שתף קטע נבחר

כתבתם טוקבק? זהירות, מצ"ח קוראת כל מילה

בעקבות שתי תגובות לכתבה ברשת שעסקה במבצע החזרת ציוד צבאי, החליטה המשטרה הצבאית לדרוש את פרטי המגיבים - אשר הביעו ביקורת על התנהלות הצבא במלחמת לבנון השניה

המשטרה הצבאית מצאה לעצמה כר פעולה חדש להשבת ציוד צבאי אבוד: טוקבקיסטים. בבקשה לצו המצאת מסמכים שהגישה המשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח) לבית משפט השלום בפתח-תקווה, דרשה מצ"ח מאתר ynet להמציא לה את כתובות ה-IP של שני אנשי מילואים, שהגיבו לכתבה שעסקה במבצע להחזרת ציוד צבאי.  אותם אנשי מילואים, לוחמים לפי עדותם, מתחו בתגובתם ביקורת על איכות הציוד ועל התנהלותו הלוגיסטית של צה"ל במלחמת לבנון השניה - תוך שהם מודים כי הם מחזיקים אמצעי לחימה וציוד צבאי אחר בביתם. זאת, לשימושם האישי כלוחמים במלחמה עתידית, בעת הצורך.

 

שתי תגובות אלה, ככל הנראה הרגיזו מאוד את המשטרה הצבאית. שכן, על אף שבכתבה הופיעו תגובות נוספות המודות לכאורה בעבירות דומות - ביקשה המשטרה הצבאית צו להמצאת מסמכים, תחת החשד של "גניבה ואחזקת ציוד צבאי שלא כדין", ביחס לאותם שני מגיבים. השופט אהרון מקובך נעתר לבקשה, וציווה על "ידיעות אינטרנט", להמציא לחוקרי מצ"ח את כתובות ה-IP (כתובת מזהה ייחודית ברשת) של השניים.

 

ניצול לרעה של תגובות

עורכי ynet שהתנגדו לבקשה יוצאת הדופן, פנו באמצעות עורכי הדין תמיר גליק וירון חנין ממשרד עורכי הדין ליבליך-מוזר לבית המשפט, וביקשו לבטל את הצו. הנימוקים העיקריים שהביאו גליק וחנין בפני השופט הם הפגיעה החמורה באינטרס הציבורי ובחופש הביטוי, יצירת 'אפקט מצנן' לתגובות באינטרנט וניצול לרעה של תגובות הגולשים בידי מצ"ח (כאשר מבצע ההחזרה הוכרז במקור כאנונימי).

 

עוד ציינו עורכי הדין בתגובתם, כי אין מדובר בגניבה - שכן חיילי המילואים, לפי תגובתם, לא התכוונו להחזיק בציוד בדרך קבע, והתכוונו  לעשות בו שימושים לצורך מקצועם הצבאי במילואים (לוחמים) בעתיד והדבר מצוין בתגובתם. בכל מקרה, בכוונתם להחזיר את הציוד עם שחרורם ממילואים.

 

המשטרה הצבאית החוקרת, שהתבקשה על ידי השופט מקובך להשיב לטיעונים. החליטה לסגת בה מכוונתה המקורית - ולא התנגדה לביטול הצו. הנימוק של המשטרה הצבאית לבית המשפט היה: "לא קם עוד הצורך בצו המצאת המסמכים כאמור". השופט קיבל את טיעוניהם של גליק וחנין, מבלי להביע עמדה לכאן או לכאן - וביטל את הצו.

 

רקע: חוק מסחר אלקטרוני

חשיפת פרטי גולשים והסרת תכנים שלהם, מטופלת בידי הצעת חוק מסחר אלקטרוני, שהופצה כתזכיר על ידי משרד המשפטים בסוף 2005 (PDF), ועברה בקריאה ראשונה בתחילת השנה היא עוסקת, בין השאר, בחשיפת פרטי גולשים והסרת תכנים שלהם. ההצעה מגינה על פרטיות הגולשים וקובעת כי "ספק שירותי אינטרנט המספק שירות גישה או שירות אירוח לא יגלה כל פרט, ידיעה או מסמך שהגיעו אליו ושיש בהם כדי לזהות מפיץ מידע, אלא אם כן הסכים לכך מפיץ המידע , במפורש ובכתב , או אם נדרש לכך לפי הוראות כל דין או לפי צו של בית משפט".

 

הדיון האחרון על ההצעה נערך בכנסת בחודש יולי השנה. עם זאת עיקר הדיונים האחרונים בהצעה נגעו לתכנים המפרים זכויות יוצרים, כמו שירים או קטעי וידאו שהועלו לרשת, וכן תכנים הנחשבים פוגעניים - וזאת על מנת שהנפגע יוכל לממש את זכויותיו לתביעה נגד מי שפירסם את התוכן האנונימי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
קוראים אתכם. שוטר צבאי
צילום: דובר צה"ל
מומלצים