שתף קטע נבחר

דו"ח ביקורת: הרכבת הקלה בי-ם לא נגישה לנכים

בדו"ח מבקרת עיריית ירושלים נמצאו ליקויים ביחס לבעלי מוגבלויות: לא הופעלו אמצעי אכיפה נגד מי שחנה בחניית נכים, אין מספיק חניות, והטיפול בתלונות מתעכב. עוד לפני שהוקמה, גם הרכבת בעייתית. העירייה: נתקן

בירושלים אין מספיק מקומות חניה לנכים בחניונים בעיר, נגד אלו שתופסים את מקומות החנייה של הנכים לא מופעלים אמצעי אכיפה, ובעלי מוגבלויות יתקשו בעתיד להגיע לרכבת הקלה - כך עולה מדו"ח מבקרת עיריית ירושלים השנתי, אשר הותר הערב (שבת) לפרסום.

 

הדו"ח השנתי של מבקרת העירייה, עו"ד שלומית רובין, מכיל בתוכו 29 פרקים בנושאים המשקפים את עיקר פעילות הביקורת בשנה החולפת. אירועים שנויים במחלוקת או בעלי רגישות גבוהה אשר אירעו בחודשים האחרונים, ביניהם טקס השקת גשר המיתרים ומערכת הבחירות המוניציפאליות יכללו בדו"ח בשנה הבאה.

 

בתחום האכיפה מול מפירי החוק, אשר פוגעים במעשיהם בנכים, מותחת מבקרת העירייה ביקורת קשה. "אף שחוק העזר העירוני מאפשר במקרים מסוימים, ובהם תפיסת מקום חניה של נכה, גרירת כלי רכב, הרי שבמשך תקופה של שנתיים ומחצה לא הופעל אמצעי אכיפה מרתיעה זה", קובלת רובין.

 לטענת רשות החניה העירונית, הדבר נמנע בשל מחלוקת משפטית בין העירייה לספק, בדבר פרשנות הסכם התקשורת.

 

סעיף חמור נוסף, מדבר על מחסור במקומות לחנית נכים בחניונים בעיר. "בדיקת הביקורת העלתה, כי בכל החניונים העירוניים שנבדקו לא יועדו מקומות חניה לנכים כמתחייב על פי התקן הקבוע בחוק. זאת ועוד, בחניון ז'ראר בכר ובחניון בית המהנדס לא סומן ולו מקום חניה אחד המיועד לנכים", נכתב בדו"ח.

 

אחד מהנושאים הבעייתיים שמעלה עו"ד רובין, הוא השירות האיטי ממנו סובלים הנכים - בתלונות שהם מגישים. "פרק הזמן הנמשך עד לסיום טיפול בתלונה וביצוע הפעולות הנדרשות לפתרון נמשך לעיתים כמה חודשים - פרק זמן שאינו סביר לטיפול בציבור הנכים שאינם יכולים לנוע ממקום למקום ללא רכבם. יש לתת במקרים אלו פתרון מהיר ויעיל", היא מבהירה. 

 

עם זאת, המבקרת הזכירה בדו"ח נושא חיובי - רשות החניה מתייחסת ברצינות לליקויים שנתגלו, ופועלת לתקן את הטעון תיקון. בתגובה לטיוטת דו"ח הביקורת, מסרה מנהלת רשות החניה כי "בעקבות בדיקת הביקורת הוצאה דרישה למפעילי החניונים העירוניים להקצות, לסמן ולהציב תמרורים למקומות חניה שמורים לנכים כמתחייב על-פי התקן שנקבע בחוק".

