שתף קטע נבחר

הלחימה בקונגו: המורדים הכריזו על הפסקת אש

אחרי שאלפי תושבים וחיילים נמלטו מבירת מחוז צפון-קיוו שבמזרח קונגו, הודיע ארגון המורדים של הגנרל לורן נקונדה על הפסקת אש. דובר משקיפי האו"ם: לא ברור אם הלחימה נפסקה

תנועת המורדים, שכוחותיה התקדמו בימים האחרונים לעבר גומא, בירת מחוז צפון-קיוו שבמזרח הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, הכריזה הערב (יום ד') על הפסקת אש. זאת בעוד שכוחות הצבא ואלפי תושבים המשיכו לסגת מהעיר מאימת הלחימה המתקרבת.

 

בהודעה שפרסמו המורדים הנאמנים לגנרל לשעבר לורן נקונדה הם אמרו כי הם נמצאים מחוץ לעיר. נקונדה, מנהיג המורדים, קרא לכוחות הממשלה לנצור אף הם את האש. עיתונאים השוהים בתוכה דיווחו כי שמעו קולות ירי ופיצוצי פגזים, כנראה בשל ירי מצד כוחות הצבא הנסוגים.

 

"אנו לא רחוקים מגומא, אך מכיוון שיש שם מצב של התערערות היציבות, החלטנו בתנועתנו להפסיק את האש באופן חד-צדדי ולהכריז על הפסקת אש", אמר נקונדה לרשות השידור הבריטית "בי-בי-סי".


כוחות צבא ותושבים נמלטים מהעיר גומא (צילום: AP)

 

דובר האו"ם בירך על ההודעה אך ציין כי עדיין לא ברור אם "ההצהרה הפשוטה" אכן מלווה בהפסקת הלחימה בשטח. הוא אישר כי העיר גומא שרויה במצב של פאניקה כללית וכי המורדים טרם נכנסו לרחובותיה. משקיפי האו"ם שוהים בנמל התעופה ובנקודות אסטרטגיות אחרות בעיר. מוקדם יותר גינה מזכ"ל האו"ם באן קי-מון את האלימות ואמר כי היא "יוצרת משבר הומניטרי במימדים קטסטרופיים".

 

נקונדה, העומד בראש ארגון "הקונגרס להגנת העם", טוען כי הוא נלחם כדי להגן על המיעוט הקטן של בני שבט הטוטסי המתגוררים בקונגו, ששיעורם עומד על שלושה אחוזים מהאוכלוסייה. הוא מאשים את צבא קונגו בשיתוף פעולה עם "הצבא הדמוקרטי לשחרור רואנדה" - ארגון המורכב מלוחמי שבט ההוטו וחיילים לשעבר בצבא רואנדה. הארגון אחראי לרצח העם שבוצע בשנת 1994, במהלכו נטבחו בני הטוטסי והמתונים שבבני ההוטו.

 

מנתוני האו"ם עולה כי יותר ממיליון בני אדם איבדו את בתיהם באזור במהלך הלחימה המתרחשת לסירוגין מזה כשנתיים. כ-250 אלף מביניהם נאלצו להימלט מאז חודש אוגוסט האחרון, אז התמוטט הסכם השלום שנחתם בינואר בין הצדדים הנצים. זאת, בעוד קונגו מנסה להתאושש ממלחמת האזרחים שהתרחשה במדינה בין 1998 ל-2003, וגררה עמה אסון הומניטרי שהוביל למותם של כ-5.4 מליון בני אדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לורן נקונדה. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים