שתף קטע נבחר

אובאמה לא היה שורד בישראל

פרשת נדל"ן קטנטנה שנחשפה בעברו היתה מזעזעת כאן את אמות הסיפים. עלינו ללמוד מהאמריקנים שיעור בפרופורציה

בהיעדר התפתחויות בלתי צפויות של הרגע האחרון, עומד בעוד פחות משבועיים ימים הסנאטור ברק אובאמה להיבחר לנשיאות ארה"ב.

 

ללא קשר לחששות הכבדים שמעוררת בחירה זו, אין ספק כי אם היה אובאמה מתגורר במדינת ישראל, לא היה יכול כיום להתמודד על תפקיד ראש הממשלה, ואולי אף לא על תפקיד ציבורי כלשהו, אלא מוצא את עצמו מסובך עד צוואר בתיק פלילי כבד משקל, של שוחד והפרת אמונים.

 

בשעה שפרקליטים ושוטרים מכל רחבי הארץ יוצאים ובאים לחיקורי דין בחו"ל, ולדיונים קדחתניים כיצד ייראה כתב האישום כנגד ראש הממשלה אולמרט, אחרי שדאגו להדיח אותו ללא כתב אישום, אלא רק על סמך תעשיית שמועות, חשדות וכותרות בעיתונות על הפרות אמונים וניגודי אינטרסים, תוך תקווה שבסופו של דבר יצליחו להוכיח כי לקח סכומים זעומים לכיסו, מן הראוי להתבונן היטב כיצד מטופלת פרשה חמורה פי כמה בארה"ב.

 

בשנת 2005, לאחר שנבחר לסנאט ארה"ב מטעם מדינת אילינוי ושימש כ"איש ציבור" מזה שנים, ביקש אובאמה לרכוש בית בשכונה יוקרתית בשיקגו. למרבה הצער, לא עמד לרשותו סכום מספיק, ובסופו של דבר רכש את הבית בסכום של 1,650,000 דולר. את חצר הבית, הכוללת את הגינה לרבות העצים והשיחים, רכש חברו הטוב, התורם והתומך הפוליטי שלו מזה כ-20 שנה, קבלן עשיר משיקגו ממוצא סורי בשם טוני רזקו, בסך של 104,500 דולר. מר רזקו העמיד את זכות השימוש בחצר ביתו החדש של אובאמה באופן בלעדי לטובת משפחתו.

 

עד כאן העובדות שנתפרסמו בארה"ב. משהתפרסמה הפרשה אמר הסנאטור אובאמה בריאיון לעיתונות, כי אכן מדובר ב"עסקה מטומטמת", כלשונו, שלא היה חוזר עליה.

 

בינתיים הורשע רזקו בכתב אישום פדראלי בעבירות של שחיתות ושוחד לפני מספר חודשים, שאינן קשורות לפרשה הנ"ל.

 

מיותר לציין כי לא נפתחה כל חקירה, לא הוגש כל כתב אישום, לא התעוררה כל בעיה אתית, לא בדיקה של מבקר המדינה ואפילו יריבו של אובאמה במירוץ, הסנאטור מקיין, הזכיר פרשה זו בקושי רב, רק לאחר שהואשם על ידי יריבו כי איננו יודע כמה בתים יש בבעלותו.

 

אין ספק כי במדינת ישראל היה מוגש נגד אובאמה כתב אישום חמור בשל שוחד, קבלת דבר במרמה והפרת אמונים. איש לא היה מרפה ממנו, על פי מבחני פסק הדין בפרשת דרעי, היה בית המשפט בארץ, מן הסתם, גוזר עליו חמש שנות מאסר, והוא היה משתחרר אחרי כשלוש שנים בשל התנהגות טובה. והנה כי כן, בארה"ב הוא עומד להיבחר לתפקיד הבכיר בעולם כולו, בעוד מספר ימים.

 

נשאלת השאלה – מה פשר ההבדל התהומי בגישה הציבורית משפטית בין ארה"ב לישראל? האם אנחנו מדינה מושחתת יותר מארה"ב? האם ארה"ב מדינה מושחתת? האם הגישה באחת משתי המדינות מופרזת ומוגזמת?

 

ייתכן שהבדלי הגישה נובעים קודם כל מהבדלים משפטיים לפיהם בארה"ב עבירת השוחד מחייבת תמורה של ממש, ולא רק "שלח לחמך" כמו בישראל. ייתכן שבארה"ב גם לא מתקיימת עבירת המסגרת הרחבה והניתנת לפרשנות של הפרת אמונים. נראה כי כאשר נוח למערכת המשפט אזי המשפט הזר ובראש וראשונה האמריקני הוא חזות הכל (ראה למשל עניין "המהפכה החוקתית", שהתבססה על פסק דין האמריקני מרבורי, משנת 1800, לא פחות). וכאשר האינטרס הפוך אזי כמובן ההמצאה הישראלית – הבור האלסטי ללא תחתית של הפרת האמונים, הופך ל"אורים ותומים".

 

ייתכן כי הבדלי הגישה נובעים גם מיחס סלחני יותר בארה"ב כלפי אישי הציבור ומהיעדר "הנחת עבודה" קבועה מצד התקשורת, לפיה אישי הציבור מושחתים, נהנתנים ומעוניינים אך ורק לעשות לביתם, כמקובל על לגיונות הצדקנים והטהרנים בארץ.

 

מדינת ישראל, כפי שאמר בשעתו הנשיא ברק, איננה מושחתת יותר ממדינות המערב האחרות. האובססיה שהתפתחה בנושא זה בשנים האחרונות לפיה כל ראשי הממשלה מאז 1996, ברק, נתניהו, שרון ואולמרט נכנסים ויוצאים לחקירות פליליות בשם קדושת "שלטון החוק", מדאיגה והרסנית לא פחות מחששות אמיתיים בדבר שחיתות.

 

ייתכן שהמצב בארה"ב מהווה הקצנה לכיוון אחד, אולם אין בכך כדי לנחם ולהרגיע, לנוכח העובדה כי בשעה גורלית מאין כמותה, היורדת לשורשי קיומה, מוצאת עצמה מדינת ישראל, כלשונו של נשיא איראן אחמדיניג'אד כ"מטוס ללא טייס", בשל הלקאה עצמית וחיבוטי קבר שאינם מוכרים בשום מקום בעולם.

 

ראוי שלגיונות הצדקנים והטהרנים יבררו את פרטי עסקת משפחת אובאמה לפני שהם מזדרזים להשמיע את זעקות השבר שלהם דבר היותה של ישראל, כביכול, "מדינה רקובה ומושחתת", אשר רק מעלות את ישראל בדירוגים המפוקפקים של "טבלאות השחיתות העולמיות", רחמנא לצלן.

 

עו"ד יראון פסטינגר, חבר הוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים