שתף קטע נבחר

תגלית: נייר דבק פולט רנטגן

לא מדובר במתיחה. מדענים מ-UCLA קילפו נייר דבק בתנאי ואקום וראו אותו פולט קרני רנטגן בעוצמה גבוהה ביותר. בשלב מסוים אפילו עלה בידם לעשות צילום רנטגן של אצבע. עכשיו הם מקווים לפתח מכשירי רנטגן זולים למדינות עולם שלישי ומרגיעים את הציבור: זה לא אומר שנייר דבק מסוכן לשימוש

התגלית הבאה איננה מתיחה וגם לא תוצאה של מחקר אזוטרי ומפוקפק, כי אם תגלית שמופיעה הבוקר במאמר הראשי של כתב העת המדעי הוותיק והיוקרתי Nature. קבוצת מדענים מאוניברסיטת קליפורניה הצליחה להפיק קרני רנטגן מנייר דבק שקולף בתנאי ואקום.

 

תלמיד המחקר חואן אסקובר ועמיתיו מ-UCLA החליטו לבצע את הניסוי לאחר שקראו את טענותיהם של כמה מדענים ברוסיה, שכתבו במאמר מ-1953 שניתן להפיק קרני רנטגן מקילוף נייר דבק. "היינו מאוד סקפטים לגבי התוצאות שדווחו במחקר ההוא" הודה אסקובר, אך למרות זאת החליטו המדענים הצעירים מקליפורניה לבדוק את הנושא. הם הרכיבו מכונה שקילפה נייר דבק בתוך תא בו שררו תנאי ואקום. ואכן, פולסים מהירים של קרני רנטגן, כל אחד מהם נמשך כביליונית שנייה, הופיעו לנגד עיניהם המשתאות של המדענים. בשלב מסוים, החוקרים אפילו הצליחו לעשות צילום רנטגן של אצבע.

 


צילום רנטגן של אצבע שבוצע באמצעות נייר דבק, התגלית מעוררת תקוות למכשור זול וידני (צילום: איי.פי)  

 

מאחורי התגלית עומד עיקרון מדעי המוכר לנו זה מכבר, טריבולומינסנציה (Triboluminescence). טריבולומינסנציה היא פליטה של אור כתוצאה מריסוק או קריעה של חומר. הראשון להבחין בתופעה היה פרנסיס בייקון בשנת 1605, כששם לב שכאשר הוא מגרד גוש סוכר נפלט ממנו אור. ההסבר לתופעה הוא שכאשר חומר מרוסק או מופרד, התהליך גורם להיפרדות של חלקיקים בעלי מטען חשמלי מנוגד. ההיפרדות גורמת לניטרול של המטענים החשמליים, מה שמשחרר אנרגיה בצורת אור.

 

לגילוי כי טריבולומינסנציה מתרחשת כאשר מקלפים נייר דבק הצטרפה עוד תופעה מעניינת. המתח החשמלי שהיה אצור בקרני הרנטגן שנפלטו במהלך הניסוי היה גבוה פי 10 ממה שנראה בניסויים אחרים. החוקרים הסבירו כי רמת המתח של קרני הרנטגן הנפלטות קשורה ישירות לרמת המתח שהצטבר בנייר הדבק בו השתמשו בניסויים. "איננו יודעים מדוע נייר הדבק הזה טעון בכל כך הרבה מתח חשמלי" אמר אסקובר.

 

מה שמעורר כמובן את השאלה, האם כל זה אומר שמסוכן להשתמש בנייר דבק? החוקרים ממהרים להרגיע ומגלים שכל ניסיונותיהם לחזור על תוצאות הניסוי מחוץ לתנאי ואקום עלו בתוהו, לא נוצרו כל קרני רנטגן במגע עם אוויר. "אם אתם הולכים להשתמש בנייר דבק בתוך ואקום, הייתי נזהר" אמר אסקובר לכתב סוכנות הידיעות איי.פי. "אבל אני אישית אמשיך להשתמש בנייר דבק בחיי הפרטיים ואני חושב שזה בטוח לחלוטין לעשות זאת במשרד" ומיהר להוסיף "בלי הבטחות".

 

מדענים תולים תקוות רבות בגילוי, שעשוי להוביל לפיתוח של מערכות זולות לצילומי רנטגן, המתבססות על עבודה ידנית. מערכות כאלה יכולות להועיל בעיקר בבתי חולים הממוקמים באזורי אסון ובמדינות עולם שלישי, היכן שציוד משוכלל הוא נדיר וקשה להפעיל ציוד שכזה בגלל מחסור בחשמל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המכשיר עמו קילפו את נייר הדבק
צילום: AP
מומלצים