שוק ואדי ניסנס: בשר, קפה וממתקים מסוריה
שוק ואדי ניסנס בחיפה מזמן מסע תענוגות למיטיבי לסת. 17 אטליזים יש בסביבת השוק, ובהם אפשר למצוא נתחים מפתים של טלה ועגל לצד ממתקים מסוריה, באסטות המתפקעות מתבליני האיזור וכמובן אוכל ערבי המתבשל על פתיליות

דו-קיום הוא משאת נפש עבור כולנו, אבל בשוק הקטן של ואדי ניסנס הולכים דווקא על תלת-קיום. נוצרים, מוסלמים ויהודים מקיימים בו שגרה מבורכת של מסחר, ואין כיף גדול משיטוט בשבת בבוקר בין הדוכנים.

 

17 אטליזים יש בסביבות השוק – הריכוז הגדול ביותר בעיר של חנויות בשר. אחד המעולים שבהם הוא איטליז "במבינו‭,"‬ המצוי בכניסה לשוק (יוחנן

הקדוש ‭(3‬ והמצטיין בבשר טרי של עגל וטלה. יש פה קבבים מוכנים שמנמנים ועסיסיים, כרעי עוף ללא עצם ממולאים באורז ובשר, רוסטביף בחרדל, וגם נתחים משובחים של בקר.

 

לידם נמצאת המעדנייה הוותיקה סווידן (דרך אלנבי ‭.(39‬ החנות הזאת קיימת מאז ‭,1880‬ ואפשר למצוא פה אוצרות אמיתיים: עראק מירדן, שוקולד ופירות מסוכרים יפהפיים מסוריה, שנארזו אחד אחד בצלופן, קינוח של שימורי חבושים מארגנטינה, ופריקי (חיטה ירוקה קלויה) מקומית לגמרי.

 

ב"פירות וירקות אלנבי‭,"‬ ממש ליד, אפשר לקנות שקיות של ירקות מנוקים. בדרך, בממתקי אבד אלהדי, יש שפע מסחרר של בקלאוות וכנאפה, בכל הצורות ומכל המינים. נכנסים לשוק דרך סמטה צרה, וריח חזק של קפה והל מכה בנחיריים. ב"קפה חיפה" ‭(04-8537101)‬ יש מכונה ענקית ועתיקה לטחינת קפה, וארבעה סוגי תערובות משובחות. ממש לידם, בשכנות לאותה סמטה, יש מוכר זעתר. בתערובות רבות שמים המוכרים מלח לימון במקום סומאק. פה אתם יכולים להיות שקטים שאף אחד לא ירמה אתכם עם חמיצות בלתי טבעית.  


(צילום: ערן יופי כהן)

 

אם עמדתם בפיתוי, ויתרתם על פלאפל הזקנים ונתקפתם רעב (והאמת, גם אם לא) – באמצע השוק כדאי לעצור במסעדה הקטנטנה של נדימה סביתי, המבשלת אוכל ערבי על פתיליות. תמיד אפשר לפתוח את הסירים הגדולים, להציץ מה מתבשל בהם, ולבקש צלחת. ירקות ממולאים, במיה, חצילים בעגבניות, ובחורף גם תרד, עולש או חובייזה. תענוג. נדימה היא הראשונה שתשמח לעדכן אתכם מה חדש באגף הפתיליות. אצלה, בניגוד למסעדות מסודרות, אין סודות שמאחורי הקלעים.

 

הלאה משם, בירקנייה של סמרי (יוחנן הקדוש ‭,(41‬ יושבת אום יוסף בחדר פנימי קטן וצפוף, מרוקנת קישואים ועוסקת במלאכה המייגעת (והדביקה) של קילוף במיה. אפשר לעבור אצלה בתחילת המסע, להזמין שלושה קילו קישואים, ואחרי חצי שעה, בסוף הסיבוב, לחזור ולקבל אותם מרוקנים ומוכנים למילוי. אצל הירקנים בשוק יש גם פאקוסים – אותם קישואים קשים וחיוורים, חצילונים קטנים לכבישה, וחצילי בלאדי יפהפיים ומסולסלי חצאית.

 

הבאסטות כורעות תחת עשבי התבלין מהאזור, שלוקטו והובאו לשוק כשהם מלאים עדיין ברגבי אדמה. לפעמים אפשר למצוא פה תפוחים זעירים, שאין בשום מקום אחר, ענבי סולטנינה מתוקים מדבש, והמון המון תאנים.

 

חובבי החומוס-פול יכולים לסור לרחוב הוואדי ‭,34‬ שם מצויה מסעדת מטר. כדאי לקחת בחשבון שאחר הצהריים כבר אין עם מי לדבר פה, כי הסירים מתרוקנים. על המדפים, אגב, תמצאו בקבוקי קולה מרוקנים מהמשקה, שמולאו בחצילונים שבושלו, ואז נכבשו עם שום ופלפלים. ומי שממשיך הלאה, לרחוב הוואדי ‭,48‬ יכול להצטייד במלאי של בצקים: פיתות עבודת יד, פיתות עם זעתר או עם בצל, פיצות ועוד יצירות ריחניות, שספק אם יישארו שלמים עד שתגיעו לאוטו.

 

 

    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה שוק ואדי ניסנס: בשר, קפה וממתקים מסוריה
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    שווקים מתעוררים
    צילום: יונתן בלום
    שווארמה
    צילום: יונתן בלום
    נקניקיות
    צילום: רונית סבירסקי
    קפה
    צילום: רונית סבירסקי
    בקלאווה לקינוח
    צילום: רונית סבירסקי
    ynet ספיישל
    לבשל עם יעל
    משהו מתוק
    תיק אוכל
    מתכון לבריאות
    הבולסת חוקרת