 

"חריגות מפליגות" ברכבת הקלה

טענות קשות מעלה המבקרת על התעלמותה של עיריית ירושלים וחברות הבת שלה מתיקונים דחופים הנדרשים לצרכי נגישות בתוואי קו הרכבת הקלה. לדבריה, הליקויים, אותם היא מכנה "חריגות מפליגות", עשויים להוות בכייה לדורות בקרב אוכלוסיית הנכים, הזכאים על-פי חוק למערכת תחבורה ציבורית נגישה. "אבני שפה מונמכות במעברי חצייה, שיפועים חדים באגפיהם ודרכי גישה צרות המונעות נגישות בסיסית של אנשים עם מוגבלות תנועתית" הם רק חלק מהממצאים שצוינו בדו"ח.

 

בעוד הסכום הנדרש לתיקון הליקויים בתוואי קו הרכבת הראשון עומד על 26 מיליון שקלים, סכום אותו מגדירה המבקרת כ-"תקציבים מזעריים" מאחוז תקציב המיליארדים שהוקצו להקמת הקו, לא רואים הגופים הנוגעים בדבר, לדבריה, את הנושא בעדיפות עליונה. "הביקורת מציינת בצער רב כי איש מהגורמים המבוקרים לא הביע בתגובתו תקווה לקבלת התקציבים המזעריים הנדרשים לקדם תכנית תיקונים", מציינת עו"ד רובין.

 

עוד מוסיפה המבקרת כי למרות הממצאים הברורים והמפורטים שנתגלו, לא הביעה חברת 'מוריה', החברה המבצעת את כל תשתיות קווי התחבורה הציבוריים בעיר, כמו גם יתר הגורמים המבוקרים, נכונות לערוב לטיב הביצוע ולקדם תכנית תיקונים. "אין רמז לכך שהנהלת הפרויקט במשרד התחבורה, בעירייה, בצוות תכנית האב לפיתוח ירושלים או בחברת 'מוריה' יישאו באחריות לליקויים שפורטו בדו"ח ביקורת זה כדי לקדם תיקונים מיידיים", היא הבהירה.

 

המבקרת טוענת כי שיקולי הקצאת כספי העירייה מוטעים, ומביאה את גשר המיתרים כדוגמה: "העובדה כי העירייה מוכנה לממן בהיקף של 4 מיליון שקלים את מלוא ההוצאות לעבודות הפיתוח מתחת לגשר המיתרים בכניסה לעיר ללא כל השתתפות של גורמים ממשלתיים, מעידה על סדר העדיפויות הנמוך שהעירייה מייחסת בפועל לנגישות הציבור עם מוגבלויות", היא מציינת.

 

מלשכת ראש העיר נמסר בתגובה: "ראש העיר רואה חשיבות רבה בהעמדת התנאים האופטימיים והנגישות לציבור עם מוגבלויות בכל מתקני העירייה, ובכלל זה הגדלת רמת הנגישות בתוואי הרכבת הקלה. על-פי הנחייתו מונה בעירייה גורם מרכזי המטפל בנושא הנגישות. כמו כן, הנחה ראש העירייה את חברת 'מוריה' להפעיל יועץ מיוחד לנגישות נכים, ולבדיקת כל תכנית המוגשת לאישור וביצוע החברה". מחברת "מוריה" נמסר: "אנו מקבלים את המלצת הביקורת".

 

חבר מועצת העיר סער נתנאל התבטא בחריפות על ממצאי הדו"ח. "כל מי שקורא את הדו"ח צריך להתחיל לדאוג ממצבה של עיריית ירושלים. לא רק שהדו"ח חמור, אלא גם חלקים ממנו מתייחסים לליקויים חוזרים ונשנים שראש העיר כבר הבטיח לתקנם. מתברר שהבטחות העירייה החרדית לתקן ליקויים הן מילים ריקות מתוכן, ולמרבה הצער כל יחסן לדו"ח הביקורת ולשלטון החוק הוא שערורייתי. אני שמח שהמבקרת בחרה לשים דגש מיוחד על האוכלוסיות החלשות בעיר, כאלו שהעירייה נוהגת להתעלם מהן באופן שיטתי". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין מספיק חניות נכים בירושלים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
גשר המיתרים. רק בדו"ח הבא
צילום: גיל יוחנן
מומלצים