שתף קטע נבחר

"מעסיקים מזניחים עובדים המטפלים בהורים"

רבים סועדים את הוריהם החולים, ולמרות שמגיעים להם ימי מחלה, הם נתקלים בקירות אטומים בעבודה. מחקר באוניברסיטת חיפה מגלה כי רוב מכריע מהמעסיקים סבורים שהטיפול בהורים סיעודיים גוזל שעות עבודה

אביה של מאיה (שם בדוי) עבר ארוע מוחי לפני כשנה ומאז הוא ממעט להשתחרר מבתי חולים. אמה של מאיה שוהה ליד מיטתו של בעלה באופן קבוע ומאיה נאלצת להחליפה לעתים תכופות. מאיה לא לבד. עובדים רבים נאלצים לסעוד את הוריהם, ונתקלים בקירות אטומים במקום העבודה.

 

מחקר שנערך באוניברסיטת חיפה מגלה כי ל-73% ממקומות העבודה אין מדיניות בנושא. רבים גם אינם יודעים שלעובדים מגיעים ימי מחלה בשל טיפול בהוריהם.

 

בשיחה עם ynet מספרת אמהּ של מאיה כי לא ידעה בכלל שקיים חוק שמקנה לה כמה ימי מחלה בשנה לטיפול בבעלה, למרות שלדעתה גם זה לא מספיק. "הבוס שלי מעולם לא אמר מילה. בכל פעם שאני לא מגיעה לעבודה אני לא מקבלת שום דבר, אבל גם לא ידעתי שמגיע לי משהו לפי החוק. הפסדתי המון ימי עבודה ועוד יותר. ברור שבכל מקרה אעדיף לא לקבל כסף מאשר לא לטפל באבי, אבל גם בוס נחמד לא אמור לחפות על מה שאין בחוק", היא אומרת.

 

המחקר החדש, שביקש לבחון את תפיסות המעסיקים בנוגע לצרכים של עובדים המטפלים בהורים קשישים, בדק 100 עובדים ו-120 מעסיקים מ-40 חברות מהמגזר הציבורי, הפרטי ושלישי. מהמחקר עולה כי 93% מהמעסיקים (גברים ונשים) סבורים כי הפגיעה העיקרית בתפקודו של עובד המטפל בהורה קשיש, היא היעדרות מימי עבודה. 88% סבורים שהפגיעה העיקרית היא שהעובדים יוצאים הביתה לפני סיום יום העבודה ו-87% אמרו כי הבעיה היא איחורים.

 

"המעסיקים מעדיפים שלא ליידע"

"העובדים מעוניינים במידע שיעזור להם לטפל בהורה או הורים קשישים, אבל במעט מאוד מקומות עבודה מידע זה קיים", אומרת ד"ר דנה פרילוצקי, אחת מעורכות המחקר במרכז לחקר ולימוד הזקנה. "על-פי החוק, מגיע לכל עובד לצאת מהעבודה כדי לקחת את ההורה לבדיקה ואז לחזור ולקבל על כך החזר, אבל כמה עובדים מכירים את החוק הזה?".

 

על-פי החוק בישראל, לעובד המטפל בהורה קשיש מגיעים שישה ימי מחלה בשנה מתוך 30 ימי המחלה המגיעים לפי החוק (נוהל דומה לזה של טיפול בילד חולה - י.ב).

 

לדברי פרילוצקי, גם במקומות העבודה שיש בהם סיוע לעובדים המטפלים בהוריהם, לא תמיד המידע נגיש וכך העובד כלל לא יודע את זכויותיו. "בחלק ממקומות העבודה יש עובדי רווחה שתפקידם לספר לעובד על הזכויות שלו, אבל משום מה בנושא הטיפול בהורים קשישים המידע אינו מגיע לעובד.

 העלייה המתמדת בתוחלת החיים והמחסור במדיניות ובתוכניות לתמיכה בעובדים מטפלים, הופכת את הסוגייה זו לאחד הקונפליקטים הגדולים ביותר ביחסי משפחה-עבודה".

 

מהמחקר עולה עוד כי המעסיקים מעדיפים שלא ליידע את המועסקים שלהם על זכויותיהם, כיוון שכך יוכלו לחסוך לעצמם בעיות. לדוגמה, הם מאפשרים לעובד להגיע בשעה מוקדמת יותר ביום בו הוא צריך לטפל בהורה, להישאר לאחר שעות העבודה או לקחת חופשה ללא תשלום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיעודיים. לא במקום עבודתנו
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים