שתף קטע נבחר

לגלוש באינטרנט מהמנורה

אם ניסוי מהפכני שנערך בימים אלה בארה"ב יוכתר בהצלחה, בעוד כמה שנים נוכל לגלוש באינטרנט באמצעות נורות החשמל. מי צריך אלחוט כשיש אור

האם התאורה הביתית תחליף את רשתות התקשורת האלחוטית הקיימות? זה אולי נשמע תרחיש דמיוני, אך יש מהנדסים אמריקאים שסבורים שכן.

 

במחלקת ההנדסה של אוניברסיטת בוסטון החל לאחרונה מחקר שאפתני של קרן המדע הלאומית, במטרה לפתח את תקן העברת המידע האלחוטי (שאמור להחליף את טכנולוגיית ‭.(WiFi‬ התקן החדש מתבסס על אור נראה לעין במקום על גלי הרדיו המוכרים לנו מתקן ‭802.11‬ לדורותיו. החוקרים מצפים שהמידע יועבר על דיודות חשמל או נורות LED באופן מהיר ומאובטח יותר מאשר ברשתות הקיימות.

 

להאיר את החדר ולשלוח מייל

אם המחקר יניב פירות נוכל בעתיד לבצע פעולה תקשורתית באמצעות המחשב האישי, הטלפון או הטלוויזיה, רק באמצעות הדלקת האור. נורות ה‭LED–‬ יידעו להעביר נתונים ולא רק להאיר את החדר. העברת הנתונים תתבצע באמצעות רשת החשמל הקיימת, תגזול מעט אנרגייה ותפעל באופן רציף. כדי שגם אצלכם בבית תוכלו לגלוש בעזרת האור, תצטרכו רק להחליף את הנורות הרגילות בנורות ‭.LED‬

 

האוניברסיטה של בוסטון תתמקד בפיתוח הפלטפורמה החדשה לתקשורת מחשבים, ובמיוחד בטכנולוגיה האופטית שתהווה עמוד שדרה לרשת החדשה. לטענת החוקרים מדובר בהזדמנות מיוחדת ליצור טכנולוגיה, שלא רק מאפשרת לחסוך באנרגייה של תאורה, אלא גם יוצרת את הדור הבא של תקשורת הרשתות המאובטחות. לטכנולוגיה יש את היכולת לבנות בו-זמנית רשת שתהיה מהירה יותר, תציע תקשורת מאובטחת יותר ובעלויות צנועות.

 

הקשר החדש שייווצר בין תאורת החשמל לבין טכנולוגיית התקשורת יוליד יישומים חדשים ומפתיעים. אחד הפיתוחים שצפויים להופיע הוא מערכת תקשורת אלחוטית ביתית, שתשתמש בתאורת הבית.

 

המערכת תוכל להיות מקושרת לשלט הטלוויזיה, ותאפשר באמצעות לחיצת כפתור בודדת לספק אינטרנט למחשב, למחשב כף היד, לטלוויזיה, לרדיו, לטלפון הביתי ולדוד השמש, שיתעדכן באמצעות האינטרנט לגבי מזג האוויר וכך "יידע" אם יש צורך להדליק את דוד החימום. רשת האור החדשה צפויה להיות ידידותית לסביבה, שכן נורות ה‭LED–‬ צורכות פחות חשמל מאשר נורות הליבון הרגילות.

 

נקודת גישה בפנס הרחוב וברמזור

מהנתונים שעולים עד כה מהניסוי ניתן לראות, שכאשר המחשב או הטלפון נמצא בנקודת כיסוי של מנורת ה‭,LED-‬ כלומר קולטים את האור שמפיצה הנורה, הם יכול לשלוח ולקבל נתונים "דרך האוויר" במהירויות הנעות בין 1 ל‭10-‬ מגה-ביט לשנייה (בהתאם לכיסוי ולעומס‭.(‬ כל נורה משמשת למעשה כנקודת גישה לרשת הביתית. רשתות שכאלה, לפחות על-פי תוצאות הניסויים האחרונים, צפויות להציע למשתמשים רוחב פס גדול יותר מאשר רוחב הפס ברשתות האלחוט מבוססות גלי הרדיו הקיימות.

 

לטכנולוגיה החדשה יש גם חיסרון משמעותי: כיוון שאור לא עובר דרך קירות, כדי ליהנות מתקשורת מבוססת‭LED–‬ ניאלץ להישאר בחדר המואר, או להשאיר חלון פתוח, כדי שהאור יגיע גם לחדר המרוחק יותר. החיסרון הזה עשוי להיעלם אם יותקנו נורות LED גם בפנסי הרחוב ובשלטי החנויות. במצב כזה ניתן יהיה לפרוס אינספור נקודות חמות מבוססות-תאורה ולגלוש במהירות גם מחוץ לבית באמצעות אור החשמל.

 

פנסי ה‭LED-‬ שברכב יאפשרו גם לנהגים להיות מחוברים לאינטרנט. ניתן יהיה להציע להם שירותים מיוחדים לדרך, כמו עדכוני תנועה בזמן-אמת או הזמנת כרטיסי קולנוע באמצעות האינטרנט ישירות לרכב וכדומה. כאשר הנהג ילחץ בפתאומיות על דוושת הבלם, פנסי ה‭LED–‬ ישלחו מסר מיידי באינטרנט לנהגים הנוסעים מאחוריו כדי שייזהרו ויבלמו אף הם.

 

אין ספק שמדובר בטכנולוגיה מעניינת שהולכת ומתהווה, אך האם לטכנולוגיה החדשה יש מספיק כוח לפרוץ קדימה ולהביס טכנולוגיות מהירות אחרות? האם מדובר בתחליף ממשי ורציני לרשתות הסלולריות? את זה נוכל לדעת בוודאות רק בעוד מספר שנים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לגלוש דרך הנורה
צילום: index open
מומלצים