל את הפסטיבל".

 

"אין מילים לתאר את התסכול ואת הכאב", אמרה דניאלה מיכאלי, המנהלת האמנותית של הפסטיבל, למשמע ההודעה על כך שהפסטיבל לא ייערך במועד המתוכנן. "אני לא יכולה לנקוט בעמדה כרגע ונאלצת לסמוך על מי שהחליט לבטל. קשה לי לראות את המאמצים והעבודה שהשקיעו היוצרים נקברים כך. אני מקווה שתימצא הדרך למנוע את התפרקות הדברים, שנמצא איפה להשמיע את קולנו, ואני מקווה שהיצירה והשיתוף ינצחו".

 

יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ גדעון סער, אמר בעקבות ההחלטה לבטל את פסטיבל התיאטרון בעכו, כי זוהי "החלטה אומללה ושגויה שמשדרת מסר של חולשה וכניעה לפורעים ולאלימות".

 

"חבל שהרשעים ניצחו. ואני לא מכוון לעם כזה או אחר. הרשעים הם אלה שמייצרים הלך רוח של אלימות והסתה", אמר לביא זיטנר, שאמור היה להשתתף ב"מתחם התפודים", הצגה על משפחה המתמודדת עם קיום בצל מלחמה, מחזה שנכתב בהשארת ז'ורז' פרק. איתרע מזלו של זיטנר והוא כבר

חווה בעבר ביטול של פסטיבל עכו. בשנת 2000 הוא היה אמור להשתתף בפסטיבל וזה התבטל בעקבות פרוץ אינתיפדת אל אקצה.

 

"חבל לי, כי פסטיבל עכו יכול לשמש כסוג של תחבושת", אמר זיטנר. "המעשה הנכון, לתפיסתי, הוא דווקא לקיים את הפסטיבל, על אף המחשבה שיגיעו פחות אנשים, או שלא יהיה אנרגיות חיוביות. אולי אני נאיבי, אבל לדעתי הפסטיבל יכול לשפר קצת את מצב הרוח ולתת נשימה חיובית לעיר כדי להתגבר על בעיותיה, ובעיותיה הן בעיותיה של כל מדינת ישראל. אנחנו צריכים להתחיל להתייחס אחד לשני כשווים ולהפסיק את השטויות. זה מדכא אותי ערכית וחברתית".

 

גיא מלמד, מנהל החממה למחול של המרכז לתיאטרון של עכו עמד בראש הפקה רבת משתתפים בשם "פיגוע", המדמה תרגיל היערכות לפיגוע רב נפגעים. התרגיל המדומה אמור היה לכלול שחקנים וכן מתנדבי מד"א מקומיים, ערבים ויהודים.

 

"נראה כאילו הכל חלק מההפקה שלנו" הוא אומר. "אני מאוד מאוכזב, שכל הדו קיום הזה מתנפץ לנו בפנים, דווקא ברגעים אלה. זה בעיקר עצוב כי חודשים של עבודה, בסיוע פיקוד העורף, מד"א ומתנדבים יורדים לטמיון. מצד אחד, זו הצגה שנוגעת בנושא הזה, ברגשות האלה, שיש בהנגיעה בביטחון והיא עוסקת באוירת פיגוע ומצד שני, למרות הנושא יש לנו את אותה אופוריה לקראת הפסטיבל ובגלל שיתוף הפעולה כאן בין העמים. הדו קיום חי יום יום בעכו. אני מקווה שזו לא החלטה נמהרת".

 

פסטיבל עכו לתיאטרון אחר ה-29 אמור היה להיפתח ב-15 באוקטובר ולהימשך חמישה ימים, במקום ארבעה, כפי שהיה נהוג עד כה. מלבד עשר ההצגות בתחרות המרכזית, הפסטיבל אמור היה לכלול, כמדי שנה, גם מופעי חוצות ותיאטרוני רחוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לנקרי. לא רוצים פסטיבל לשוטרים
צילום: ודים דניאל
לאתר ההטבות
מומלצים