שתף קטע נבחר

דו"ח: צעירות מפסיקות הריון ולא מגלות להורים

2,676 הפסקות הריון מתבצעות בישראל מדי שנה על-ידי צעירות עד גיל 20. מחקר חדש של משרד הבריאות מגלה - שני שלישים מאותן בנות מעדיפות להשאיר את הוריהן מחוץ לתמונה, מחשש לתגובתם

פחות משליש מהנערות עד גיל 20 שמפסיקות את הריונן משתפות בכך את הוריהן. כך עולה מנתונים שנאספו מחמישה בתי חולים במשך שנה וחצי, במסגרת תוכנית של משרד הבריאות שנועדה לשפר את הטיפול לנערות הזקוקות לבצע הפסקת הריון.

  

14 אחוזים מכלל הפסקות ההריון שמבוצעות מדי שנה בישראל נעשות על ידי נערות וצעירות עד גיל 20. מדובר על 2,676 הפסקות הריון בשנה, מהן 352 הפסקות הריון חוזרות. כשני שלישים מהפסקות ההריון בנערות וצעירות נעשו בסורוקה ובאסף הרופא. שאר בתי חולים מהן נאספו נתונים בנושא הם בני ציון, מאיר והדסה הר-הצופים.

 

מהנתונים עולה כי מחצית מהנערות שעוברות הפסקת הריון הן בנות 19 עד 20, כשליש הן בנות 17-18, כעשירית מהנערות הן בנות 15-16 ושני אחוזים מהפסקות ההריון מבוצעות על ידי נערות בנות 14 או פחות.

 

כשני שלישים מהנערות שהרו הן ממוצא ישראלי, 18 אחוז הן יוצאות ברית המועצות ו-12 אחוזים ממוצא אתיופי. מדובר בשיעור גבוה יחסית של נערות ממוצא רוסי ואתיופי ביחס לשיעורן באוכלוסיה.

 

רוב הנערות שמגיעות לעשות הפסקת הריון מוגדרות "נורמטיביות". כמחציתן לומדות, 30 אחוז מהן חיילות ו-9 אחוזים מהן עובדות. עוד עולה כי עבור רובן המכריע (84 אחוז) הפסקת ההריון מהווה מפגש ראשון עם גורם טיפולי כלשהו.

  

הליך הטיפול בהריון הלא רצוי מרגע גילויו מהיר יחסית: 81 אחוזים מגיעות לוועדה להפסקת הריון מספר ימי לאחר הגילוי ורק כ-3.5 אחוז מטפלות בהריון חודש, חודשיים או יותר מאז שהתגלה. עם זאת, ככל שגיל הנערות צעיר יותר כך הן נוטות להגיע לוועדות לאחר זמן רב יותר מרגע הגילוי.

  

כמעט שני שלישים מהנערות עוברות הליך כירורגי לסיום ההריון וכשליש משתמשות בהפסקת הריון תרופתית. בפחות מאחוז מהמקרים ההריון בשבועות מתקדמים ויש צורך בלידה מוקדמת.

  

כשני שלישים מהנערות אינן מספרות להוריהן על ההריון וכשליש מהן מגיעות לביצוע הפסקת ההריון לבד. רוב הנערות ציינו כי אינן משתפות את הוריהן בשל חשש מתגובה של ההורים או שאינן נוהגות לשוחח על כך עם הוריהן. שני אחוז ציינו כי נמנעו לספר להורים בשל חשש לחייהן.

  

את מי הנערות כן משתפות? את בן הזוג או השותף להריון (83 אחוז) ו/או בן משפחה אחר (20 אחוז).

  

הנתונים הוצגו אתמול (ד') בכנס של החברה הישראלית לגניקולוגיה של נערות ומתבגרות.

  

עורכת המחקר, אורית ברשטלינג, המשמשת כעובדת סוציאלית בתוכנית לליווי נערות בהריון מטעם משרד הבריאות ובעמותת דלת פתוחה מסבירה כי "להתערבות בבית החולים יש משמעות כפולה: טיפול רפואי וסוציאלי. הגישה שלנו משפיעה כיצד תיתפס החוויה אצל הנערה לטוב ולרע".

  

תוכנית ההתערבות שמה לה למטרה לפתח ידע והנחיות קליניות אודות הטיפול בנערות הזקוקות להפסקת הריון. כמו כן מוטרתה לקצר את משך האשפוז בבית החולים ולוודא כי הנערה תמשיך בטיפול ובמעקב גם לאחר שחרורה מבית החולים, אם יש בכך צורך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
הצעירות מעדיפות לשתף את בן הזוג
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים